Színes » Benzingőz

Átszabták a dögös kupét - kés alatt az Audi A5

Négyéves pályafutás után átvarrják az A5-öt. Még dögösebb, mint valaha és a technika sem maradt érintetlen.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
felborultkamion2

Kidőlt egy kamion pótkocsija

Több órája vesztegel az út szélén. Kattints és...
babakocsi

Az autóból tolta a babakocsit, megbüntették

Az anyuka pedig filmezte, és ezen szórakoztak. A sofőrt...
vitosfruzsina-szonyegmosok

Egyúttal a perzsát is megmosták a kocsimosóban

Ki mondta, hogy az autómosóban csak négykerekűt lehet...

Szines_benzingoz/audia5
Szines_benzingoz/audia5
szerkesztoÍRTA: ANDRÁS FERENC
2011. július 14., 16:06
1 hozzászólás. 

 

A modernkori Audik a legjobb kompromisszumot kínálják a hideg elegancia és a forróvérű sportosság között. Olyannyira jól sikerül az előbb említett két tulajdonságot ötvözni, hogy lassan a hárombetűs konkurenciát is kezdik kiszorítani saját szegmenséből. Ne legyen félreértés, nem elfogultságról vagy túlzott magasztalásról van szó. Tény: a négy karika nagyon tud valamit.

Szines_benzingoz/audia5

Négy éve, amikor az Audi előrukkolt az A5-el, nem is sejtette, hogy ennyire be fog jönni a nagyérdeműnek. Nem véletlenül jött létre ez a felsőkategóriás kupé: kellett egy négykerekű, ami betölti az űrt az A4 és az A6 között és továbbviszi valamelyest az ős quattro génjeit. A válasz nem is lehetett volna más, mint az A5. Nagy dögös luxuskupé: elnyújtott orr rész, suta, lépcsőshátú fenék, keret nélkül ablakok, impozáns megjelenés.

A már megszokott periodikus modellfrissítés utolérte az Audi biznisz kupéját is. A kés alá fekvés célja az volt, hogy amit lehet, tökéletesítenek a mérnökök úgy kinézet, mint technika szempontjából. Ha csak a plasztikai beavatkozás eredményét nézzük, simán megérte a fáradtságos munka minden percét. Aki már látta az elődöt, vagy van olyan szerencsés, hogy birtokol is egyet, az meg fog lepődni. Még jobban néz, ki mint ahogyan remélni lehetett. A régi vázra új bőr került és nem is akármilyen.

Szines_benzingoz/audia5

Mit szabtak át?

Eleget. Van, aki fantáziátlannak tartja, ha modellfrissítés álnév alatt piacra kerül egy régebbi modell átszabott változata, ami jobb esetben megkapta a brand aktuális arculatát. Az új A5 esetében ez nem áll fenn. Átszabták az első lámpatesteket, ledesítettek minden világítóelemet az autón, lennebb húzták a motorháztető vonalát, így még szélesebbnek, agresszívebbnek tűnik. Az első sárvédőket alumíniumra cserélték: ezzel nemcsak súlycsökkenést értek el, hanem a súly eloszlása is optimálisabb lett.

A csomagtartó és a fenéklemez is kés alá került a jobb légellenállási tényező illetve a levegő jobb elvezetése érdekében. A külső változtatások nem a fejhez csapós, meghökkentő kategóriába tartoznak, de mindenképpen a szépérzetünket próbálták csiklandozni az Audi mérnökei. Hiába, ami jó azt nem kell elrontani esetleg csiszolgatni érdemes egy kicsit. A beltér is igazodik az aktuális Audi kínálat arculatához. Minőségi anyagokat használtak fel, teletömték még több elektronikával és a vezetőt segítő ketyerékkel.

Szines_benzingoz/audia5

A kasztni alatt maradt a régi?

