Színes » Benzingőz

Jönnek az amerikaiak

Olasz zászló mögé bújva érkezik egy legendás márka a romániai piacra. Most kipróbálhatjuk milyen öltönyben fát vágni.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
felborultkamion2

Kidőlt egy kamion pótkocsija

Több órája vesztegel az út szélén. Kattints és...
babakocsi

Az autóból tolta a babakocsit, megbüntették

Az anyuka pedig filmezte, és ezen szórakoztak. A sofőrt...
vitosfruzsina-szonyegmosok

Egyúttal a perzsát is megmosták a kocsimosóban

Ki mondta, hogy az autómosóban csak négykerekűt lehet...

Szines_benzingoz/jeep0610
Szines_benzingoz/jeep0610
szerkesztoÍRTA: ANDRÁS FERENC
2011. október 06., 15:03
4 hozzászólás. 

A teljes szegmensnek nevet adó, második világháborús hősként tisztelt gyárnak, a Jeepnek annyira sikerült beégetnie magát a köztudatba, hogy ha bármilyen nagyméretű terepjáróval találkozunk, akkor azt azonnal böhömnagy dzsipnek tituláljuk.

 

Az őspapa,

az első összkerék-meghajtású, katonai célokra használt, jármű, a Willy's Jeep 1941-ben látta meg a napvilágot, és azonnal belopta magát az amerikai katonák szívébe. A pöttöm, hihetetlenül szívós gép igazi háborús veterán, és fáradságot nem ismerve öt éven át gyártották. Egyszerű felépítésének, bombabiztos meghajtásának és elpusztíthatatlan motorjának köszönhetően az amerikai hadsereg svájci bicskájának bizonyult.

Szines_benzingoz/jeep0610

Sikerült annyira megszerettetnie magát az amcsi katonákkal, hogy a háború után több tízezren fordultak a Willy's-hez, hogy civil célokra is szeretnének egy hasonló gépjárművet. A kérést teljesítették, és megszületett a CJ, azaz a Civilian Jeep sorozat, amelynek leszármazottjai a mai napig róják az utakat.

 

A wikipédiás történelemórából ennyi

talán elég is lesz, térjünk vissza a közelmúltba, a jelenbe és szép hazánkba. Köztudott, hogy a Chrysler (ejtsd krájzler) autómárkát a csődeljárástól nem az amerikai kormány, hanem a FIAT csoport mentette meg, amikor több mint 30 százalékot vett az óceánon túli mamutvállalat részvényeiből, és azóta is emeli a részesedését.

Hogy felgyorsítsam az összekuszálódott szálak kifésülését: a Jeep a Chrysler csoport tagja, így a Jeep is a Fiathoz tartozik, és ha az olaszok jelen vannak Romániában, akkor jönnek az átigazolt amcsik is.

Szines_benzingoz/jeep0610

Az amerikai terepjáró márka az AutoItalia Group fennhatósága alá került, és rögtön négy, de igazából három modellel várják az érdeklődőket. Azért három, és nem négy, mert a legrégebben piacon lévő modellt, a Wranglert eladják még Wrangler Unlimited néven is, ami igazából csak a felépítmény szempontjából különbözik rövidebb nevű ikertestvérétől.

 

A legkisebb és legolcsóbb: Jeep Compass

Ez a modell igazából egy úgynevezett U-SUV, azaz városi kis terepjáró, és nem a klasszikus értelemben vett dagonyázós izomgép. Inkább nagyvárosi anyukáknak szánják, akik szeretik a tank fílinget, és a biztonságérzetük a hasmagassággal egyenesen arányosan nő.

Szines_benzingoz/jeep0610

A Compass a Jeep és az európai piac számára is premier: rendelhető 4x2, azaz kétkerék-meghajtással is. Az árak 25 950 eurótól indulnak áfával. Ezért a szép kis summáért kapunk egy 2,2 literes turbó diesel erőforrást 136 vagy 163 amerikai musztáng erejével.

A négykerék-meghajtású kiviteleknél a hangzatos nevű Freedom Drive I rendszer ügyel a megfelelő tapadásra. Kérhetjük Sport és Limited kivitelben a magas építésű anyamobilt, amelyből az utóbbinál a felszereltségi szint a gazdagabb.

 

Az igazi szívós batár: a Wrangler

Az ős Willy's arculatát a mai napig magán viselő modellt tartják az abszolút Jeepnek. Körben fényezetlen műanyagok „díszítik", magas és robusztus a felépítése. Semmi cicoma, minden a terepezés örömének épült, a hülye is látja, hogy ez az erdei utakra született.

