Sport » Foci

Mihály Imre, a középpálya állandósága

Másfél évtizedig tartotta a középpályát, szervezte a játékot. Lőtte a gólokat a Haladásban, tizenegyesből a Steauának is betalált.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
szentabraham agyagfalva 03

Nézze meg a megyei és körzeti bajnokság eredményeit!

Szombaton és vasárnap a tizedik fordulóval folytatódik...
keresztur malomfalva 04

A tizedik fordulót rendezik a megyei bajnokságban

Szombaton és vasárnap lépnek pályára a csapatok a...
alsoboldogfalva farcad 03

Új éllovasa van a megyei bajnokság nyugati csoportjának

Kilenc forduló járt le a Hargita megyei labdarúgó...

MihalyImre-09
Fotók: Gál Előd, illetve Mihály Imre magánarchívuma
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2016. október 14., 10:18
0 hozzászólás. 

Nemcsak játékosként, hanem edzőként és játékvezetőként is ismert volt, illetve a mai napig nyugdíjasként ő látja el a Székelyudvarhelyi Roseal SK elnöki teendőit. Nehézkesebben mozog, mint pár hónapja, nyáron volt egy közlekedési balesete – kerékpározott, amikor elgázolta egy autó a II. Rákóczi Ferenc utcában.

Mihály Imre 1974 és 1988 között állandó, majdhogynem kihagyhatatlan tagja volt a Székelyudvarhelyi Haladás focicsapatának – nagy idők tanúja ő is, hiszen majd tíz évig a csapatkapitányi teendőket is ő látta el.

A sétatéri stadion vizes gyepén, hidegben beszélgetünk – harminc-negyven évvel ezelőtt ugyanilyen időben talán éppen kupameccset vagy hétközi bajnokit játszott a csapattal ugyanitt. Nem készült futballistának, de a középiskolai évei ezt eldöntötték.

1955-ben Csíkfalván (románul Vărgata) születtem, tehát egy Nyárádremete melletti faluból származom. Ott csak falusi szinten, más gyerekekkel fociztam, de edzésre nem jártunk – kezdte a beszélgetést Mihály Imre.

Mihaly Imre-08Székelyudvarhelyre a mezőgazdasági iskolába jöttem tizenegyedikes koromban, 1972-ben – akkoriban a szakiskoláknak volt országos bajnoksága, s mi bejutottunk annak a nyolcas döntőjébe, amit Nagyszebenben játszottunk és harmadikok lettünk. Péter József volt a tornatanárunk, de abban az iskolai csapatban játszott a székelykeresztúri Fodor János is, aki később a Marosvásárhelyi ASA, majd a Steaua játékosa lett a nyolcvanas években.

Akkoriban UMTE-nek, illetve Textilnek hívták az udvarhelyi csapatot – hogyan kezdett edzésre járni?

A Sportiskola csapatában játszottam, mert Péter József átkerült oda, s a jól focizó fiúkat magával vitte – én 1974 nyarán kerültem a nagycsapatba, amikor az kiesett a B-osztályból. Akkor hozták be azt a szabályt, hogy két ifjúsági játékosnak kell lennie a csapatban, az egyiknek játszania is kell a harmadosztályban – jómagam, illetve Barabás Géza voltunk ezek. A felkészülést még Textil néven kezdte meg a csapat, de ősszel átvette az akkori Néptanács, és átkeresztelték Haladásra, románul Progresulra. (Az akkori csapatképen Mihály az álló sorban jobbról a harmadik.)  

Haladas1974szeptemberMár abban az időben is középpályás volt, vagy csak később alakult ki a posztja?

Ezt a posztot beállós középpályásnak is hívták a hetvenes években, tulajdonképpen a védők előtti középpályás, aki a játékszervezésben is főszerepet játszik. Maximum húsz-huszonöt méterre lehetett megközelíteni a kaput, onnan már lőni kellett, ha olyan volt a helyzet.

