Színes » Benzingőz

Már megint egy pólyást engedtek az utakra

Rafináltak a franciák: vért frissítenének a 200-as generáción, de valamit rejtegetnek előlünk. De vajon mivel akar meglepni a Peugeot?

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
felborultkamion2

Kidőlt egy kamion pótkocsija

Több órája vesztegel az út szélén. Kattints és...
babakocsi

Az autóból tolta a babakocsit, megbüntették

Az anyuka pedig filmezte, és ezen szórakoztak. A sofőrt...
vitosfruzsina-szonyegmosok

Egyúttal a perzsát is megmosták a kocsimosóban

Ki mondta, hogy az autómosóban csak négykerekűt lehet...

Szines_benzingoz/peugeot208
Szines_benzingoz/peugeot208
szerkesztoÍRTA: ANDRÁS FERENC
2011. szeptember 27., 16:02
0 hozzászólás. 

Mára már tradíció és presztízs kérdése a Peugeot számára, hogy minél ütősebb, néha nőiesebb városi kisgépeket gyártson. Igen, a vásárlóközönség zömét a szebbik nem képviselői alkotják, ami nem is csoda. Nem túl macsós, ha nem az ablakon kilógó bicepszünk, hanem a verdánk cukisága miatt fordulnak meg és sikoltanak fel a hölgyek, amikor sármosan rájuk kacsintunk.

Szines_benzingoz/peugeot208

Azért próbálják néha a metroszexuális pasikat is megcélozni olyan ínyencségekkel, mint a sportcsomag és ménes a motorháztető alatt, de maradjunk inkább a csajmobil besorolásnál.

 

Peugeot-ék semmit sem bíznak a véletlenre,

ezért nagyon könnyen beazonosíthatjuk az új modelljeiket. Sajnos már annyira összemosódik az új autók formavilága, hogy elég nehéz felismerni egy-egy gyártó új modelljét, esetleg az elénk táruló gépcsoda hovatartozását, sőt még a márkát is nehéz eltalálni bizonyos szögekből.

Szines_benzingoz/peugeot208

A francia recept erre pofonegyszerű: minden piacra dobott gépnél eggyel növelik a típusát jelölő számkódot. Magyarán ha tavaly a 307-es volt a sláger, jövőre a 308-as lesz. Az előbbi információk alapján már könnyebb beazonosítani a képen látható autót: a fekete lepel alatt a 208-as Peugeot lapul.

 

Mit rejteget a pólya?

A francia gyártó egyszerű megoldást választott új fejlesztése leplezésére. Míg más márkák matt fekete műanyagokat aggatnak a kasznira, vagy bonyolult grafikákkal álcázzák a gépet, addig a Peugeot – egyfajta francia lazasággal – csak fekete műanyag fóliával vonta körbe az újoncot. Az nyilvánvaló, hogy miért burkolták ennyire be a négykerekűt: rengeteg a változás az elődhöz képest.

Szines_benzingoz/peugeot208

Az álca ellenére látható, hogy elődjéhez képest a 208-as összement. Meglepő, hogy a Peugeot nem csatlakozik a kisautó-hizlaló globális trendhez, és inkább összébb húzza a városi kompaktját. Ez nem véletlen, mert a francia gyártó fogyókúrára küldi teljes kínálatát, és ha még érvényesek az általános fizika szabályai, akkor a több vas nehezebb, mint a kevesebb. Az új építési módszer, az anyagfelhasználás módosítása és a méretbeli – nem jelentős – csökkenés bő száz kilóval könnyebb önsúlyt eredményez az előző modellhez képest.

 

Szemmel láthatóan alacsonyabb

is a 208-as, a súlypont alacsonyabbra került, a vezetési élmény sportosabb, habár nem hiszem, hogy a plázaparkolókban sok a hegyi szerpentin és az éles visszafordító kanyar. Jogos a kérdés, hogy ha kívül kisebb lett, akkor belül is összement-e az autó, mert a mérnökök szentül ígérik, hogy ugyanolyan bőséges a helykínálat, mint az előző modellnél. Hogy hogyan sikerült ezt kivitelezniük, az kérdéses.

Szines_benzingoz/peugeot208

Ami biztos, hogy a kis négykerekű is megkapja a Peugeot specifikus, új arculatát, amit már a nemrég debütált 508 is hordoz. A kémfotókon a háromajtós kivitel alakja vehető ki, de a franciákat ismerve lesz ebből, négy-öt ajtós, kombi és kupé-kabrió is. A belvilág tartalma és formája sajnos rejtve marad a bemutatóig, annyira jó objektívek még nincsenek, hogy mozgás közben, ebből a szögből azt is le lehessen kapni, de állítólag a felhasznált anyagok minősége sokat fog javulni az elődhöz képest.

 

Motorok terén talán még nagyobbak a spekulációk,

mint az autó küllemét illetően. Egyesek már nyálcsorgatva fantáziálnak a legsportosabb, GTI kivitelről, amelybe a PSA-BMW fejlesztésű remek egyhatos, turbós aggregátot álmodják bele. Még a teljesítménymutatókat is megpróbálják megjósolni. A világ talán legjobb ezerhatszázas motorja a 208 GTI-ben akár 200 lóerős teljesítmény leadására is képes lesz.

Szines_benzingoz/peugeot208

Persze ezek még csak spekulációk. Hogy megvalósul-e a szélvészgyors bevásárlókocsi ebben a formában, az csak később derül ki. Amire már a gyártó is bólogat, az az alapváltozatokba is bekerülő start-stop automatika, egy új, háromhengeres benzines erőforrás, illetve sok nyomatékos, kormos, takarékos, gázolajos erőforrás.

A hivatalos bemutatóra persze még várni kell. Elődje, a 208-as csak jövőre vonul nyugdíjba, addig be kell érnünk a kifutó modellel. A mit, hogyan, mennyiért kérdéscsoport is megválaszolatlan marad 2012-ig. Érdemes követnünk a szaksajtó híreit, ha már így kimerészkednek vele a közutakra, akkor hamarosan sztriptíz is következik, és teljes pompájában csodálhatjuk majd a francia tervezők alkotását.

Addig is érdemes gyűjtögetni a rózsaszín malacperselybe az eurókat, csajok, ez a négykerekű nektek szól.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."