Kívülről egy traktor robusztusságát érezteti, belül személyautós a fíling, minőségiek az anyagok. Meglepő kombináció, de van úgy, hogy az ember Hugo Boss öltönyben megy fát vágni az erdőbe. A motorizációt és a meghajtást a formavilághoz igazították. Egy remek, közös nyomócsöves, új fejlesztésű gázolajos aggregát kapott helyet az öblös motortérben. A lökettérfogat két liter és nyolc deci, a ménes pedig 200 lovat számol, amely ha kell, automatikusan meg is pihen a stop táblánál.

Szines_benzingoz/jeep0610

Itt már komoly a négykerék-meghajtás rendszer is. A 4x4 Command Trac és Rock Trac névre keresztelt rendszerek a legnagyobb slamasztikából is kiszedik a sofőrt, ebben persze sokat segíthet a zárható első és hátsó differenciálmű.

Három kivitel között válogathatunk: a Sahara, Rubicon és Sport felszereltségi szintek léteznek. A belépő legmezeibb típus ára 31 500 eurótól indul. Nem olcsó, de ha farmom lenne az Isten háta mögött, és a kölyköket iskolába kéne transzportálni, egy ilyen társat szeretnék a dzsungel legyűréséhez.

 

Az executive négykerekes: a Grand Cherokee

Sikeres üzletemberek, igényes családok nagy kedvence. Az amcsik veszik, mint a cukrot, de hogy az európai és főleg a román piac mennyire cuppan rá, majd kiderül. Teljesen újraértelmezték a modellt, hogy az öreg kontinens vásárlóközönségének – amely igényesebb, mint az amerikai – úgy csússzon a hamburger, mint a spagetti.

Az ára borsos, ez vitathatatlan: 43 ezer eurótól indul a móka. Valamivel olcsóbb, mint a közvetlen vetélytársaké: X5, M Merci, Q7, de ennyi zöldhasúért már adnak egy jobbacska Touareget, ami fényévekkel jobb, mint bármelyik Grand Cherokee.

Szines_benzingoz/jeep0610

Nem spóroltak a nehéz terep legyűrését segítő asszisztensekkel, habár nem hiszem, hogy valaki is használni fogja valaha ezeket. A felfüggesztés légpárnás, Quadra lift, automata és kapcsolható szintszabályzóval, a meghajtási rendszernek pedig öt választható módusza van.

 

A motortérben remekel az indián,

az olasz vérátültetés itt a legszembetűnőbb. A Fiat Powertrain által kifejlesztett háromezres Multijet II került a Grand Cherokee motorterébe, 190, illetve 241 torinói lóerővel. Itt is három kivitelt kínálnak Larendo, Overland és Limited néven. Az utóbbi értelemszerűen itt is a csúcs kategóriát jelöli.

Hogy mekkora eladási számokra számíthatnak az olaszok és a Jeep, az kérdéses. Akinek tetszik az „American way of life" európai utóízzel, annak mindenképpen kecsegtető ajánlattal tud szolgálni az óceánon túli márka.

Hogy milyen lehet a hamburger pomodoro szósszal, oregánóval és parmezánnal? Engem igazából nem hoz lázba.



4 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
mekkmester
2011-10-07 09:28:43
Én még azt hittem, hogy a 'kríza' és az emelkedő üzemanyagárak hatására az amcsik is átértékelik a négykerekű tankok gyártásának szükségességét. Na, jó a Wrangler sokkal kisebb, mint egy tank, de benne a 2,8 l-es motor egy gyengébb olajkutat igényel. Tipikusan az az eset, amikor vehetsz egy bazi drága kocsit, amelyik legalább sokat fogyaszt és sok a biztosítása... Egy-két manele-énekes biztosan fog ilyet venni, és ragaszt a lökhárítóra aranyozott Mária-képet, hadd legyen ő is menő gyerek.
Ha igazából román piacra szánták volna, hagytak volna helyet a gázpalacknak is, hogy a blokkok mögötti garázsban a szaki ne a hátsó ülésre szerelje a gázüzemhez a tartályt...
Egyébként újabb pirospont a cikkírónak! élvezet olvasni...
avatar
Lkinga
2011-10-07 16:38:50
Nem rosszak azok nem kel ugy be@#$%& a fogyasztastol.A benzin arat kisporolja a javitasbol nem kel minden heten a muhelybe vinni javitgatni.Nekem van egy es 300000 km van benne gond nelkul megy a mai napig is (remelem holnap nem robban le):)
avatar
trabant
2011-10-07 21:25:16
30 néhányezer euros autónál tényleg nem kell beszarni már a fogyasztástoll.
Tényleg super cikk ,ezek a legjobbak az egész portálon élvezet olvasni!
avatar
enisitt
2011-10-09 11:16:53
dehat ott irja hogy dizel, es azoknak nem olyan nagy a fogyasztasa hogy aki megveszi az ne tudna tankolni

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."