Színes » Benzingőz

Romániai közutakra szabták az álterepjárót

Keresztezett oroszlánt tenyésztett ki a Peugeot: francia a bőre, de japán az izomzata, terepjárónak rajzolták, de aszfaltra szánták.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
felborultkamion2

Kidőlt egy kamion pótkocsija

Több órája vesztegel az út szélén. Kattints és...
babakocsi

Az autóból tolta a babakocsit, megbüntették

Az anyuka pedig filmezte, és ezen szórakoztak. A sofőrt...
vitosfruzsina-szonyegmosok

Egyúttal a perzsát is megmosták a kocsimosóban

Ki mondta, hogy az autómosóban csak négykerekűt lehet...

peugeot 4008 2
A sárm francia, a technika japán
szerkesztoÍRTA: ANDRÁS FERENC
2012. szeptember 13., 18:33
0 hozzászólás. 

Fajokba is sorolhatnánk azokat az elvont agyrémeket, amelyekkel az autógyártók állnak elő, hogy hangzatos reklámszövegek kíséretében folyamatosan fenntartsák az újdonságérzetet. Csak a városi terepjárók sokszínű univerzumában a fajok egész spektrumát fedezhetjük fel a SUV-tól az SPV-n át egészen a crossoverekig. Mindegyiknek megvan a pontos besorolása, és a bennfentesek szerint nagyon jól elhatárolt karakterisztikával rendelkeznek.

Az igazság az, hogy ez mind csak okosan összehordott maszlag. A közös vonás bennük, hogy egyik sem képes a komoly tereppel megbirkózni, mindegyik magasabb építésű az átlagos négykerekűnél, és ha kell, felkapaszkodnak velünk a porosabb emelkedőkre. Feltéve, ha mind a négy kerék kapar. Az üvöltő francia oroszlán legújabb, a PSA csoport szülte klónja a még érdekesebb

crossoverek kategóriájába sorolható.

Röviden: valahol a kombi és a kisméretű terepjáró között helyezhető el, akár az XC 60-as Volvó, de igazából egyik sem. Kombinak nem elég nagy, terepjárónak túl törékeny és cicomás.

A szegmens igazi boomot él át, minden gyártó alkotott már kis és közepes méretű crossovert az Auditól a BMW-ig, sőt még a Miniből is létezik hasonló lenyomat. A 21. században anyuci hétszemélyes családi tankját a terepjárók átmenetei váltották le. Suliba a nebulót egy biztonságos, magas építésű és masszív négykerekű védelmező fémházában hordozzák.

Peugeot 4008

A 4008-as nagy szerencséje, hogy egyáltalán nem bumfordi és otromba. A tetszetős oroszlán sörénye alatt Mitsubishi-technika mocorog, ami garantálja, hogy hosszú éveken át állja majd a sarat.

Vagány és dögös, bár sok a csicsa rajta

A hármasikrek (ASX-C4 Aircorss-4008) legformásabb és legvonzóbb tagja a Peugeot pofikát viselő összkerekes. Bár a fényszórók vonala nem franciásan lágy, hanem japánosan határozott, a gének eredete miatt megbocsájtjuk neki. Vagány a hatalmas, nyitott pofát idéző hűtőrács, tetején decens, de határozott Peugeot felirat. A rejtett marketinget és a motorháztetőre száműzött logót az 508 hozta divatba, és minden felfrissülő oroszlánon ez a megoldás díszeleg.

Peugeot 4008

A terepezéshez talán kicsit mélyre húzták a matt fekete szoknya alsó részét, de a magasabb útpadkákkal így is könnyedén végez a crossover. Formás a nappali fényt szolgáltató LED-sor, és az ál-légbeömlők sem utolsók. Az ASX-hez képest kifejezetten ízléses, szép és játékos a Peugeot-változat orrésze.

Az oldalnézet visszafogottabb, egyetlen fény-árnyék vonal töri meg a nagy fémfelületek monotonitását, de legalább letisztult a forma. A kerékjáratok öblösek, vékony műanyag csík béleli őket. Ízléses a felni szett, de a terepezést felejtsük el ennyire peres gumikkal. A küszöb alá illesztett állfellépő sokat elvesz a szabad hasmagasságtól, de ez nem egy hardcore terepmasina.

Peugeot 4008

A farrészt is a letisztultság jellemzi, a francia masina talán itt a legjapánosabb. Tetőspojler van, mélyre húzott hátsó szoknya is akad, sőt középen keskenyebb, hogy mégis legyen valami terepjáró-feelingje. Sajnos a ma divatos tankhatás a 4008-ban is érezhető, a kicsi ablakfelületek nem válnak a kisgyerekes családok kedvenceivé. Az összhatás kellemes, nemcsak a szemnek, a léleknek is szép a keresztezett oroszlán.

Belül nagyon Mitsubishi

A beltérbe már nem jutott a francia flairből. A bal egyest kinyitva tejes egészében egy Mitsubishi ASX utastere tárul elénk. Ezzel semmi baj nem lenne, de a japánok csak elvétve hoznak össze szép beltereket.

Funkcionális, de unalmas az összhatás, az egyetlen említésre méltó különbség a pilóta kormánylégzsákján trónoló oroszlán. Hiányzik az egyterűsebb 3008-as belső izgalma. A japán klónozás olcsó, de nem szép.

Peugeot 4008

Nagyon gyér a motorkínálat

Érdekes eladási stratégiával közelíti meg a román piacot a Peugeot. Bár nemzetközi berkekben rendelhető benzines aggregát is a motorháztető alá, a mi torkunkon viszont csak a gázolajos változatokat szeretnék lenyomni. Remek dízeleket gyárt a Peugeot, a HDi motorok megbízhatókat és takarékosak, de azért senkinek nem fájt volna, ha a BMW eredetű turbós benzines egyhatosokat is belefűzik a kínálatba.

Az alapmotor egy 1,6 literes, 115 lovas turbósított HDi, ami az overboost funkcióval 280 Nm forgatónyomatékkal kínálja meg a hajtott kerekeket. Akinek ez kevés lenne, annak ott az új fejlesztésű ezernyolcszázas HDi, amely nem kevesebb mint 150 üvöltő minioroszlán erejét produkálja, tiszteletreméltó 300-as nyomatékkal.

Akinek megfájdult a foga a Peugeot újkeletű crossoverjére, az akár most is megkeresheti a legközelebbi márkakirendeltséget, mivel az első példányokra már most le lehet szurkolni az előleget. Már az alapkivitel is határozott árcédulával indít, a játék 33 967 euróval indul a kisebbik dízelért. Akinek a combosabb kivitel fekszik jobban, az szánjon még rá 2300 eurót.

Az extralista sem kutya: a tolatókamera, a nagyképernyős navigáció és a nagyobb zenecucc még 2595 euróba fáj a leendő tulajdonosnak. Nem olcsó, de legalább szép a 4008-as Peugeot álterepjárója. Csak a beltér ne lenne ilyen csúnya.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."