Színes » Benzingőz

Ronda dzsipet faragott a Ford

Egyelőre nem lehet eldönteni, hogy az Escape néven futó modellről vagy az új Kuga-ról van szó, viszont egy biztos: rút lett a nagyarcú terepjáró.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
felborultkamion2

Kidőlt egy kamion pótkocsija

Több órája vesztegel az út szélén. Kattints és...
babakocsi

Az autóból tolta a babakocsit, megbüntették

Az anyuka pedig filmezte, és ezen szórakoztak. A sofőrt...
vitosfruzsina-szonyegmosok

Egyúttal a perzsát is megmosták a kocsimosóban

Ki mondta, hogy az autómosóban csak négykerekűt lehet...

Benzingoz_FordKugaEscape
Benzingoz_FordKugaEscape
szerkesztoÍRTA: ANDRÁS FERENC
2011. december 01., 18:08
6 hozzászólás. 

Nagyon sikeres kompakt terepjárót indított útra pár éve a tömeggépeket gyártó Ford üzem. A formavilág dögös volt, amit az eladási számok is igazoltak. A jól bevált három-négy év után ráncfelvarrás helyett teljesen újraértelmezik a kisméretű összkerekesüket, a Kugát.

Benzingoz_FordKugaEscape

A modellfrissítés veszélyes, két irányú fegyver, ami visszafele is elsülhet, ha túl erősen próbálkozunk. Fordék most eléggé mellényúltak: a nagyon szerethető, formás és dinamikus vonalvezetésű kompakt terepgépüket sikerült a lehető legjobban elrondítani.

 

A küllem enyhe hányingert vált ki.

Mielőtt utat engednénk az ingernek, említsük meg az előd érdemeit. A formatervet eltalálták, nagyon stílusos vonalvezetésű volt a gép. A világítótestek ízlésesek, a krómcsíkok visszafogottan ölelték körbe a kasztnit, eleganciát sugalltak anélkül, hogy az amcsi „bling-bling" utóérzést keltették volna.

Benzingoz_FordKugaEscape

Öblös kerékjáratok, designos felniszett: minden a helyén volt. Kedves, szerethető, egyesek szerint sportos utóérzete volt az emelt kasztnis kis dzsipnek, betenném akár a virtuális kosaramba is, persze csak gyöngyházfehér színben és a hatalmas üvegtetővel. De mindez már a múlté.


Hol nyúltak mellé a jelenlegi borzadállyal?

A porszívó száj a legszembetűnőbb. Ekkora pofával egész bogárrajokat lehet lemészárolni egy-egy nyáresti kiruccanás alatt, amolyan rovarirtó helyett vegyél Kugát mottóval. A hatalmas fekete műanyag felületek sem enyhítenek sokat az összképen, hatalmas a homlokfal.

Benzingoz_FordKugaEscape

A kriksz-kraksz alakú ködlámpát nem is érdemes elemezni, sem formailag, sem funkcionálisan nem állja meg a helyét. A hajszálvékony krómcsík a hűtőrács körül vajmi kevés eleganciát sugall. Rengeteget elvesz a hasmagasságból az első lökős alatti spojlerszett, ilyen alacsony állal rengeteg útpadkának esünk majd áldozatul a városi dzsungelben.

A világítóelemeket mintha az új Opel Astráról koppintották volna, csak kicsit összenyomták, és a mutatvány nem sikerült valami szépre. A motorháztetőn vastag domborulat jelzi, hogy alatta erőmű szunnyad. El is hinnénk neki, ha nem lennének a szigorú környezetvédelmi megszorítások, valószínűleg csak kémcső került a nadrágba.

 

Oldalról sem szerencsésebb a helyzet

A teljes alsó fertályt fekete színű műanyag koptató borítja, ami terepen nem is lehetne rossz, viszont ezzel a hasmagassággal könnyendén felnyársalhatja az alját a legártatlanabb földút is. Jópofa a műkopoltyú légbeömlő, viszont inkább giccsesnek hat, mint elegánsnak.

Benzingoz_FordKugaEscape


Krómcsík az ablakok alatt, felfelé ívelő övvonal, a feeling nagyon tankos. A felniszettet egyenesen a kifutó modelltől örökli, legalább ezzel nem nyúltak mellé.

Az összhatás nagyon amerikaiasra sikeredett, amit a hátsó traktus sem cáfol meg. Kályhaműanyag áldifúzor, dupla mini-kályhacső, ráadásul a hátsó lámpát a Lexustól vagy az új Mégan kombitól nyalták. Nem fog szépségversenyeket nyerni az új Kuga.


