Színes » Benzingőz

Olasz kisgombóc mellé minimál árcédula dukál?

Tervezik az abszolút retro, az 500-as Fityó olcsó változatát. Vajon a vanília gombóc trendi cuccai mellé milyen árcédula jár?

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
felborultkamion2

Kidőlt egy kamion pótkocsija

Több órája vesztegel az út szélén. Kattints és...
babakocsi

Az autóból tolta a babakocsit, megbüntették

Az anyuka pedig filmezte, és ezen szórakoztak. A sofőrt...
vitosfruzsina-szonyegmosok

Egyúttal a perzsát is megmosták a kocsimosóban

Ki mondta, hogy az autómosóban csak négykerekűt lehet...

Fiat 500
Az olcsó Jancsi kivitelt tervezik
szerkesztoÍRTA: ANDRÁS FERENC
2012. július 06., 08:33
1 hozzászólás. 

Reneszánszukat élik a hatvanas évek meghatározó négykerekű járgányai. Nemcsak az újjászületett Mini, de az olaszok nemzetét megmozgató 500-as Fiat is komoly eladási sikereket generál. Habár egyik szekérkéről sem mondhatjuk el, hogy fillérekért kínálják, mégis viszik, mint a kandír cukrot.

A cinquecento alapgondolat szinte annyira pofon egyszerű volt, mint szigetországi vetélytársáé: négy személy, négy kerék és valamennyi poggyász megmozgatása. Taljánéknál, még egy csavar került a receptbe: a kétkerekű Vespa-ról kellett a vásárlóközönséget

átcsalogatni a zárt kasztnijú fémdobozkába.

A hátra került motorka a maga 500 köbcentijével nem volt egy erőművész, de az ötvenes évek forgalmába tökéletesen beleillett. Az apró gombócforma néhány év alatt klasszikussá és divatossá avanzsált, percek alatt meghódította a szebbik nem szívét. Aranyos, kompakt és kedves masina volt, a mai napig igazi kis ékszerdobozként kezelik az elkötelezett gyűjtőfanatikusok.

Mindenkit megmosolyogtat, mikor végigpöfög a két hengeres, kétütemű szívecskéjével az utakon, a dolce vita és a nonkonformizmus ne topábbjaként él tovább a tulajdonosok szívében. A hetvenes évek közepén majd jött a sokkos áttérés a 126-os típusra, ami igazi bukta volt, a 91-ben kockásított második felvonás sem közelített meg a nagyapó formavilágát.

Úgy tűnt az igazi ötszázas és az általa közvetített életérzés teljesen eltűnik, de 2007-ben ígéretes tanulmány, majd a végeleges gépcsoda

újjáélesztette az 500-as legendáját.

Lassan öt év telt el a retro mobil felélesztése óta és nem túlzás azt állítani, hogy újra igazi szívtipró a kis masina. Kérhetjük a szivárvány bármelyik színárnyalatában, több száz féle matricával, kabrióként, sőt akár a skorpió csípett (Abarth), vad gombócként is a minek lehet ez a feltűnő kis szekér.

Ez a kis gépcsoda valóban hozzánk öltözhet, úgy kívül, mint belül a személyiségünk és legtitkosabb vágyaink megtestesülése lehet. Nemrég az öreg kontinensről átigazolt észak Amerikába is, ahogyan nagy apja tette közel egy fél évszázaddal ezelőtt.

Fiat 500

Szép, jó és nagyon erős ez a XXI. századi come back, de sajnos mivel való trend mobillá nőtte ki magát, egyik legelemibb tulajdonságát végelegesen elvesztett. Az első ötszázas olcsó és elérhető volt.

Unokájára már borsosabb árcédulát akasztottak,

a divatosságért perkálni kell. Most viszont újabb reménysugár a láthatáron, vissza a gyökerekhez akcióként felélesztik az olcsó fityót. Jó helyen kezdték a spórolást.

Bármely négykerekű egyik legfontosabb és legdrágább alkotó eleme az aggregát. Az orrészben zümmögő erőforrás nélkül csak Flintstone masina lenne bármely szekérke. Az ötszázas esetén a kínálat a takarékos olajkályhától, a tüzes benzinfalóig ér, de igazán olcsó, vérszegény varrógépmotor még nem került a formás motorháztető alá.

A megoldás a nemrég agyon dicsért és diázott Twin Air technológiás motorocska jelentette. A felállás a következő: a blokk 9 decis, a hengerek száma kettőre csökkent és a legnemesebb üzemanyagfajtát pedig direkt módon fecskendezi az égéstérbe.

Fiat 500

Létezik ebből turbósított erőmű is amely a 85 talján ló erejével kínálja meg az aszfaltot, illetve egy asztmásabb, normál lélegeztetésű hatvanöt pacis aggregát. Eddig csak mende-monda szintjén ismeretes hatvanötös nemrég felbukkant az új Panda kínálatában és most komolyan fontolgatják, hogy

átmenekítik a designosabb testvérkébe is.

Az új erőforrás különleges hangjával visszahozná az ős ötszázas feelinget és közben alacsony fogyasztással és káros anyag kibocsájtással örvendeztetné meg az euforikus tulajdonosokat. Vegyes használatban a legszerényebb aggregát akár 4 literrel is beérné 100 kilométeren.

Hogy pontosan mennyivel lesz hígabb a szívátültetett trend mobil leve még hét pecsétes titok.

Valószínűleg könnyedén beférnek majd a 9-10 ezer eurós pszichológia határ alá, így olcsó alternatívát nyújtva az igazi ötszázas puristáknak.

A vanília fagyi gombócra emlékeztető csöppség mellett csak hatalmas mosollyal lehet elmenni, igazi örömforrás lehet majd a gyengécske motorral is.


címkék: benzingőz Fiat 500

1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
elegemlett
2012-07-06 13:19:51
korrektúra
hékások, tessék rendesen olvasószerkeszteni, ez a szöveg tele van bántó hibákkal, amelyek lehúzzák az egyébként olvasmányos cikket // lusta népség

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."