Színes » Benzingőz

Rondaságból jelesre vizsgázik a Suzuki

A japánoknak eszük ágában sem volt törekedni még a minimális szépségre sem. Családi kedvenc lehet belőle, de ez az anyamobil megszépülni sosem fog.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
felborultkamion2

Kidőlt egy kamion pótkocsija

Több órája vesztegel az út szélén. Kattints és...
babakocsi

Az autóból tolta a babakocsit, megbüntették

Az anyuka pedig filmezte, és ezen szórakoztak. A sofőrt...
vitosfruzsina-szonyegmosok

Egyúttal a perzsát is megmosták a kocsimosóban

Ki mondta, hogy az autómosóban csak négykerekűt lehet...

Szines_benzingoz
Szines_benzingoz
szerkesztoÍRTA: ANDRÁS FERENC
2011. szeptember 22., 15:32
1 hozzászólás. 

Egy autó születését nagyban befolyásolja az, hogy majd kinek, hol és mikor szeretnék elpasszolni az egy tonna feletti acél-, műanyag- és gumiegyveleget.

Szines_benzingoz

A helyzeten csak ronthat az, ha már egy meglévő típusból szeretnének valami olyat formálni, amire eredeti dizájnere a legmerészebb álmában sem gondolt. Suzukiék ezt a rögös utat járták be, és városi kisautójukból,

a Swiftből gyúrnak mini családi egyterűt.

 

Maga az ötlet egyáltalán nem rossz, mivel a fejlesztési költségek jelentősen csökkenek, sőt a gyártósorokon is csak minimális beavatkozás szükségeltetik. Az alacsony fejlesztési költségekkel maga a vételár is jelentősen csökken, de az 'olcsó húsnak híg a leve' mondás különösen igaz a Suzuki kaszkadőr megoldására.

Ha a funkcionalitás és az alacsony ár lebegett a japán vezetőség szeme előtt, akkor pontosan a dolgok közepébe találtak. Incselkedés helyett viszont durván ingerlik a szépérzékünket: ennyire ronda új autót nagyon rég sikerült legyártania bárkinek. Még a baltával faragott régebbi Ladákban is több a lágy vonal és összefutó ív, mint

ebben a négyméteres rettenetben.

 

Sajnos csak egyetlen fotó szivárgott ki a korábban RIII kódnevű újoncról, akit mára a hangzatos Ertiga névre keresztelt a gyár. Nehéz egyetlen silány minőségű fotóból megítélni, hogy mennyire szép vagy nem egy autó, de ennek a gépnek a helyzetén a legkomolyabb fotófelszerelés és szerkesztőprogram sem tud és fog sokat változtatni.

Egyetlen vonal sem követi a másikat, egyetlen játékos ív sem került a nagy lemezfelületekre, hogy megtörje a monotonitást. Az első és hátsó lámpatestek ívei furcsán egymás fele hajlanak, ami egy autó vizuális gömbölyítésében sokat segít, sőt a Swiften ez rengeteget dob, de hogy a kocka formára miért kellett ez ráerőszakolni, az számomra rejtély.

A tükrök formátlanok, az ajtók össze-vissza ívelnek, az orra pedig egy az egyben Swift-örökség. Valószínűleg ötéves körüli lehetett a tervezőcsapat feje, hatévesen már komolyabb formavilágra is képesek a nebulók. Mással nem magyarázható, mitől ennyire megdöbbentő a külcsín.

 

Mire képes a technika, ha a külsőtől hányunk?

Legalább azt eltalálták. A hogyanon ebben a témában nincs amit sokat filozofálni. A Swift alváza már több modellben is bizonyította sokoldalúságát, hiszen a Splash és az SX4 is, amiből még összkerekest is gyártottak, erre épül.

A tengelytávot 2 740 mm-re növelték, ami becsületes lábteret biztosít majd a hátul pöffeszkedőknek. A teljes hosszra viszont már emelgethetjük a szemöldökünket, négy méter és húsz centi, ami csak 6 centivel marad el egy mezei négyajtós Logantól.

 

A technikai újdonságok

nem merülnek ki a kasztni felépítésében. A japán mini egyterű megkapja a legújabb fejlesztésű, K14 kódjelű erőforrást, ami a K sorozat üdvöskéje. Az 1 372 köbcentis aggregát 95 japán lovat tud magáénak, és ráadásul változó szelepvezérlésű.

Készül belőle diesel szürcsölgető kiadás is, ez a Fiat gyártmányú remek 1,3-as multijet erőforrást kapja majd meg. A kormos Ertiga kilencven olasz paripa erejével gazdálkodhat.

 

Vigyünk-e hányózacskót a hazai utakra?

A 'meseszép' Ertigát a Suzuki Indiában gyártatja majd a Maruti üzemében (a Suzuki Maruti néven értékesít Indiában). Az elsődleges célpiacnak is Indiát jelölte ki a japán gyár, a hivatalos bemutató időpontját pedig 2012 januárjára tűzték ki.

Hogy kell-e rettegjen folyamatos rosszullétektől az európai vásárlóközönség, még kérdéses. Egyelőre megmenekülünk a japán-indiai dizájnhibridtől. Viszont ha Indiába utazunk 2012-ben, előfordulhat, hogy nemcsak az ottani kaja készíti ki a gyomrunkat. Ha közúton leszünk rosszul, biztosan az Ertigába botlottunk valahol.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Steve0081
2011-09-23 10:50:24
Nem tudom,mi az a rondaság rajta,de nem szebb a Dacia sem.
Vegyük azt is,hogy még mindig jobb kapacitást és megbízhatóságot lehet elvárni,s kapni a Suzukitól,mint a Daciatól..
Vegyük azt,hogy a felfüggesztés is jobban bírja a strapát,mert nem francia,nem bonyolítják túl.Akármikor jobbak,megbízhatóbbak a japán autók,sok nyugati autónál.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."