Lefelé a túl high-tech vonalon

Az Enterprise űrhajó vezérállomása egyszerűbb és áttekinthetőbb, mint az új Ford kompakt kisterep bordja. Hatezer gomb a kormányon, kusza design és nagyon sok ékforma köszönti a pilótát. Modernnek és nagyon designosnak tűnhet, viszont kezelhetőségből mínusz kettest kap.

Elegáns hatást kelt a kék-fehér megvilágítás és a sok apró, folyékonykristályos kijelző, de nem szabad elfelejteni, ezt az autót nem a haverjainknak kell mutogatni. Nem egy drága óra vagy egy luxus gépcsoda, ezt a négykerekűt a mindennapokra szánták.

Benzingoz_FordKugaEscape

Mutatós a bőr, és az összeszerelési minőség is rendben lehet, a képeken viszont a legluxusabb, agyonextrázott csúcsmodell szerepel, amit épeszű ember nem is rendel meg. Valószínűleg segédasszisztensek egész hadseregével tömhetjük tele új kedvencünket, lassan felsorolni sem érdemes, mi mindent kérhetünk egy modern autóba.

 

Érdekesen közelít a Ford a motorválasztékhoz

Észak-Amerikában egyelőre csak kóstolgatják a kis köbcentis, turbósított motorválaszték elemeit, Európában viszont csak ilyen erőforrások kerülnek a Kuga motorterébe. A lehetőségek országának lakói – természetesen az Escape álnéven futó modellhez – három erőforrás között válogathatnak.

Az ezerhatszázas, a kétliteres és a kettősfeles, öthengeres aggregát kerül a kínálatba, ezek mindegyike benzines, turbós, Eco Boost fejlesztés.

Benzingoz_FordKugaEscape

A poént mégis az öreg kontinensen sütik el. Alapmotorként elképzelhető, hogy a Kuga kasztnijába az egyliteres, háromhengeres, turbó miniszív kerül az Escape motorpalettájának kiegészítéseként. A PET palacknyi lökettérfogatú apróság az egyhatos és egynégyes szívómotorokat küldi nyugdíjba.

 

Érdemes tudni, mikor érkezik?

Az alábbi információ azokat a dizájnmazochistákat érdekelheti, akik rendelkeznek annyi fölösleges tőkeállománnyal és ízlésficammal, hogy ilyen gépet újítsanak ba. A világpremiert Észak-Amerikában tartják, de valószínűleg 2012 tavaszára az öreg kontinensen is elkezdődik az invázió.

Benzingoz_FordKugaEscape

 Az elvárások nagyok, hiszen az előző modell kasszasikernek számított, és az új Kuga/ Escape párost igazi világmodellként szeretné értékesíteni a Ford. Az árképzésről egyelőre csak találgatnak, de ha a formatervet nézzük, valószínűleg ingyen fogják osztogatni a dealerek, csak szabaduljanak tőle: porfogónak sem válik be.

Aki még nem rendelkezik a megfelelő mennyiségű zöld hasúval, hogy saját autóra költse, várja meg 2012 tavaszát. A Ford valószínűleg két kézzel szórja majd a Kuga slusszkulcsokat.



6 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Lacass
2011-12-01 19:32:11
Hol ronda ez a kocsi??? Loool
Ennel rondabb kocsi hatalmasan sok van!!
avatar
Milan Yorgi
2011-12-02 10:53:17
Szerintem sem ronda! Inkabb kicsitt agressziv az orra..mintha haragudna :P
A bordja bonyolultabbnak tunik mint az Enterprise urhajo-e? Hat jo ,hogy ez nem a valosag, de talan kezdjuk talan egy helikopter bordjaval osszehasonlitani starbol :)
avatar
enisitt
2011-12-03 12:33:20
Hat nemtudom de az uh.ro-n mindig nagyon szubjektivre sikeredik az autokrol szolok cikk, kicsitt lehetne objektivebb, amiert nem tetszik a szerkesztonek attol lehet masik 1000 embernek tetszik es infot szeretnenek megtudni az autorol nem lehuzast. Ez a melleallas nagyon minositi a szerkesztot
avatar
Csedo
2011-12-03 14:22:28
Az hogy mi szubjektiv az teljesen szubjektiv, az is szubjektiv hogy te szubjektivnek latsz egy altalam objektivnek velt cikket nem ?
avatar
ijano
2011-12-04 11:11:15
Ez a cikk melyik oldalról van leszedve,koppintva? :)
avatar
gyoergy1997
2011-12-04 11:36:45
Hát ez durva!
Miért lenne már csúnya?
Szerintem kifejezetten jól néz ki, Milan Yorgi (2. hozz.sz.) hozzászólásával értek egyet.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."