Színes » Benzingőz

Mini-malac luxuskivitelben

Különleges koncepcióval rukkolt elő a négykarikás gyár. Ha meg tudod fizetni, tied az Audi legújabb törpéje.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
felborultkamion2

Kidőlt egy kamion pótkocsija

Több órája vesztegel az út szélén. Kattints és...
babakocsi

Az autóból tolta a babakocsit, megbüntették

Az anyuka pedig filmezte, és ezen szórakoztak. A sofőrt...
vitosfruzsina-szonyegmosok

Egyúttal a perzsát is megmosták a kocsimosóban

Ki mondta, hogy az autómosóban csak négykerekűt lehet...

Benzingoz_AudiSportback
Benzingoz_AudiSportback
szerkesztoÍRTA: ANDRÁS FERENC
2011. november 24., 18:02
0 hozzászólás. 

A lehető legtöbb sportosságot bezsúfolni a lehető legkisebb helyre mottót követték a német luxusmárka tervezőmérnökei, amikor megalkották az A1 nagyobbacska ikertestvérét. Plusz két ajtó, még több hely: most már négyen is kényelmesen élvezhetik a csapatást.

Benzingoz_AudiSportback

Az egyik legszűkebb vásárlókört, azaz a legvékonyabb autópiaci sávot a városi luxustörpéket fogyasztó közönség teszi ki.

 

Igazából haszontalan úgy, ahogy van,

és értelmetlen maga az alapkoncepció. Pont a lényegtől fordulnak el azok az autógyártók, akik hasonló termékeket kínálnak borsos áron. Poros nagy- és kisvárosokba olcsó, potom pénzért fenntartható, könnyen parkolható, apró bevásárlóautóra van igény, és nem egy méregdrága, szinte ékszernek tekinthető négykerekűt szeretne a nagyérdemű.

A design akár el is hanyagolható, sőt egy ilyen masinába még a négyszáz lóerős turbó motorról is képesek vagyunk lemondani, csak fogyasszon keveset, és ha véletlenül a szomszéd gyerek a lökhárítóba temeti a biciklijét és az arcát, ne kelljen könnyeinkkel küszködnünk a kár felmérésekor. Igazából az egyetlen említésre méltó érv áll a luxustörpék oldalán:

divatos kiegészítőknek számítanak.

 

Tekintsük ezt a szegmenset úgy mint a drága karórák, ékszerek, akár luxus női táskák megfelelőjét. Aki megteheti, megengedi magának. Nos, az Audi is utazik ebben a szegmensben, nem is akárhogy: az A1 a valaha gyártott legkisebb négykarikás. Elődje, a nyugdíjazott A2 volt az első és talán egyetlen teljesen alumíniumkasztnis városi mini.

Benzingoz_AudiSportback

Az újdonság nem is a mezei A1-es megjelenése, hanem az, hogy kicsit jobban a kikerekedett a puttony. A leghelyesebb megnevezés az A1+2 lenne, merthogy pontosan ennyi ajtóval gazdagodott az alapból háromajtós modell. Úgy sikerült ezt a megoldást kivitelezni, hogy kifejezetten jót tett az amúgy is pofás, sportos és elegáns vonalvezetésnek.

 

A tetszetős és egyben nagyon elegáns megoldások

egyáltalán nem idegenek a német luxusmárkától. Dinamikus és szép a vonalvezetés, az agresszív kismalac arculatból semmit sem vesztett az apróság. Igazából az orrész tökéletesen egyezik a szűkösebb helykínálatú testvérrel. A nagyon tetszetős LED-es lámpatestek már mindennaposak az Audinál, egyre vakmerőbb és bátrabb formatervekkel állnak elő.

Benzingoz_AudiSportback

A nagy, azaz nagyobb durranás oldalnézetből tűnik fel. A két ajtóval bővült beszállási lehetőséget nagyon ízlésesen sikerült beolvasztani a formatervbe. Nem erőltetett és nem is túlbonyolított a megoldás. Egyszerűen csak két ajtóval több van, és kész. Az eltérő színű plafonnal is rendelhető csöppség a legformásabbak közé tartozik, és most már a hely is több.

A hátsó sorban ülők tudják majd igazán áldani a német mérnökemberek kezét. Most már nemcsak szükség- vagy kényszermegoldás az utazás a hátsó sorban, hanem reális opció. Azért nem kell elvetni a sulykot, nem egy S Class Merci vagy egy L-es pluszjelzésű hetes széria, de be lehet ülni hátul is anélkül, hogy kiszöktetnénk a sofőrt vagy utasát.

 

A dolgok igazi pikantériája,

hogy becsületes nevén az A1 Sportback úgy kapta meg a plusz két ajtót, hogy közben egy millimétert sem változott hosszban és tengelytávban. Egész pontosan megmaradt a 3,93 méter kasztnihossz és a 2,47 méteres tengelytáv.

