Színes » Benzingőz

Lekerül a Citroën karimája

Pöpec francia gombóc veti le a vaskalapot a nagyérdemű szórakoztatására. Durran vagy pukkan a szezonvégi premier?

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
felborultkamion2

Kidőlt egy kamion pótkocsija

Több órája vesztegel az út szélén. Kattints és...
babakocsi

Az autóból tolta a babakocsit, megbüntették

Az anyuka pedig filmezte, és ezen szórakoztak. A sofőrt...
vitosfruzsina-szonyegmosok

Egyúttal a perzsát is megmosták a kocsimosóban

Ki mondta, hogy az autómosóban csak négykerekűt lehet...

Citroen DS3
Szellős a kicsike
szerkesztoÍRTA: ANDRÁS FERENC
2012. augusztus 16., 17:06
0 hozzászólás. 

Néha lehet fenékig tejföl, de jobb esetben tejszínhab is az élet. Tető nélkül sütkérezni a főszezonú nyárban kiváltságos dolog. Ha nem a szekérháton a városban tartunk, hanem a tengerpartot céloznánk meg a nyitott tetejű négykerekünkkel, akkor fontos, hogy lássunk, de főleg, hogy látszódjunk.

Nem mindegy, hogy milyen fémvázas örömdobozzal vértezzük fel magunkat, ha trendin akarunk gurulni. Reneszánszukat élik a régmúlt idők retró kedvencei. Ma már nagyon mainstreamnek számít, ha 500-as Fiat kabrióval vagy vászontetős Minivel rójuk az aszfaltszőnyeg végtelennek tűnő egyeneseit.

Egyesek szerint a négykerekűzés netovábbja az arcunkat simogató szellő (kötelezően 100 alatt) és a természet aurájának teljes befogadása, melyet csak és kizárólag egy tetőzetétől megfosztott automobil nyújthat. Hogy tovább tarkítsa a sokszínű kínálatot, a francia Citroën is előállt

legsikeresebb örömgombóca topless verziójával.

A DS3 önmagában is remek autó: sportos futómű, sportos úttartás, a PSA jóvoltából BMW eredetű erőforrások dorombolnak a zömök motorháztető alatt. A megnyerő külső és belső formaterv bezsebelte a szaksajtó teljes elismerését. Dicsérik, ajánlgatják, és képzeletben vállon veregetik a francia tervezőcsapat minden tagját. Frappáns, megnyerő kis masina. Naná, hogy lecsapják a tetejét is, hogy borzolják a kedélyeket.

Topless a kicsike, de nem szégyenlős

Pofás az összkép, maradt a díjnyertes DS3 hangulat. Bár az alapformát nehezen lehet a markáns tető nélkül elképzelni, mégis üdítő hatású a légies kialakítás. Az orrész érintetlen, visszaköszönnek a már bevált macskaszem jellegű világító elemek és a pofiba ágyazott LED nappali fénycsík is.

A nemrég bevezetett „lebegő" Citroën-logó is a helyén maradt, DS plakett egészíti ki a képet. Suta a motorháztető, de legalább a meredeken ívelő A oszlop növeli a térérzetet. A visszapillantó tükörig hiteles másolata zárt testvérének, de a kormány síkjától már nélkülözni kell a merev tetőt.

Citroen DS3

A belvilág azonos. Merevtetős ikertestvérétől örökölte a kezelőszervek kialakítását. Minden a régiben, de talán ez így is van rendjén. Hátra keveredve vesszük észre, hogy megmaradt a dizájnos áldiffúzor, a krómvégű kidörrencs is visszaköszön.

Ami viszont a harmadik fémlámpa felett van, azaz nincs, az a hátsó szélvédő és a tetővonal vége. Helyette az összehajtogatott vászontető díszeleg. Nagyon szellős a kialakítás, de ilyen egy igazi kabrió. Szerencsére elmaradt a VW Golfokban is használt kosárka bukókeret. Ha borul a masina, csak szerencsével éljük túl.

Szerethető, de csak ha rázza a fenekét

Nincs jó kabrió szívmelengető dorombolás nélkül. Érdekes megközelítéssel próbálkoznak a franciák: aki a kerregést szereti, annak a remek HDi erőforrások krémjét, az 1,6 literes, turbó dízelt kínálják. A négyhengeres aggregát 108 lóerőt présel ki magából, közben alacsony fogyasztással és sötét füstfelhővel örvendeztet meg.

Az izgágább lelkületűeknek azonos hengerűrtartalommal, de robbanékonyabb erőforrással érkezik a turbós benzines. Combosabb az erőmű, picivel marad el a 150 pacitól az összteljesítmény. A váltók hat gangosak, a kicsi francia pedig elől kapar.

Párizsban debütál, de nem ezért drága

A topless DS3 megközelítőleg 2500 euróval kóstál többet, mint zárt tetejű testvére. A marketingesek sem szívbajosak, de a tető lecsapásával több vas került a merevítésbe, megnőtt az önsúly is, így a többletösszeg az árcédulán kilogrammban is mérhető.

Hogy a felárból mennyibe kerül a fejlesztés és mennyi a flancolás, azt kizárólag a Citroën vezetősége tudná megmondani, ha egyáltalán az orrunkra akarná kötni. Ami biztos, az a lepelrántás időpontja. A DS3 kabrió kivitele a párizsi autószalonon muatkozik meg a nagyérdeműnek.

A megnyerő formavilág és a kiforrott technika biztos recept a sikerhez. A kérés már csak az, ki tudja csont nélkül lenyelni a közel harmincezer eurós árcédulát egy szezonautóért.


címkék: benzingőz Citroën

0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."