Színes » Benzingőz

Elegáns, de sportos is az új négykarikás szekér

Ceruzakopásig kergették a négykarikás gyár dizájnereit, így megszületett a gatyába rázott középcsatár. A Golf, Astra és Focus után felzárkózik az Audi A3-asa is.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
felborultkamion2

Kidőlt egy kamion pótkocsija

Több órája vesztegel az út szélén. Kattints és...
babakocsi

Az autóból tolta a babakocsit, megbüntették

Az anyuka pedig filmezte, és ezen szórakoztak. A sofőrt...
vitosfruzsina-szonyegmosok

Egyúttal a perzsát is megmosták a kocsimosóban

Ki mondta, hogy az autómosóban csak négykerekűt lehet...

A Golf, Astra és Focus után felzárkózik az Audi A3-asa is.
A Golf, Astra és Focus után felzárkózik az Audi A3-asa is.
szerkesztoÍRTA: ANDRÁS FERENC
2012. március 15., 17:01
0 hozzászólás. 

A precizitást és minőséget megtestesítő német autógyárnak lassan minden szakosztályba sikerült egy méltó képviselőt állítani. A városi törpe A1-től a nagyméretű, villogó masina Q7-en át a Lambo géneket hordozó R8-as hiperautóig mindenki megtalálhatja a neki megfelelő négykarikás szekeret.

Benzingoz_AudiA3_2012

Mégis elhanyagolták a tömegeladásokat generáló kompakt szakosztályt, és érthetetlenül hagyták, hogy jócskán kiöregedjen az A3-as, a vetélytársak pedig tekintélyes előnyre tegyenek szert.

 

Valószínűleg nem macsó virtusból

hagyták elszállni a konkurenciát, inkább más irányba fektették a fejlesztésekre szánt tőkét, és a közepes méretű, csapott hátú szegmens egyszerűen kimaradt a tervezetekből. Remélhetőleg időben magukhoz tértek, mert eddig bealudtak ebben a nagyon fontos piaci szegmensben.

Benzingoz_AudiA3_2012

Ha azt nézzük viszont, hogy az A3-as alapjaiban véve nem más, mint egy borzasztóan elegáns ruhába bújtatott VW Golf, amolyan kisvárosi gyerek, aki Armani öltönyben megy a bécsi operába, akkor teljesen más megvilágításba kerül a helyzet. Magas vételárával nem sikerült többmilliós eladást generálnia, inkább elegánsabb alternatívája lett parasztosabb, egyszerűbb konszerntestvérének.

 

Nem csak sminkeltek

Végre igazi átalakulás tanúi lehetünk, nem csak az történt, hogy nappali LED-es fényeket aggattak az autóra, és egy kicsit játszottak a műanyag alkatrészek formájával. Tényleg a fémig nyomták a képzeletbeli műtőpengét. Nemcsak a formavilágot alakították át, hanem sikerült fogyókúrára is fogni a középcsatárt. Az eredmény mínusz 80 kiló és még több alumínium a kasztniban.

Benzingoz_AudiA3_2012

Eddig inkább kilógott a sorból az elöregedett A3-as pofija, most teljes értékű taggá avatják. Viszlát, single frame, Isten hozott, hatszögű nikkelkeret. Markáns, éles vonalak jellemzik az orrészt, erős ékalakot mintáznak az első világító elemek. Abszolút belepasszol az A6-os teremtette, új márkaarculatba. Mélyre húzták az első kötényt, ettől igazán sportos, csak nehogy az útpadka élére hányjuk az első spojler alját.

Az oldalkiképzés nagyon hajaz a legújabb és legkisebb négykarikás jövevényre, az A1-re. A vonalak harmonikusak, a fény-árnyékjáték a nagy lemezfelületeken masszivitás hatását kelti. Az első lámpától induló és a hátsó világító elemekbe torkolló övvonal a harmónia érzetét kelti, látszik, ujjgörcsig hajszolták a tervezőmérnököket a stúdióban.

Természetesen hátulra is került LED-es technológia, itt is az A1-es felfújt vonalait lehet felfedezni. A tetőspojler diszkrét és ízléses, egyáltalán nem kelti sufniban tuningolt vasalódeszka érzetét. Méreteiben is változott, centiket nőtt az új A3-as. Egész pontosan 4,24 méter a teljes hossz, a tengelytáv is nőtt 23 mm-t, így most már 2,6 méter. 1,77 méteres szélessége átlagosnak mondható a kompakt szegmensben.

Benzingoz_AudiA3_2012

A csomagtartó befogadóképessége megfelelő, de az érték nem kimagasló, durván 365 liternyi csomagot zsúfolhatunk a puttonyba. Sokat izzasztották a kasztnit a szélcsatornában. Manapság nem marketingelt tényező, mégis létfontosságú a légellenállási tényező, ami az új Audi kompakt esetén 0,31 Cx.

 

Belül high tech utópia

Precíz és hibátlan az összeszerelési minőség, az A3 hozza a márkától elvárt színvonalat. Alumínium, bőr és puha műanyagok oázisát találjuk a beltérben, az összhangulat sportosan elegáns. Érdekes kiegészítő az extraként rendelhető, 7 colos, elrejthető navigációs rendszer, amely Google-alapú térképek segítségével akár 3D-ben is eligazít a közutakon.

Benzingoz_AudiA3_2012

Presztízskérdés, mert német autóból nem hiányozhat a kényelmi és biztonsági berendezések tömkelege. Holtszög-figyelő rendszer, sávelhagyásra figyelmeztető elektronika vagy a lehengerlően jó minőségű Bang-Olufsen hangzásrendszer éppen úgy extralistás tétel, mint az adaptív tempomat.

 

Motorok a házi boszorkánykonyhából

Meghajtás terén nem hoz jelentős újításokat az A3-as. A benzines kínálat az 1.4 és 1.8 TFSI aggregátból áll. A vérszegényebbik épphogy 122 lóerőt teljesít, a combosabbik már tiszteletreméltó 180 lovat izzad ki a mérőpadon. Kormosék egyelőre csak egyetlen motort vonultatnak fel, a kétliteres TDI teszi ismét tiszteletét, igaz, a gyengébbik, 143 lovas kivitelben.

Benzingoz_AudiA3_2012

Az alapváltó egy hatsebességes, manuális egység, de az 1.8 TFSI-hez gyárilag az egekig magasztalt S-tronic dupla kuplungos fejlesztést kapcsolják majd. Később érkezik a quattro meghajtás és a titokban kifejlesztett henger-lekapcsolós technológia, amely a fogyasztást hivatott drasztikusan csökkenteni.

Idén nyáron kezdődhet a Genfben bemutatott jövevény hivatalos értékesítése, addig kell várni a vérpezsdítő kompaktra. Hogy az Audi időben reagált-e a vetélytársak fejlesztéseire, vagy már csak a buli végét éri el az új A3? Jövő ilyenkor tisztább képet kapunk arról, hogy ütött, vagy koppant az Audi középcsatára.


címkék: benzingoz Audi A3

0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."