Színes » Benzingőz

Év végén bogarasodunk

A Volkswagen újraértelmezi a népautót: a legenda újjászületik, pontosabban átalakul és modernebb, jobb, fiatalosabb lesz, mint az előző generáció.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
felborultkamion2

Kidőlt egy kamion pótkocsija

Több órája vesztegel az út szélén. Kattints és...
babakocsi

Az autóból tolta a babakocsit, megbüntették

Az anyuka pedig filmezte, és ezen szórakoztak. A sofőrt...
vitosfruzsina-szonyegmosok

Egyúttal a perzsát is megmosták a kocsimosóban

Ki mondta, hogy az autómosóban csak négykerekűt lehet...

Szines_benzingoz/bogar2011
Szines_benzingoz/bogar2011
szerkesztoÍRTA: ANDRÁS FERENC
2011. április 27., 14:50
0 hozzászólás. 

A jellegzetes, mára már ikonikus vonalakat 1938-ban maga a nagymester, Ferdinand Porsche álmodta meg. Az autó rendeltetése meglehetősen egyszerű volt: megfelelő dinamikával, négy felnőtt és csomagjaik szállítása A-ból B-be, és legyen elérhető bármely dolgozó német polgár számára.

Megszületett a népautó, ahonnan maga a gyártó is kapta nevét és a típust a legnagyobb egyszerűséggel Type 1-nek nevezték. A bogár (Beetle) nevet csak később, 1963-ban kapta meg. Bolondbiztos mechanikája és felépítése már a kezdetekkor sejtette, hogy ebből a négykerekűből világautó lesz. Minden kontinensen bizonyította rátermettségét a kis léghűtéses járgány, amit az eladott példányok száma is alátámaszt, mivel 1938 és 2003 között mintegy huszonegy millió példány talált gazdára.

Szines_benzingoz/bogar2011

Nos, mi az új az új bogárban? Igazából a változásokat a bőr, azaz a páncél alatt kell keresni. Nagy külső eltérésekre ne számítsunk az elődhöz képest, a forma kötelez. Egy Beetle-nek bogáralakúnak kell lennie, a kereket nem lehet újra felfedezni, forradalomról, evolúciós előrelépésről szó sincs. Kívülről, és főleg messziről nézve az eltérés minimális. Mint minden kisautó mostanában, a Bogár is megnőtt: nyolc centivel szélesebb, tizenöttel hosszabb lett. Kapott szép nagy papucsokat (felniket), megkapta a 2010 óta minden új járműn kötelező tartozékot, az automatikus nappali fényt, LED-es lámpák kerültek hátulra és még a kitinpáncélra is jutott egy kis spojler. A sportosabb bogár akár 19 colos kerekekkel is büszkélkedhet és hátulján akár két kályhacsövön keresztül is távozhat a kipufogó gáz.

Miért is volt szükséges átszabni a külsőt? A válasz egyszerű: az új bogárnak macsósabbá kellett válnia – a túlnyomórészt nők által vásárolt kisautót férfitársaimmal csak csajos kiskocsinak könyveljük el. Luca de Meo, a Volkswagen marketing igazgatója ezen szeretne változatni: szerinte az új modell sokkal durvább, markánsabb és egyáltalán nincs női játékszer utóérzete. Továbbá közölte, hogy, megtartva az ősbogár hagyatékát, változtattak a kasztnin, a motoron, a belsőn, szinten mindenen, hogy megfeleljen az erősebbik nem képviselőinek is az új csodabogár.

Szines_benzingoz/bogar2011

Nézzük, a páncél alatt miben erősít a 2011-es Beetle. Az első igazi újítás a három felszereltségi szint: ezek a Beetle, a Design és a Sport. Belül kiváló minőségű anyagok kényeztetnek, modern formatervvel és vonalakkal találkozunk. Navigáció, digitális kétzónás klíma, sportkormány, kagylósított sportülések és egyéb nyalánkságok szolgálják majd a bogár elégedett sofőrjét. A felsoroltak közül elég sok kerül majd az extra opciós listára, bár a gyártó egyelőre elég szűkszavú az alapfelszereltség tartalmával kapcsolatosan.

Az európai kiadásban turbósított 2.0 literes, négyhengeres motorok dübörögnek majd, egy 200 lóerős benzines és egy 140 lóerős gázolajos aggregát formájában. Az amerikai piacra, természetesen, egy nagyobb lőtérfogatú benzinest is szántak, mégpedig egy 2.5 literes, öthengeres szívó benzinest, ami 170 pacit tudhat magáénak. Váltó szinten a VAG csoportnál már megszokott hatsebességes manuális és duplakuplungos DSG váltók közül válogathatunk: hogy melyik motorhoz melyiket, az még kérdéses.

Az erőátvitelnél maradva újdonság az XDS kódjelű elektronikus differenciálmű, amely a meghajtott első kerekeket felváltva fékezi, hogy az utcára vigyük a motorból felszabadult erőt és ne az útszéli szalagkorlátot kóstolgassuk egy-egy kanyarban.

Szines_benzingoz/bogar2011

Hivatalosan először a Shanghai Motor Show-n láthatjuk az új bogarat. A Volkswagen egy szenzációs, egyszerre három helyszínen (New York, Shanghai és Berlin) tartandó hivatalos bemutató keretein belül szeretné lerántani a leplet a bogár legújabb reinkarnációjáról. A technikai adatokkal való szűkszavúságuk arról árulkodik, hogy igazán nagyot szeretnének ütni a bemutatókon, elkápráztatva a kissé szkeptikus szaksajtót is.

Mennyire is lett macsós az új Beetle? Mi azt mondanánk, hogy csak kicsit. Hiába a ráncfelvarrás és az igazán dögösre sikerült belső, az elektromos kütyük és a morcosabb külső, 2012-ben, ha majd látunk egy új bogarat és éppen bene ül a gazdi, biztosan egy önfeledten autókázó, fiatal hölgy fog majd visszamosolyogni ránk.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."