Színes » Benzingőz

Drágán élesztik újra a legendát

A francia autóóriás újra életet lehelt egy legendás márkanév régen kihűlt testébe. Kicsiben kezdik, de nagyra törnek. Érkezik a Clio Gordini változata.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
felborultkamion2

Kidőlt egy kamion pótkocsija

Több órája vesztegel az út szélén. Kattints és...
babakocsi

Az autóból tolta a babakocsit, megbüntették

Az anyuka pedig filmezte, és ezen szórakoztak. A sofőrt...
vitosfruzsina-szonyegmosok

Egyúttal a perzsát is megmosták a kocsimosóban

Ki mondta, hogy az autómosóban csak négykerekűt lehet...

Szines_benzingoz/clio_gordini
Szines_benzingoz/clio_gordini
szerkesztoÍRTA: ANDRÁS FERENC
2011. július 29., 12:03
0 hozzászólás. 

 

Vissza a gyökerekhez: mostanában nem egy autógyártó nyúlt vissza a sportos múltjába és teleportál a jelenbe rég letűnt márkanevei közül, így próbálva újra megvillogtatni régi sikereik emlékeit. Az olasz konkurensek sikerein felbuzdulva, a Fiat újra kihegyesítette házi skorpiója fullánkját az Abarth típusosztállyal, a franciák is a mélybe ugrottak és visszahozták a Gordini márkanevet.

Szines_benzingoz/clio_gordini

Mit is kell tudni a Gordiniről?

Nos, ha a lényeget próbálnánk minél egyszerűbben kifejezni: a Renault, házon belüli sport szakosztályát jelölte évtizedeken keresztül a Gordini márkanévvel, de az utcai különkiadások, sportosabb modellek is ebből az istállóból kerültek ki.

A válasz azonban nem ilyen egyszerű. A Gordini komoly sikereket zsebelhetett be a rali sportban, a túra autók között is nagyon jól szerepelgettek, de más autós sport kategóriákban is derekasan megállták a helyüket. Sikereiken felbuzdulva belevágtak az utcai autók átalakítgatásába, tuningolgatni, kihegyezni a gépeket, úgy, hogy az átlagos földönfutók is részesei lehessenek a Gordini életérzésnek. Magyarán utcai rali pilótának érezhette magát bárki, aki egy ilyen átalakított autót vásárolt.

A házi tuning műhelyben átalakított autók különlegessége a jelentős teljesítménytöbblet illetve a sportosabb vezetési élmény mellett a jellegzetes festés volt. Minden Gordini gép tengerkék, úgynevezett Gordini-kék fényezést kapott és a motorháztetőtől a csomagtartóig két fehér csík kísérte végig az autó vonalait.

Szines_benzingoz/clio_gordini

És, hogy hű tud-r maradni a Clio Gordini kiadása a tradícióhoz? A válasz egy kategorikus igen. Noha nem ez az első modell, amelyet így dolgoznak át, az abszolút kis méregzsák, a Twingo Gordini kiadása már kapható, de mégis a Clio az első igazán komolyan vehető típus a kínálatból. Az sem elhanyagolandó tényező, hogy az egyik legikonikusabb sportos francia kisautóhoz, az R5-ös Gordini Turbóhoz áll a legközelebb külső méretei szempontjából.

Ha már szóba került a külső, akkor haladjunk kintről befelé. A jellegzetes kék festés abszolút passzol az autó karakteréhez. A fehér csíkokat is rábiggyesztették, ami még sportosabb megjelenést kölcsönöz a Clio GT-t leváltó Gordini kiadásnak. A fehér színből jutott az első lökhárítóra is, ami ha kicsit is, de szélesebbnek láttatja az autó elejét. Spéci a spojler szett is, amit a gépre ragasztottak, körbeszoknyázták az autó teljes alsó részét. Hátul dupla mini kályhacső kínálja meg a környezetet széndioxiddal, valamint a felni szett is egyedi. Többküllős, tizenhat colos kerekeket csavaroztak az autó alá, amelyek gyémántos fehér színben csillognak.

Ha kívülről ok, akkor belül mekkora rend van?

Rend az van. Ne számítsunk teljesen átszabott belsőre, elvégre ez egy mezei Clio spécibb változata. A belső tér kialakítása próbál igazodni a sportos külső megjelenéshez. Nagyon összeszedett az összkép, mint egy akármilyen Clio-nál általában. Minden a helyén van: a bőr bevonatú kormány tetején visszaköszön az autó külsejét borító kék szín és a jellegzetes fehér csíkpár. A megoldás egyszerre ízléses és sportságot sugalló.

Szines_benzingoz/clio_gordini

A sportosra kialakított első üléspár remek társ lehet majd hegyi szerpentineken megtett hosszú kilométerek alatt. Az üléseknél maradva, hogy még hangulatosabb legyen a beltér, a kormányon felhasznált megoldás visszaköszön itt is, a széleket kék szövettel borították, ahogyan a váltószoknya is kék bevonatot kapott. A hangulatot kiegészíti az alumínium pedálsor és váltógomb, illetve a különleges szőnyegkészlet, ami természetesen követi a kék-fehér témát.

Ha pénztárcánk megengedi, teletömhetjük extrával kis kedvencünket. Felárért kérhetünk sebességtartó automatikát, egyszerűbben tempomat, TomTom navigációs rendszer parancsolgathat, merre menjünk, és mikor tervezzünk újra, esetleg a kormány mögül kapcsolgathatjuk a rádiót, ha igényeljük.

Mi hajtja és mennyit kóstál?

Motorizáció terén, ha igazán sportosnak nem is mondhatjuk az ajánlatot, elégségesnek mindenképpen. Kétféle motortípus közül választhatunk, egy benzines és egy gázolajos aggregát meríti ki a palettát. A benzines lesz a robbanékonyabb a maga százhuszonnyolc lovacskájával, amit ezerhatszáz köbcentiből csavartak ki. A sporlósabb, amely már több típusban bizonyította állóképességét és kiváló fogyasztását, az ezerötszázas Dci erőforrás, százöt dieselt szürcsölgető paci erejével.

Szines_benzingoz/clio_gordini

A Clio Gordini több európai piacon is elérhető lesz majd, remélhetőleg nálunk is. Egyelőre a francia árfekvés ismert, amit a kicsit húzósabb 18 450 és 21 350 eurós árkategóriába lőtték be Renaulték. Ennyi pénzért, ha nem is ennyire feltűnő, kategóriákkal nagyobb autókat vásárolhatunk. Hiába: a villogásért és a különcségért ki kell nyitnunk a pénztárcánkat, adott esetben egy kisautóért tágabbra, mint egy nagyobb esetén.

Akinek tetszik, az nagyon meg lesz vele elégedve, mert az alap Clio is elég szívós, ez meg ráadásul pofás is. Vidám, sportos és feltűnő jelenség lesz majd a közutakon, csak lehetne egy picit olcsóbb is.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."