Színes » Benzingőz

Városra termett a mini Skoda

Nem lesz belőle aszfaltbetyár, de kiváló városi autó annál inkább. Olcsón, zölden, természetbarátként érkezik a csehek új darabja.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
felborultkamion2

Kidőlt egy kamion pótkocsija

Több órája vesztegel az út szélén. Kattints és...
babakocsi

Az autóból tolta a babakocsit, megbüntették

Az anyuka pedig filmezte, és ezen szórakoztak. A sofőrt...
vitosfruzsina-szonyegmosok

Egyúttal a perzsát is megmosták a kocsimosóban

Ki mondta, hogy az autómosóban csak négykerekűt lehet...

Szines_benzingoz/skoda_citigo0410
Szines_benzingoz/skoda_citigo0410
szerkesztoÍRTA: ANDRÁS FERENC
2011. október 04., 16:02
0 hozzászólás. 

Az evolúcióból revolúció lett: a német márkacsoport oltalmazó szárnyai alatt a Skodának sikerült újra felfedeznie önmagát. A mára már homályosodó hétközben javítom, hogy hétvégén használjam imidzset felváltotta a nyomom neki, mer' úgyis céges szlogen.

Szines_benzingoz/skoda_citigo0410

Skodáéknak sikerült betörni egy olyan szegmensbe, amelybe még a konszern-testvér VW is epekedve vágyik. Hála a német minőségnek és a cseh árnak, a nagy és kis cégek a zöld-fekete madaras márka termékeiből állították össze autós flottájukat.

 

Mindegy, hogy Fabia, Oktavia

vagy a nagyobb funkciós Superb áll egy kereskedelmi létesítmény előtt, az oldalán nagy valószínűséggel látható matricáról könnyen beazonosíthatjuk, melyik cégcsoport képviselője foglalja – többnyire szabálytalanul – a parkolót. Ne értsen félre senki, főleg a büszke Skoda tulajdonosok ne, de a legtöbb szabálytalanságot tényleg a céges, német-cseh autók vezetői követik el üsd, vágd, nem apád alapon.

Szines_benzingoz/skoda_citigo0410

Ha valaki a megengedett sebességhatár kétszeresével villog, és úgy próbál dupla folytonos vonalnál előzni egy beláthatatlan kanyarban, akkor az szinte biztos, hogy Skodát vezet. Tudom, mert rövid ideig bár, de én is ehhez a vezetésetikai réteghez tartoztam.

 

Városi törpeautó

a cseh gyár legújabb alkotása, amely a nemrég bemutatott VW Up génjeit hordozza magában. Finom kifejezéssel éltem: a két gombóc egy és ugyanaz, kivéve néhány minimális esztétikai elemet. A frappánsan Citigo névre keresztelt jövevény már nevében hordozza rendeltetési és élőhelyét: a nagyvárosi forgatag gyors abszolválására fejlesztették ki.

Szines_benzingoz/skoda_citigo0410

Két azonos terméket – akár egy márkacsoporton belül is – el lehet adni különbözőként, ha kicsit módosítanak a csomagoláson. Ezt az elképzelést követte a VAG csoport is, és minimális változtatásokat eszközölt a VW Up-on, hogy

génátültetéssel megszülessen a Skoda új reménysége.

 

Kicsit átszabták a német testvér lámpatesteit. A felfelé ívelő világítóelemek elnyúlt formájukkal teljes mértékben a Skoda új, a frissített Octavia által bevezetett arculatát követik. A cseh márkára jellemző krómozott hűtőrács is visszaköszön.

A városi mini minden másban a kétpetéjű ikertestvérére ütött, olyannyira, hogy megfelelő megvilágítás hiányában az oldalsó és hátsó fertály teljesen megkülönböztethetetlen.

 

Ebből nem lesz céges aszfaltgyúró.

Több okból sem. Az első és talán legszembetűnőbb a méret. Kicsivel nagyobb, mint 3,5 méter, 1,65 széles, és két centi híján másfél méter magas. Törpe mivolta vitathatatlan, vele nem lehet majd négyszemélyes üzleti útra indulni.

Mindezek ellenére mégis bőséges a csomagtartó. A 250 literes tárhely elég a hétköznapi bevásárlásokhoz, sőt kutyát vagy gyerekek járulékos tartozékait is kényelmesen elhelyezhetünk a kisautó rengeteg tárolórekeszében. Ha éppen a svédek négybetűs lakberendezési lerakatában szottyan kedvünk duplaajtós szekrényt venni, akár meg is tehetjük: az összes létező ülést ledöntve 951 literes rakteret kapunk.

 

A jópofa zöld béka

a motorizáció miatt sem válik mellékúti gyorshajtóvá. Egyetlen erőforrás érhető el a Citigóhoz, egy enyhén szólva is vér- és lószegény, egy literes aggregát. A pöttöm motorka a legcombosabb kivitelben 75 pónilovat generál, a gyengébbiknek be kell érnie hatvan pacival.

Szines_benzingoz/skoda_citigo0410

A „bődületes" teljesítményt egy ötfokozatú kézi váltó továbbítja az aszfaltszőnyegnek. Aki még komótosabban szereti, annak ugyanennyi fokozattal rendelkező automatát is kínálnak. Ha nem is erőművész, de a hétköznapi városi forgatag legyűréséhez megfelelően motorizált a pici Skoda.

Teljesítményhiányát viszont feledteti a nagyon alacsony károsanyag-kibocsájtás: az erősebb verzió is csak 108 g széndioxidot köhög a légkörbe kilométerenként. Iszákosnak sem mondható a Citigo, a hatvan lovas kivitel átlagfogyasztása 3,75 liter száz kilométerenként. Neki tényleg elég, ha csak csöpögetjük a tankba a benzint a csapból.

A később érkező Green Tec kivitelt már fölösleges is tankolni. Vele majd csak szépen kell beszélni, és már indul is.

 

Olcsó lesz, de csak jövőre

A kisméretű cseh csoda 2012-re érkezik meg a romániai dílerekhez. A vételár még nem publikus, de valószínűleg jóval olcsóbb lesz, mint a konszern-testvér VW Up. Tényleg pofás, formás és tetszetős a kis Citigo, jó árképzéssel pedig igazi eladási siker lehet, noha számokba nem éri majd utol nagyobb testvéreit.

Céges flottába nem fogják bevenni, hacsak egy nagyobb ételfutár cég nem újít be a cseh városi törpeautóból.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."