Színes » Benzingőz

Méregdrága pókkal száguldozhatunk

Tengermély pénztárca szükséges ahhoz a gépcsodához, amit a Hennessey dobott össze. Ha rendeltél, akkor érdemes színben hozzáillő koporsót is beszerezni. A széles garázs alapkövetelmény.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
felborultkamion2

Kidőlt egy kamion pótkocsija

Több órája vesztegel az út szélén. Kattints és...
babakocsi

Az autóból tolta a babakocsit, megbüntették

Az anyuka pedig filmezte, és ezen szórakoztak. A sofőrt...
vitosfruzsina-szonyegmosok

Egyúttal a perzsát is megmosták a kocsimosóban

Ki mondta, hogy az autómosóban csak négykerekűt lehet...

Benzingoz_HennesseyVenomGTSpider
Benzingoz_HennesseyVenomGTSpider
szerkesztoÍRTA: ANDRÁS FERENC
2011. december 08., 16:30
1 hozzászólás. 

Létezik egy olyan vásárlóközönség a szupersport vagy hipersport gépcsodák világában, amelynek nem elég exkluzív egy Ferrari, vagy túl gyengének tűnnek a Lamborghinik: legörbülő szájjal távozik a legcicomásabb bemutatóüzletből is.

Ezek a pórul járt embertársaink olyan összegeket tartogatnak bankszámláikon, amellyel egyes afrikai országok több évtizedes dzsídípíjét is megszégyenítenék.

Benzingoz_HennesseyVenomGTSpider

Aki megvehet egy szegényebb országot – akár a teljes lakosságával együtt –, az nem fog megelégedni egy ezüstszürke, 1,6-os Ford Focusszal, hogy az aranyba ágyazott ülepét kirándultassa. Sérelmeikre és vérző lelkükre az amcsik kínálnak tapaszt, nem is akármilyen formában.

 

Tuning a lelke mindennek

Az amerikai Hennessey nem tartozik az ismert gépcsodákat preparáló cégekhez az öreg kontinensen. Lehet, hogy néhányan hallottak már róluk, esetleg láttak is már képernyőn a termékeikből, de kevés európai csorgathatott nyálat egy általuk felspécizett masinára.

A legjobb reklám a Hennessey számára, hogy hivatalosan is elismerték, ők gyártják a világ egyik leggyorsabb autóját. Ilyen kijelentések elhangzásakor felhorkan a Bugatti Veyron rajongóközönsége. Az elsősorban tuning cégként elhíresült amcsi csapat csak néhány példánnyal örvendezteti meg a csekkfüzetét tágra nyitó, sorban álló vásárlóközönséget.

 

A különcfaktor garantált

Eddig egyetlen gépcsodát forgalmaztak tucatcikként, a Venom GT-ként ismert szörnyeteget. A Venom (angolul méreg) GT megjelenése önmagában nem újdonság, már néhány éve létezik a cég kínálatában, de a Lotus Elise arculatvilágát nehezen emésztette a nagyközönség.

Benzingoz_HennesseyVenomGTSpider

Újkeletű viszont a Spyder-kivitel, amellyel most már akár tető nélkül is élvezhetjük a vadászgépeket megszégyenítő gyorsulást. A nyitott tetejű változat igazából csak félkabrió: szerencsére eltekintettek a gagyi vászontetőtől, inkább kivehető tetőelemeket alkottak hozzá.

Ha lennénk annyira elvetemültek, és télen ülnénk a négykerekű rakétába, akkor sem kell tartanunk a természet okozta meglepetésektől.

 

Európai arc amerikai szívvel

Pofáról akár ismerősnek, sőt nagyon britnek is tűnhet a Hennessey Venom GT Spyder változata. Az arculat alapköveit a szigetország tervezőmérnökei fektették le, mert a bőre bizony Angliából érkezett. Egyáltalán nem rossz kiindulópont a könnyű építésű Lotus Elise, talán ez rendelkezik az egyik legkomolyabb és legtökéletesebben hangolt futóművel a négykerekűek világában.