Nem, és ebben az esetben a negatív válasz nagyon is pozitív. Igazából sosem hiányzott semmi az A5 motor, meghajtás illetve váltó kínálatából. Az Audi mérnökei a jobbat még jobbá akarták változatni és meg kell vallani, jó munkát végeztek. A motorpaletta mottója: minden motorra turbót. Úgy látszik, lassan teljesen leáldozik a szívómotorok korszaka, mindenki minden mennyiségben turbósít. Az Audi a ráncfelvarrott kupéjával nyugdíjba küldi a háromezer kétszáz köbcentis, V elrendezésű, benzines szívómotorját és átveszi helyét a két decivel kisebb, de turbós 3.0 TFSI erőforrás.

Búcsúzik az alublokkos V8-as szívóbenzines is. A 4.2 literes az S5 verziót mozgatta és közel háromszázötven ló erejével kínálta meg az aszfaltot. Ennek a monstrumnak a helyét veszi át az S4-ből is ismert hathengeres, kompresszoros erőforrás, igaz ez csak 333 lóerővel rendelkezik. Nem kell elcsüggedniük azoknak, akik a nagy nyolchengeressel szerették volna rendelni autójukat: az RS, azaz a nagyon sportos verzióban, ez még utoljára visszaköszön.

A kisebb motorok sem maradtak érintetlenek. A benzingőzös szakosztály az egynyolcassal indul, amit tíz lóerővel megküldtek, most már 170 pacival büszkélkedik, sőt, huszonegy százalékkal jobb átlagfogyasztást érhetünk el, mint az elődnél: száz kilométeren öt liter és hét deci.

Szines_benzingoz/audia5

Sporlóséknál marad a kétliteres dízel aggregát belépőnek. Most már 177 lóerőt tud és az átlagfogyasztása négy liter és hét deci. A combosabb, morgósabb gázolajos erőforrások kínálatánál megválnak a kétezerhétszázas motortól, helyét a háromliteres, hathengeres munkagépek veszik át. A kisebbik V elrendezésű dízelmotor leheletnyivel tud többet kétszáz lóerőnél, pontosabban kétszáznégyet, de kérhető negyven lóerővel izmosabb, atlétikusabb formában is.

A világhírű Quattro meghajtást sem hagyták érintetlenül a munkamániás német mérnökök. A változtatások eredménye, hogy most már gyorsabban reagál a központi differenciálmű, sőt, a sportosabb, erősebb kiviteleknél még több nyomatékkal terhelhető a hátsó tengely. Leegyszerűsítve: még élvezetesebb lesz vezetni a ráncfelvarrott A5-öst. Még a kormányművet is úgy megpiszkálták, hogy három decivel kevesebbet fogyasszon az összes kivitel.

Élőben csak a szeptemberi frankfurti autó kiállításon lesz látható a frissített kupé. Ár tekintetében ebben a kategóriában nyugodtan lehet számítani öt számjegyű cédulára. A valuta az természetesen euró és az első számjegy, még a legfapadosabb kivitelnél is, a négyes lesz. Aki pedig nem rendelkezik ekkora hitelkerettel, de mégis szeretne magáénak mondani, bármilyen formában, egy ilyen autót, annak csak a következőt tudjuk ajánlani: szerezzen be egy makettet, vagy töltsön le egy fotót róla és használja háttérként a számítógépén. Minket is ez utóbbi fog boldogítani.


címkék: benzingoz audi a5 kupe

1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Lehelvezér
2011-07-18 03:46:24
ja
:angry: Szerintem (ha nem is csúnya),de furcsa a design-ja.Amúgy sem vonzódom a négycsillagos márkához.Az új Audiknak nagyon kemény a rugózásuk,autópályára tervezik öket,nem a mi ,,útjainkra,,.Lassan az Audi veszi át a BMW helyét,ami nem dícséretes.Olyan lesz mint az 5-ös Bmw: minden bunkó valutásnak,uzsorásnak,analfabétának ez kellett,5-ös BMW és kötelezöen fekete.Mert az a menö,a ,,kiráj,,. (szándékosan írtam -kiráj-t a ,,király,, helyett)

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."