Sport » Kézilabda

Az SzKC jövőjéről tárgyaltak?

Egy bukaresti sportoldal már a kézilabdacsapat megszűnésről cikkezett. A városházán megbeszélés volt csütörtökön.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
szejkeNagybanya1

Hazai pályán jól megy a Szejke SK-nak a játék

Megszerezte második hazai győzelmét a kézilabda...
SzejkeKrajova

Kupameccsen kapott ki a Szejke SK

A kézilabda Román Kupa legjobb tizenhat közé kerülése...
segesvar szejkesk 1

Nem jött össze a pontszerzés

Nagyon küzdelmes találkozón van túl a...

serleg2
Az SzKC legnagyobb sikerének pillanata: 2015-ben Challenge Kupát nyert a klub. A kép jobb szélén a klubelnök-főtámogató Verestóy Attila. Fotó: archív
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2018. január 25., 15:57
0 hozzászólás. 

Mint köztudott, a Székelyudvarhelyi KC férfi kézilabdacsapatának a kezdetektől fogva klubelnöke és főtámogatója volt a kedden elhunyt dr. Verestóy Attila.

A Gazeta Sporturilor már egy szerdán megjelent cikkében arról ír, hogy az együttes fennmaradása forog kockán, sőt a lap odáig megy, hogy a játékosok már aznap olyan jelzést kaptak a város önkormányzatától, hogy hamarosan szabadon igazolhatóvá válnak.

Asztalhoz ült a klub és a hivatal

Ezt az információt csütörtökön délelőtt a tanácsülés után portálunk kérdésére mind Gálfi Árpád polgármester, mind pedig Orbán Árpád alpolgármester határozottan cáfolták, mondván, hogy részükről ilyesmi nem hangzott el.

Néhány órával később, csütörtökön kora délután viszont a városházán volt egy megbeszélés, ezen információink szerint a Székelyudvarhelyi KC klub részéről Ladányi Kinga ügyvezető, Győri István ügyintéző, a felnőtt csapat két sportolója (Goran Kuzmanoski és Andrei Mihalcea), valamint Birtalan József vettek részt – utóbbi a szenátor egyik legközelebbi bizalmasa volt. A város részéről Gálfi Árpád és Orbán Árpád, valamint Jakab Attila városmenedzser és Ember Attila, a polgármesteri hivatal referense vettek részt ezen.

„Most szembesültünk a helyzettel, számunkra is fontos" – jelentette ki a gyűlés után kérdésünkre Orbán Árpád, hozzátéve, hogy „tudunk egy helyzetet, mindenki odaáll, ahogy tud", de konkrétumot egyelőre nem tudott mondani sem ő, sem pedig a polgármester. Utóbbi jövő hétre ígért tájékoztatást. 

A megbeszélésről hivatalos közleményt sem a városháza, sem pedig a klub nem jelentetett meg. Ladányi Kingát többször is megpróbáltuk elérni telefonon, de nem válaszolt a hívásunkra.

Összegek és százalékok

Az SZKC az ország kézilabdacsapatai közül egyedülállóan magánklubként működik – ez azt jelenti, hogy költségvetésének túlnyomó részét, körülbelül 80-90%-át a szenátor a saját magánvagyonából fedezte, a fennmaradó részt pedig az önkormányzat, valamint a kisebb támogatók adták össze. Adataink szerinyt az udvarhelyi önkormányzat a 2017-es költségvetési évre 300 ezer lejt adott a klubnak, ebből 200-at a felnőtt csapat, 100-at pedig az ifjúsági együttesek kaptak.

Összehasonlításképpen, az FK Székelyudvarhely futsalcsapata összesen 210 ezer lejt kapott, ebből 170-et a felnőtt csapatra, 40-et pedig az ifikre. A mérleg nyelve már a teremfocicsapatnál is átbillent, tehát a magántámogatók már több mint ötven százalékát állják a költségvetésnek. Az FC Székelyudvarhely felnőtt labdarúgó csapata 165 ezer lejt kap az önkormányzattól, az SzFC ificsapatai pedig összesen 51.500-at.

A 2005 óta fennálló SzKC 2015-ben Challenge Kupát nyert, a román bajokságban egyszer ezüstérmes (2011-ben) és kétszer (2012, 2013) bronzérmes lett. 2017 áprilisában hét év után távozott a csapat addigi edzője, Vlad Caba, a klub játékosállományának egy része kicserélődött, és új edző is jött Dragan Djukic személyében. A klubelnök Verestóy Attila azokban a hetekben lehetséges támogatókkal tárgyalt, ezt portálunknak is megerősítette akkor. A csapat az őszi szezonban jól szerepelt, az alapszakasz harmadik helyéről várja a jövő heti folytatást. 

Tíz nappal ezelőtt jelentették be, hogy a klub jelentős anyagi támogatásban részesül a Magyarország kormánya részéről: 441 millió forintból kézilabda-akadémiát létesíthet.  



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."