Színes » Benzingőz

A szürkét váltogatja a rondával az új Toyota Auris

Golf-konkurensnek készült, de csak az árnyékában kulloghat. Fiatalosabb forma és szabdalt arculat jellemzi az új japán kompaktot.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
felborultkamion2

Kidőlt egy kamion pótkocsija

Több órája vesztegel az út szélén. Kattints és...
babakocsi

Az autóból tolta a babakocsit, megbüntették

Az anyuka pedig filmezte, és ezen szórakoztak. A sofőrt...
vitosfruzsina-szonyegmosok

Egyúttal a perzsát is megmosták a kocsimosóban

Ki mondta, hogy az autómosóban csak négykerekűt lehet...

toyota auris
Hibridet is gyártanak a trónkövetelőből
szerkesztoÍRTA: ANDRÁS FERENC
2012. szeptember 04., 16:39
0 hozzászólás. 

Ahogyan a börtönös filmekben szokták hangoztatni, verd meg a legtökösebb gyereket, és mindenki rettegni fog tőled. A kompakt kategóriára különösen igazak az előbbiek, hiszen a legádázabb harcokat itt vívják a mindenre elszánt autógyártók. Minden fegyver játszik, a cél szentesíti az eszközt, semmi nem számít, ha a koronázatlan királyt kell lelökni a trónról.

Rengeteg márka próbálta már meggátolni a népautó Golf típusának töretlen menetelését, de csak apró sikereket, alkalmi villanásokat tudnak felmutatni. Közel hat éve a Toyota is belevágta a fejszéjét, azaz négykerekűjét a VW fájába, és megpróbált japán alternatívát nyújtani a német egyeduralomra. Bár az eladási számok nem azt mutatják, de aránylag sikeres modellnek mondható az Auris, ha nem vesszük figyelembe a formavilág nyújtotta „mámort". A japánok most teljesen új autót dobtak össze.

Reklámszövegnek is elegendő az,

hogy hosszabb, alacsonyabb, sportosabb, de ez a tényállás. Az előző generációhoz képest három centivel nőtt a teljes hossz, és öt és fél centi eltűnt a magasságból. A japánok szerint ez sportosabb karaktert kölcsönöz a külalaknak, szélesebbnek tűnik a szekér. Sikerült lefaragni az elmúlt hat évben felszedett kilókból is, közel negyven kilót fogyott az Auris.

toyota auris

A legdrámaiabb változást a külalak hozza, amely bennem vegyes érzelmeket váltott ki. Az orrész első benyomásra az új Yaris frontját hozza némi elnyújtással, enyhén megspékelve a nagyobb testvér Avensissel. Állítólag sportos hatású, de engem nem győz meg. Megfelelően hunyorítva kicsit a legfrissebb Honda Civic-re hajaz, de ez optikai csalódás is lehet. Szépnek se mondanám, a legmegfelelőbb jelző a „japános".

Oldalnézetből a legunalmasabb. Nincs karakteres vonal, hiába keressük a bravúros formákat. Egyszerű, szürke, ötajtós kompakt oldalfal, ingerszegény és konzervatív. Újításként marketingezik, hogy a hátsó ajtópár mögé került egy kis háromszög üvegecske a jobb látás érdekében, de ez édeskevés.

toyota auris

A farrész egyenesen borzasztó. A gömbölyded íveket keverték éles vonalakkal. Tíz éve is cikinek számító borostyán színű indexlámpával és műanyag áldiffuzorral rondították a végsőkig a farrészt. Aprócska krómvég árulkodik egy kipufogóról. Az új Civic ízlésficamos fara jut eszembe az új Auris-ról, legalább így együtt, kéz a kézben lehet ronda a két kompakt szekér. Emészthetőre is meg lehetett volna oldani a dizájnt – inkább csúnya, mint bármi más a Golf japán riválisa.

A beltér átlagos, inkább funkcionális, mint szép. A Toyotás navigációkat még mindig nem értem. Mindenki más már nagy felbontású, alternatív vezérlésű rendszereket használ, de úgy tűnik, Toyotáék beragadtak a kilencvenes évek végére. Amúgy átlagos az összkép, semmi csicsa, semmi csillogás, csak fekete és szürke műanyag, de legalább a puhább fajtából.

Szűkös és fakó a motorkínálat,

de a japán elvek szerint ez tökéletesen elégséges. A két típusú fosszilis üzemanyag összesen négy belső égésű motort vonultat fel. Benzines fronton a beszálló az 1,33 köbcentis, nemrég kifejlesztett aggregát, míg a combosabbnak egyáltalán nem nevezhető egyhatos a teljesítmény görbe csúcsán pihen.

toyota auris

Kétféle olajkályhával kérhető az új Auris. Az ezernégyszázas már régi játékosnak számít, a legerősebb erőforrás a két literes, közös nyomócsöves turbódízel. Egyelőre nem közölt hivatalos teljesítményadatokat a Toyota, de várhatóan átfésüli az aggregátokat, mielőtt piacra dobná őket. A sebességeket két különböző típusú váltóval kapcsolgathatjuk. A manuális egység hat gangos, az automata pedig fokozatmentes CVT.

A kínálat legérdekesebb tagja a Prius testvérhez hasonló plug-in hibridrendszeres Auris. A kettős meghajtást egy 1,8 literes benzines és egy elektromos motor valósítja meg, amely egy CVT váltón keresztül az első kerekekre irányítja a szerény ménest. Átlagos az összteljesítmény, valahol 136 paci körül alakul a maximum.

toyota auris

Párizsba érkezik az új Auris, de a dizájn miatt jobban tenné, ha otthon marad. Bár alternatívaként kell számon tartanunk, mégis egy excentrikusabb vásárlóközönséget fog megszólítani, akinek fontosabb a mostanában sokat gyalázott Toyotás megbízhatóság, mint a külalak. Engem nem tudtak meggyőzni, talán majd a következő modellel. Addig is szimatolhatnának kicsit a konkurenciánál.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."