Ennek a játékosnak nálunk szögletet nem kellett rúgnia, taccsot sem dobnia – az a szélső középpályások vagy a védők dolga volt. Zárni kellett az ellenfél előtt, hogy ne tudjanak lőni, utána meg támadást építeni. Én mindig ezt játszottam, de előfordult az is, hogy a csapattársam sérülése miatt jobbhátvéd voltam.

Mihaly Imre-06A hetvenes években a nemzetközi, illetve romániai mezőnyből ki volt a kedvence, a példaképe?

Konkrét példaképem nem volt ezen a poszton, de azért Platinit vagy Cruijff-ot megemlíteném, illetve a Juventusból Rossit. Általában minden országból választottam egy csapatot magamnak, Angliából a Liverpool volt a kedvencem – rég vágyom arra, hogy eljuthassak egy ottani meccsre. Egy kedves úriember jóvoltából viszont megyek a Milan–Juventus meccsre jövő héten.

Annak idején ebben a vizes fűben nagyon sok magasabban rangsorolt csapattal játszottak kupa-, illetve barátságos meccseket – melyek voltak a legemlékezetesebbek?

A Brassói Steagul Roșuval játszottunk évente két-három meccset is a hetvenes években, illetve a Marosvásárhelyi ASA-val – akkor még ott játszott Bölöni és Hajnal is. De az Aradi UTA is többször volt itt barátságosra. 1985-ben a román válogatott ellen is játszhattunk ebben a stadionban, majd egy év múlva a Dinamo (ők 3-0-ra vertek meg) és a BEK-győztes Steaua is volt itt barátságos meccsen – nekik én is lőttem egy gólt, még az első félidőben, erről a fénykép is megvan.

haladassteaua1Sok tizenegyest belőtt ezen kívül is, illetve a szabadrúgásokat is általában ön végezte el. Mindig jobb lábbal lőtt?

Alapvetően kétlábas voltam, passzolni ballal is tudtam, de a szabadrúgásokat, tizenegyeseket mindig jobbal rúgtam, kapura is jobbal lőttem. Sok emlékezetes gólt rúgtam, de olyan létfontosságúak nem voltak – akkoriban jól ment a csapatnak, idehaza általában nem egy góllal győztünk, hanem többel.

Mihaly Imre-07Volt egy meccs Segesváron, amikor a lelátón tűz lett, nem lehetett tudni, hogy ki gyújtotta meg. Nyertünk 2–1-re, ott én lőttem a második gólt, azt viszont nagyon eltaláltam. Megszereztem egy labdát, meglőttem – nem mondom, hogy úgy akartam, de nagyon felakadt a felsőbe.

Tizennégy évet játszott a Haladás csapatában, 1988-ban vonult vissza, a sérülések pedig szerencséjére elkerülték.

Még ifjúsági koromban volt egy térdszalag-szakadásom, ez Nagydiszódon történt, 1975-ben. Akkor elmentem katonának, telefonos voltam, közben megerősödött a térdem – voltam Parajdon is a sósfürdőn, szerencsére helyrejött, nem műtötték meg és utána nem volt gondom vele. Másokhoz képest tényleg elkerültek a sérülések, még most is jól bírom magamat.

haladassteaua2Volt egy repedés a lábfejemben, amit nem vettek észre, de fájt, meccs előtt Csongvay doktor beadott egy Novocaint, ami tartott egy óráig, úgyhogy a második félidőben már fájt, s az Achilles-ínam is. Amikor idekerült Fazakas József edző, elvittek Vásárhelyre az ASA csapatorvosához, Halmágyihoz – ő vette észre, hogy a repedés a lábamban már beforrt, de akkor már nem volt gond vele.

Csapatkapitányként vonult vissza, évekig viselte a szalagot – kitől vette át és mikor?