Benzingoz_HennesseyVenomGTSpider

A nyújtott békaszem mosolyát ismerhetjük, de a Venom és az Elise között a hasonlóság az alak és a futómű elemeknél ki is merül. Provokatívan öblösek a kerékjáratok ívei, az összképet körben megtoldották egy becsületes spojlerszettel is.

A fékrendszer természetesen kerámia, az őket körülölelő tappancsok pedig minimum 21 colosak. A gumik is a legperesebb fajtából valók, hogy a tengerpart mellett autózva még az úttestre tévedt homokot is érezhessük a fogtömésgyötrő felfüggesztésen keresztül.

Hátul a vasalódeszka magát emelgeti a sebességgel arányosan. Kell is a megfelelő leszorító erő, különben pilótaengedélyre lenne szükségünk, hogy elugorjunk egy laza bevásárlásra. Persze ha kifűrészeltek a tetőből, akkor a torziós merevségnek is lőttek, ezért a Hennessey szakemberei komoly bukókeretet építettek be. A beltér spártai, minden a száguldás örömének megélésére lett butítva.

 

A belső szervek fokozott veszélynek vannak kitéve

Ezt szó szerint kell érteni a Venom GT esetében. A pehelysúlyú csodagép mindössze 1200 kilogrammot erőltet fel a mérlegre. A fazonra vágott európai külső alatt amcsi szív dobog. Receptért a Corvette-es fiúkhoz ugrottak el, ráadásul a csúcsragadozójuk szívét ültették át a leheletnyi kasztniba.

Benzingoz_HennesseyVenomGTSpider

A ZR1 típus egyébként is fenevad motorral rendelkezik, de egy tuning műhely nem engedheti meg magának a „dobozból a kasztniba" megoldást. A V8-as kompresszor szív a legenyhébb kivitelben is 725 ló erejét teljesíti. Ha bírja a szíved és a pénztárcád, akkor a következő lépés az ezer ló, de a pódium tetején nem kevesebb, mint 1200 ikerturbós paci várja a jobb láb legkisebb rezdülését.

 

Pedálpöccintésre elszabadul a pokol

Egyenes vonalú egyenletes gyorsulásban nem létezik olyan négykerekű, utcai szekér, amely legyőzné a Venom GT Spydert. A Bugatti Veyront megszégyenítő masina 2,5 másodperc alatt villantja a százat, 15,9 másodperc alatt pedig 200 mérföldre, azaz 320 km/órára gyorsul. A negyedmérföld is meg van 9,9 másodperc alatt.

Csak összehasonlításképpen: a Veyron a 320-at 24,2 másodperc alatt futja, a Venom szinte 9 másodpercet ver rá, ami durván 400 méteres előny. Hihetetlen, amire ez a fekete méreg képes, orvosi vizsgálat szükséges csak a slusszkulcs elfordításának megkíséreléséhez is.

Benzingoz_HennesseyVenomGTSpider

Ha tövig nyomjuk a gázt, mert meguntuk az életünket, vagy a menő manót akarjuk játszani a baloldalon üldögélő hódítmányunknak, akkor a vége valahol 440 km/óránál lesz.

 

A szívinfarktus nemcsak gyorsuláskor környékez

Ezt az élményt és exkluzivitást meg is kell fizetni. Ha nem szeretnénk önkéntesen eltávolítani a fejünket a nyakunkról, akkor megúszhatjuk egy 950 ezer dolláros árcédulával. Ha bevállalósak vagyunk, és pont ilyen hajszárítóra van szükségünk, akkor a Spyder kivitel a nekünk való játékszer, potom 1,1 milló dollár fejében.

Nem olcsó a mulatság, de az, aki megengedheti magának, egy életre szóló élménnyel gazdagodik. Két dolgot érdemes rendelni a szerzeményünk mellé: egy jó széles garázst és a színben hozzá illő koporsót. Ne felejtsük el, nem véletlenül Venom, azaz méreg a neve.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
bladee82
2011-12-09 12:22:30
A Venom 1 tonna a Bugatti Veyron 2 tonna. Ha a Bugatti is 1 tonna lenne akkor verne a Venomot. :whistle:

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."