Színes » Benzingőz

Renault Twingo – amitől felszökik az adrenalinszinted

Összezsúfolták a versenysport-tapasztalatot a tündi-bündi kisszekérbe. Csinosra varázsolták a Renault Twingo R. S.-t.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
felborultkamion2

Kidőlt egy kamion pótkocsija

Több órája vesztegel az út szélén. Kattints és...
babakocsi

Az autóból tolta a babakocsit, megbüntették

Az anyuka pedig filmezte, és ezen szórakoztak. A sofőrt...
vitosfruzsina-szonyegmosok

Egyúttal a perzsát is megmosták a kocsimosóban

Ki mondta, hogy az autómosóban csak négykerekűt lehet...

Benzingoz_RenaultTwingo
Benzingoz_RenaultTwingo
szerkesztoÍRTA: ANDRÁS FERENC
2012. február 21., 18:38
0 hozzászólás. 

A békaszemű Twingót talán senkinek nem kell bemutatni. Az első generáció osztatlan sikernek örvendett: bohókás külsejével, méreteihez képest bőséges helykínálatával és a beltér világos, erős tónusú színeivel főleg a szebbik nem szívét nyerte el. Friss és üde megoldásnak számított a teljes tetőfelületen elterülő vászon dekli, ami igazi

kabriós feelinget kölcsönzött a zömök városi ficsúrnak.

 

Kevés rosszat mondhatunk el a régi Twingóról, de meg kell említeni az olcsóbb példányok alulmotorizáltságát, a gyakori elektronikai problémákat és a túlságosan puritán, de annál digitálisabb visszajelző elemeket.

Benzingoz_RenaultTwingo

Az alapkoncepciót egy, az autós világban legendaként számon tartott négykerekű ihlette, mégpedig a régi Mini. Négy felnőtt kényelmesen elfért a parányi pléhkasztniban, a csomagtartónak nyilvánított rekeszbe pedig betuszkolhattunk akár egy kisebb hátizsákot is. Az újonc már más irányvonalat követ, de az ős génállományból maradt egy szikrányi.

 

A lényeg az R.S.

Az alapverzió aranyos, kedves és biztosan takarékos is, de most nem a tündi-bündi faktoron van a hangsúly: a sportverziót a nehéz jobb lábbal rendelkezőknek szánták. Az R.S. rövidítés a Renault márkacsoport legvadabb, legizmosabb és legszomjasabb képviselőit gyűjti egy kalap alá. Garantált a vezetési élmény, a vezető adrenalin szintje a fordulatszám-mérő mutatójával egyszerre mozog.

A mezei ikertestvérekhez képes egy Renault Sport feszesebb futóművel, komolyabb fékrendszerrel, villogós külsővel és nem utolsó sorban igen komoly aggregáttal rendelkezik. Ha ezeket a tulajdonságokat egy gombócnyi kasztnival párosítjuk, máris az egyik legérdekesebb, legőrültebb kisautót raktuk össze, ami jelenleg a piacon kapható.

 

Vad lélek vad külsőben

A sportosan agresszív külső mellett a mezei Twingo rózsaszín ruhácskába bújt kisiskolás. Az orrész talán a legérdekesebb. Szinte vonzza a tekinteteket a „hú de zsúfolt" első spojler. Kicsit úgy néz ki, mintha idegösszeroppanást kapott volna a tervezőmérnök ceruzája, vagy az első lökhárító eredeti rendeltetési helye egy párizsi nonkonformista étterem fala lenne.

Benzingoz_RenaultTwingo

Mindenütt légbeömlő, itt egy ív, ott egy kanyar, RS felirat, összevisszaság. Mintha egy kicsit túljátszották volna a dolgot, és igen rágyúrtak az izomtörpe imidzsre. A lámpát ketté osztották, de ez a mezei testvéren is így van, a különbség a feketére fújt burájú első reflektor. Elmaradt a motorháztetőről a púp, ide szerencsére nem jutott a cicomából.