Előttem Jakab Jóska volt a csapatkapitány a Haladásban, én majdnem tíz évig voltam, a nyolcvanas évek eleje óta. A hetvenes évek közepén és végén még nagyjából az a csapat játszott, amelyik a B-osztályban is, tehát a László-testvérek, Széll Károly, Bálint Ferenc, Posea, Béres Gyula, Lukács Venci, Galambfalvi Árpi, Zamfirescu Liviu és mások.

haladas1976-77Én ott még nem lehettem csapatkapitány, mert nagyon fiatal voltam közöttük, ráadásul mi falusi gyerekek voltunk, idekerültünk a szakiskolába, barátaink sem nagyon voltak.

Megélt mindent a csapattal, a mélypontot is, hiszen 1983-ban kiesett a Haladás a C-osztályból is, persze vissza is jutott. Ugyanakkor mindig a B-osztályba jutásért harcolt az együttes.

Azt az évet kivéve, amikor a megyeiben játszottunk, mindig az utolsó öt-hat fordulóban dőlt el az, hogy nem mi jutunk fel a másodosztályba, addig végig versenyben voltunk. A nyolcvanas években háromszor nyert az ICIM Brassó, háromszor Sepsiszentgyörgy, egyszer Hétfalu.

Mihaly Imre-05Pedig a Szentgyörgyi IMASÁ-t is többször megvertük, volt egy emlékezetes 2-0 ezen a pályán, Dénes János (Nagy Peták) fejelte innen, a tizenhatosból, én adtam be neki jobbról – ő aztán Szentgyörgyre került.

Önt hívták-e máshová a tizenöt év alatt?

Szentgyörgyre nem, hanem Medgyesre és Dicsőszentmártonba, illetve az ASA utánpótlásába, de komolyabban soha nem merült fel, hogy elmenjek Udvarhelyről. Amikor abbahagytam a játékot, 1988-ban játékvezető lettem – még előtte egy évvel vizsgát akartam tenni, de az pont vasárnapra, egy meccsnapra esett.

Mihaly Imre-03Felmentem az akkori néptanácshoz, közöltem, hogy vasárnap nem tudnék jönni, mert van ez a vizsga. Azt mondta nekem az egyik nagytekintélyű elvtárs akkor románul, hogy né, fiam, két lehetőséged van: vagy a Duna-csatornához mész dolgozni, vagy vasárnap a meccsre játszani!

A játékoskarrier abbahagyása után ifjúsági edző lett, több évig trénerként dolgozott. Nagyon sok tanítványa volt, kikből lett futballista?

1988 nyarán hagytam abba a labdarúgást, utána rám bíztak egy ifjúsági csapatot. Pontosabban kiadták a feladatot, annakidején Antal István, a későbbi RMDSZ-képviselő volt a Matricagyárban a sporttanács elnöke. Akkoriban mindent kiadtak, meg kellett csinálni – például gyermekeket kellett toborozni labdaszedőnek vagy olyan meccsekre, amikor külföldi csapat jött Udvarhelyre, ezek a gyerekek vitték a virágot a pályára.

Mihaly Imre-01A tanítványaim közül az 1978-ban születettek nagyon jók voltak, közülük is kiemelkedett Demény Norbert (a Hargita, a Haladás játékosa volt, de alsóbb osztályokban megfordult Magyarországon és Olaszországban is, jelenleg az SzFC játékos-edzője – szerk. megj.), de később a 79-es, 80-as, 81-es korosztály is nagyon jó volt. Tanítványom volt a későbbi birkózó László Szabolcs is, aki ma a helyi rendőrséget vezeti, de a kézilabdázó Ilyés Ferenc is – mondhatni, hogy ő vitte a legtöbbre, csak nem futballista lett, hanem kézilabdázó!

MihalyImreedzoMivel telnek a napjai?

Nyugdíjas vagyok, de én vagyok a Roseal Sport Klub elnöke, bejárok a klub székhelyére, a stadionhoz, elkísérem a csapatot a megyei bajnokságban. Német és angol focit nézek a tévében, mást nem, mert a magyar és a román futball nem is érdekel, annyira gyenge a színvonal.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."