Színes » Benzingőz

Német szív dobog a latin ruha alatt

Dögösre érlelték a Seat sikerkompaktját, a Leont. Már a startállásban várakozik a kategóriakirály, de indítása előtt konszerntestvérei villogtatják meg magukat.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
felborultkamion2

Kidőlt egy kamion pótkocsija

Több órája vesztegel az út szélén. Kattints és...
babakocsi

Az autóból tolta a babakocsit, megbüntették

Az anyuka pedig filmezte, és ezen szórakoztak. A sofőrt...
vitosfruzsina-szonyegmosok

Egyúttal a perzsát is megmosták a kocsimosóban

Ki mondta, hogy az autómosóban csak négykerekűt lehet...

Seat Leon
Érzéki és temperamentumos latin ruha alatt a megbízható német technika él
szerkesztoÍRTA: ANDRÁS FERENC
2012. július 19., 13:26
0 hozzászólás. 

Miért is szít szándékosan testvérviszályt a VAG csoport saját márkái között? A fejlesztéseket megosztják egymás között, a motor, váltó és kütyük garmadája azonos minden szinten, sőt egyes mechanikus megoldások teljesen átfedik a típusokat.

Olyan ez, mintha a szomszéd ikerlányokat két különböző ízlésű sztájliszt venné kezelésbe, és a beavatkozás végén, habár hajszálra megegyeznek, el kéne döntened, hogy melyiket viszed el randizni. Lehet, hogy teljesen másképp néznek ki, de a bőr, azaz a ruha alatt minden alkatrész azonos.

A Seat sikerkompaktja, a Leon genetikailag azonos a Volkswagen Golffal, mégsem riválisa, inkább egy tüzesebb ruhába bújtatott alternatívája. Akinek a kategóriakirály túlságosan konzervatív, de nem szeretne lemondani a VAG csoport fejlesztéseiről, annak a legjobb vétel egy fiatalos, érzéki és temperamentumos Seat lesz.

Új a köntös, kacér a logó

A legfrissebb Leon az első kompakt, amely az MQB moduláris padlólemezre épül, és fokozatosan kitapossa az utat az új Golf előtt. Az előző generációhoz képest 5 centit rövidült a szekér, miközben a tengelytávolság 6 centit nőt. A formás spanyol 4,26 m-re nyújtózik, a poggyásztér becsületes 380 litert képes befogadni. Talán ennyi elég is a külsőt érintő nyers számadatokból, nézzük, mennyire tüzes az új Leon.

Seat Leon

Sportos és dögös vonalak jellemzik a kasztnit. A nemrég vérfrissített Ibiza irányvonala köszön vissza: éles vonalak, határozott élek és bátor megközelítés jellemzi a külvilágot. Markáns és erős a front, mondhatni sportosan agresszív. Az érdekes, ék formájú fényszórókba éles vonalvezetésű LED-es nappali fénycsíkot ágyaztak. A trapéz alakú hűtőrácson büszkén díszeleg az átrajzolt és újratervezett Seat logó. Egyedi a megjelenés, izgalmas a formavilág.

A tetővonal már tipikusan kompaktos. Egyértelmű az ötajtós kialakítás, robusztusnak tűnik az utastér. Nagyon érdekes, hogy két részre osztották az övvonalat kiemelő csíkot, egy helyben állva is dinamikusnak tűnik a kasztni. Sajnos elbúcsúzott az olaszoktól koppintott, rejtett hátsó ajtókilincs, az új Leonban egyértelmű, hogy hová kell nyúlnia az utasnak.

Nagyon vagány a két kisméretű, hátsó világítóelem, a LED-es megoldásért bónusz stíluspontok járnak. A spanyolok végre nem dőltek be az áldiffúzor trendhódításnak. A hátsó spojler alá sima műanyagkoptató került. Az összkép harmonikus és sportos, az FR vadított kivitel még egy lapáttal rátesz a hatásvadászatra.

A beltér ízlés kérdése

Ha a szekér külső élményvilágával sikerült betelnünk, nézzük meg, milyen benne ülni. Formás és szép az FR sportos kiadáshoz járó sportkormány. A klíma kezelőfelülete és a nyolcvanas évek mintájára a középkonzol tetejére tolt navigáció viszont kifejezetten csúnya. Bár nagyon Audis a szellőzőrostélyok kialakítása, mégis messze elmarad a négykarikás testvér elegáns megoldásaitól.

Seat Leon

Túlságosan nagyok és komorak a műanyagfelületek, egy kis színpompával – à lá hármas BMW – sokkal jobban fel lehetett volna dobni az utasteret. Csak kétféle érzésvilágot indíthat meg a szemlélőben: vagy imádni, vagy utálni fogja az új Leon utasterét. Kárpótlásul: legalább a technika és kütyük minőségre rendben van.

Tüzes külső alá robbanékony szív

Az új Leon megkapja mindazt, amit a VAG csoport motorpalettája kínálhat. A kilencven kilót leadott kasztnit kizárólag turbósított erőforrások mozgatják. Benzines fronton a beszálló erőforrás a már bevált 1.2-es TSI aggregát, amely alapkivitelben 86 pacit teljesít. Combosabb kivitele 105 lovat küld a mérőpadra.

Akinek ez kevés, annak a következő lépcsőfokot az 1400-as, szintén TSI erőforrás jelenti a maga 122 német igavonójával. A robbanékony divízió csúcsát az új A3-ban is nagyon sikeres 1.8-as, 180 lovas aggregát jelenti, amely már egész komolyan cibálja a fogyókúrára fogott kasztnit.

Seat Leon

Kormoséknál a beszállót a 105 lovas egyhatos jelenti 250 Nm forgatónyomatékkal. Az étvágytalan Ecomotive kivitelben akár 3,8 liter gázolajjal is megelégszik 100 kilométeren, és közben csak 99 gramm széndioxidot köhög a levegőbe. Létezik egy erősebb, két literes kivitel 150 lóerővel, átlagfogyasztása 4 liter körül alakul. Később érkezik a legvérszegényebb olajkályha is 90 pacival, és a legizmosabb dízel, amely 184 lóerővel kínálja meg az aszfaltot.

Váltók terén az öt és hatgangos manuálisok mellé felsorakozik a remek DSG duplakuplungos is hat és hét előrementeti fokozattal. A kütyüfaktor mellőzhető, az új SEAT a Golf kategória legjavával van felvértezve.

Hivatalosan Párizsban mutatják be, akkor közlik az árát is. Leheletnyivel olcsóbb lesz, mint a Golf, de ez minden Leon esetében így volt. Nem kérdés, hogy a fiatalabb generációt megnyeri magának a Seat, azt pedig, hogy az izgalmas külsőhöz mennyire emészthető az ingerszegény belső, pár év múlva az eladási adatok mondják meg. Addig is várjuk az igazit, az eredetit, a kategóriateremtőt, hogy legyen mihez mérni az új spanyolt.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."