Öblösek a kerékjáratok, mutatós, de csak 16 colos a felni, ekkorka kasztninak nem is kell nagyobb papucs. Természetesen dögös matt feketék a kerekek, elvégre ez egy „boy racer". Az alapkivitelhez képest talán domborúbbak a kerékjáratok ívei, de nagy különbség itt nincs a két változat között.

A következő nagy durranás a feneke. Mezei Twingo háttal kezdődik, de hoppá, rádobtak egy tetőspojlert. A magamutogatás nem áll itt meg, ha már az F1-es vadászgépeknél is használ, akkor a kisgombóc is kapjon egy diffúzort. Funkcionalitás 0, bling-bling faktor 10+. Nem maradt el a króm végű minikályhacső sem, nehogy a sarki boltban kelljen megvenni a nikkelezett díszelemet.

 

A belseje természetesen kényeztet,

és bár kicsinek tűnik kívülről, a pilótafülke elég tágasra sikeredett. Fehér-fekete, sárga cérnás bőrtenger fogad, formás és jól profilált sportülésekkel. Megmaradt a középre száműzött digitális sebességmérő, de a kormánykerék felett különálló, fehér számlapú és főleg analóg egység jelzi vissza az aktuális fordulatszámot.

Benzingoz_RenaultTwingo

A rádió kicsit alacsonyra került, de kit érdekel, ha kedvünk szerint tekergethetjük a jó fogású bőrkormányt. Az összkép kisautóhoz mérten vagány, dögös, még akár hódítgatni is lehetne vele. Ne felejtsük el, a hölgyek szemében ez egy kis, sárga aranyos törpe,

de mi van a motorháztető alatt?

 

A már említett feszes sportfutóművet meg is kell mozgatni. Nem kerülhetett a fedél alá egy három hengeres, vérszegény varrógép-motor. Bár manapság mindenki turbósít, feltölt, és boomol a down sizing mozgalom, de a Renault egy hagyományos szívómotort préselt a parányi kasztni orrába. Ez azért is furcsa, mert házon belül is rengeteg a kis köbcentis, turbós aggregát, így még a fejlesztés költségét is megspórolhatta volna.

Az R.S. Twingo orrában egy ezerhatszázas, négy hengeres, tizenhat szelepes szívómotor dorombol, ami nem kevesebb mint 133 francia ló erejét viszi a mérőpadra. Érdekes, hogy csak 160 Nm nyomatékot ad le 4400-as fordulatszámon, itt látszik a legjobban, hogy a hangsúlyt a ménesre és nem a tolóerőre fektették.

Nem lenyűgöző viszont a károsanyag kibocsájtási mutató: 150 gramm/km, ennél azért láttunk már jobbat. Szerencsére a kis testhez mérten fogyaszt a sport Twingo, megelégszik 6,5 literrel vegyes használatban. Akinek még több sportosságra fájna a foga, annak csak ajánlani tudom a Cup csomagot: 4 mm-rel lennebb ültetik a futóművet, kidobálnak pár kiló fölösleges zajszigetelő anyagot, illetve a gátlókra is rágyúrnak keménységben.

 

Kicsi, sárga és drága

Nem szívbajosak a franciák, a mini méregzsáknak becsületesen megkérik az árát. Az alapkivitel (hihetetlen, de ebből is van ilyen) a képeken látható sárga színben 16 900 euróba kerül. A nosztalgikusabb, kék fehér színekben pompázó darabot Gordini fedőnév alatt kínálják.

Benzingoz_RenaultTwingo

A legdrágább Twingo RS 18 100 euróba kerül, ami méreteit tekintve rengeteg, élményautó szempontjából baráti árnak számít. Franciaországban már kapható az újdonság, kora nyárra a romániai képviseletekhez is megérkezik a legelvetemültebb francia gombóc. Très chic, de lehetne olcsóbb is.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."