Benzingoz_AudiSportback

A belső teret egyéb trükkökkel növelték. Picit szélesebb a Sportback, mint a mezei A1-es, egész pontosan 6mm-es pluszt kapott a gyártól, illetve a tetőt is magasabbra tolták. A gyárilag négy, de akár teljesen ingyen öt üléssel is rendelhető városi törpe csomagtere is öblösebb lett. Az ötödik ajtó alatt egy 270 litert befogadó csomagtartó lapul, amit biztosan több Evian-os palack szállítására terveztek.

Megérkezve a hátsó fertályhoz még kevésbe szembetűnő az eltérés a kisebb ikertől. LED-es világító elemek „örvendeztetik" a minket követőket, és közben vígan távozhat a kipufogógáz az akár dupla mini-kályhacsöves rendszeren.

 

Sport és luxus egy fedél alatt

Az Audi még egy mini kedvéért sem tér el az elveitől. Magas a minőségszint és az elvárás a belteret illetően is. Az anyagválasztás és a kidolgozás minősége kimagasló, exkluzív hatást kelt. A sportos belsőt telerendelhetjük finom bőrrel és a legújabb kényelmi és szórakoztató extrákkal is, ha szeretnénk.

Benzingoz_AudiSportback

A három betűs, okosabbnál intelligensebb biztonsági segédleteket fölösleges is sorolni, az ABC összes betűjének a három karakteres kombinációja rendelhető. Kérhetünk bármilyen olyan nyalánkságot, ami egy nagyobb Audiba is kérhető.

 

Mi lapul az első domborulat alatt?

A motorpaletta természetesen a downsizing és a turbót mindenre mozgalmat követi. A beszálló, legcsöppebb aggregát egy alig 1,2 literes benzines négyütemű. A falatnyi motor 86 lovat présel ki magából, amivel nem fogunk Octáviákat előzgetni a városi dzsungelben, cserébe viszont beéri alig 5,1 literrel száz kilométeren.

Benzingoz_AudiSportback

Alig kétszáz köbcentivel nagyobb a két másik benzines, mégis elképesztő a különbség. A két 1400 köbcentis erőforrás szintén turbósított, mégis eltérő teljesítménymutatóval rendelkezik. A vérszegényebb – már ha nevezhető így – 122 lovas, de nem ez az érdekesebbik a duóból.

 

Meglepően combosra sikeredett a csúcsbenzines.

Az egynégyes motorocska 185 precíz német ló erejét préseli ki magából. Ha teljesen kihasználjuk a motorban rejlő tartalékokat, akkor a kis kasztnit akár hét másodperc alatt százra katapultálja, és ha a padlón nyugdíjazzuk a gázpedált, akkor a száguldás 227 km/óráig tart.

Kormoséknál a takarékosságon van a hangsúly. A legkisebb olajkályha is 1600 köbcentis, de kérhetjük 90 vagy 105 lóerővel. Igaz, hogy a motorteljesítmények azonos lökettérfogatnál eltérőek, mégis a gyártó azonos fogyasztási értéket ad meg.

Mindkét motor akár 3,8 literrel is beéri száz kilométerenként. Ilyenkor vetődik fel, hogy minek a gyengébb változat, de ne felejtsük el, vannak modern, civilizált országok, ahol a gépjárművek teljesítménye után is számolnak éves gépjármű-adót.

Benzingoz_AudiSportback

A legerősebb dízel a már jól megszokott és bevált, kissé kerregős, 2 literes aggregát. A több éves ránc-, azaz szelepfelvarrás után a leggyengébb változatában is 143 lóerős, a kisméretű kasztnit elég vehemensen mozgatja. A százas sprint nem tart tovább 8,5 másodpercnél, és ha éppen nem tapossuk a jobb lábunkkal a legbelső pedált, akkor beéri 4,1 literrel is 100 kilométeren.

 

Ha nem csak csodálni akarjuk

Az Audi A1 Sportback a jövő év elején, valamikor tavasszal érkezik meg az európai márkakereskedésekbe. Ne számítsunk dömpingárakra, ne tévesszen meg a méret, nem fogják olcsón mérni a portékát. Ez mégiscsak egy Audi.

A legmezeibb, legolcsóbb ötajtós A1-est 17 000 euróért kínálják majd. Ne felejtsük el, ez a beszálló modell 1,2-es motorral, ahol még a négykerékmeghajtás is extralistás tétel lehet. A kicsike pofás, minősége elsőrangú, és akár szerethető is lenne, ha az árcédulája nem szégyenítené meg szinte még a középkategóriás autókat is.


címkék: Audi benzingoz luxus A1

0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."