Színes » Benzingőz

Töltsd fel a házad az autóról!

A Nissan levele, valami olyannal próbálkozik, amilyennel még személyautó soha: ha nagyon megszorulunk akár a lakásunkat is ellátja elektromos árammal. Békaszemű generátor? Naná.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
felborultkamion2

Kidőlt egy kamion pótkocsija

Több órája vesztegel az út szélén. Kattints és...
babakocsi

Az autóból tolta a babakocsit, megbüntették

Az anyuka pedig filmezte, és ezen szórakoztak. A sofőrt...
vitosfruzsina-szonyegmosok

Egyúttal a perzsát is megmosták a kocsimosóban

Ki mondta, hogy az autómosóban csak négykerekűt lehet...

Szines_benzingoz/nissan_leaf0508
Szines_benzingoz/nissan_leaf0508
szerkesztoÍRTA: ANDRÁS FERENC
2011. augusztus 05., 18:26
0 hozzászólás. 

 

Nem hiába vannak fényévekkel előttünk a felkelő nap országának lakói. Nem csak a gondolkodásmódjuk, hanem a jövőről alkotott képük is merőben eltér az európai szűklátókörű nézetektől.

Most a Nissan-ék fejéből pattant ki valami olyasmi, ami még soha egyik autógyártó legmerészebb álmában sem merült fel, legújabb teremtményükkel egy nemlétező kategóriát akarnak létrehozni. A merő egyszerűséggel csak levélnek, azaz Leaf-nek keresztelt városi törpe teljesen elektromos hajtású, de az igazi csattanó azonban nem a békaszemű orrész vagy a környezetkímélő meghajtás.

Szines_benzingoz/nissan_leaf0508

A vágottszemű járgány szükség esetén az elektromos hálózatból nemcsak leszívni tudja a kilowattokat, hanem vissza is tudja tölteni ugyanazt az árammennyiséget. Röviden: áramkiesés esetén, vagy olyan környezetben ahol nincsen lehetőség elektromos árammal ellátni egy létesítményt, a kis Nissanunkra csatlakoztatjuk a más esetben feltöltésre használt kábelköteget és máris hangtalan generátorként üzemel a pofás négykerekűnk.

Az ötlet, amilyen furcsának tűnik, épp annyira pofonegyszerű és valószínűleg a szükség terméke. A gyakorta földrengések sújtotta szigetország nem egyszer marad áramellátás nélkül, ilyenkor égi áldás lenne egy ilyen jármű, legalábbis amíg talpra nem áll a lakosság, ami tudjuk, nem napok, órák kérdése.

Egy átlagos tokiói lakás áramszükséglete 12 kWh, ami pontosan a fele annak, amit a Leaf tárolni tud nagyon modern lítium-ion akkumulátoraiban. Magyarán, ha teli az aksi, akár két napig is el tud látni egy átlagos háztartást a kis városi törpe.

Szines_benzingoz/nissan_leaf0508

A Nissan olyannyira komolyan gondolja, hogy hazai pályán bevezeti az áramvisszatöltős autók technológiáját, hogy csak hónapok kérdése és bárki megvásárolhatja a kis Leaf-et ezzel a technológiával.

A békaszemű, elektromos kis törpe áramfogyasztós változata már kapható az Egyesült Államokban, ráadásul a vételára elfogadhatóbb, mint a konkurenciáé: egész pontosan 32 780 amerikai zöldhasút kérnek el érte.

A Leafet egyébként egy nyolcvan kilowattos elektromotor hajtja, amikor épp nem generátorként működik. Akinek a kilowatt nem mond semmit annak a százhét lóerő annál többet. Az áramhajtású ménes 144 km/h végsebességet tesz lehetővé, a vágta pedig ideális körülmények között százhatvan kilométeren keresztül tart. Ha ne adj' Isten kifogy a szufla a környezetbarát városi vagányból, akkor egy 220/240 voltos elektromos rendszerből nyolc óra alatt újra felfrissíthetjük az elfáradt elektronokat.

Szines_benzingoz/nissan_leaf0508

Ha nagyon sietős dolgunk lenne és nincs egy harmad napunk, hogy újra töltögessük az aksikat, akkor létezik egy villámgyors, ám nem időtálló megoldás. A Quick Charge funkció segítségével akár harminc perc alatt is teljesen feltölthetjük az akkutelepet, persze csak abban az esetben, ha találunk egy 500 V-os ipari áramforrást, ami valljuk be, nem minden kisbolt előtt hányódik.

Ezt a megoldást nem érdemes gyakorta használni, a Nissan külön figyelmezteti a jövendőbeli tulajdonosokat, hogy így töltve az autót, drasztikusan csökken a telepek élettartama és elég gyorsan csereéretté válik az akkumulátor, ami 18 000 dolláros vételárával nem kis tétel. Az aktuális hatótávolságával nyugodtan az ideális városi kisautó kategóriába sorolhatjuk a Leaf-et.

Milyen belülről a kis japán?

Futurisztikus. A vezetőülésben helyet foglalva az elmúlt tíz év sci-fi filmjeiben látott hiper űrhajók pilótafülkéi jutnak eszünkbe. Tenyérbe simul a joystick formájú váltó gomb/kar és féltenyérnyi a zongoralakk színű elektromos kézifék kapcsolója. Minden visszajelző egység digitális, LED-es és ultra high tech.

Szines_benzingoz/nissan_leaf0508

A középső kijelzőt tíz évvel ezelőtt még nagy átmérőjű számítógép monitornak adták volna el. A felhasznált anyagok, színek és a beltér hangulata abszolút azt sugallja, hogy a jövőben ülünk és minden más autó csak a kőkorszakra fog emlékeztetni kiszállás után. Szerencsére a kormánykerék és a pedálok maradtak, így még nem kell meg tanulni botkormánnyal vezetni egy aszfalton cirkáló négykerekűt.

Lesz-e a hazai piacon kínálva a kis levél?

Nem. Ne is számítsunk arra, hogy a helyi Nissan márkakereskedéseknél valaha is feltűnik a kis zöld törpe. Az abszolút célpiac a hazai (Japán), illetve a már említett amerikai közönséget is meg szeretnék hódítani. Vannak viszont szerencsés államok az európai unióban is, akik kapnak a japán jövevényből. Portugáliában, Hollandiában, illetve Írországban meg lehet majd vásárolni a Leaf-et, potom 35 000 euró ellenértékért.

Szines_benzingoz/nissan_leaf0508

Ha nekünk nem is jut ebből a sushiból egy falat sem, reménykedjünk, hogy a helyi ötbetűs autógyár majd idehaza is elkezd generátor autókat építeni. A hétvégi házzal, de árammal nem rendelkezők biztosan díjazni fogják.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."