Színes » Benzingőz

Armani öltönyt kapott Tarzan

Terepkasztniba préselte a legnagyobb szívet a négykarikás gyár. Pekingben mutatkozott be az Audi Q3 RS kivitele. Városba zsugorított terepjáró.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
felborultkamion2

Kidőlt egy kamion pótkocsija

Több órája vesztegel az út szélén. Kattints és...
babakocsi

Az autóból tolta a babakocsit, megbüntették

Az anyuka pedig filmezte, és ezen szórakoztak. A sofőrt...
vitosfruzsina-szonyegmosok

Egyúttal a perzsát is megmosták a kocsimosóban

Ki mondta, hogy az autómosóban csak négykerekűt lehet...

Pekingben mutatkozott be az Audi Q3 RS kivitele. Városba zsugorított terepjáró.
Pekingben mutatkozott be az Audi Q3 RS kivitele. Városba zsugorított terepjáró.
szerkesztoÍRTA: ANDRÁS FERENC
2012. április 19., 18:10
0 hozzászólás. 

A mini SUV-ok vagy törpe álterepesek szegmense igazi boomnak örvendett az elmúlt öt évben. Nem véletlen, hogy mindenki szeretne egy szeletet a kompakt batárok tortájából, akár a büdzsé-, akár a prémium megoldásokból. Nem számít, hány kerék húz, mekkora az aggregát, vagy hogy a poros földúton is felakad a szekér, a lényeg, hogy hozza a formát.

 

Míg a konkurencia a látszatok oázisában fürdik,

az Audi nem titkolja, hogy a problémát az extravagáns végén közelítette meg, és tényleg nyújt is valamit a vért izzadva összekuporgatott zöld hasúakért.

Benzingoz_AudiQ3RS

A Q3 úgy született, hogy hideg vízbe dobták a Q7-et? Nem. A kisméretű, kompakt terepjáró teljesen elkülönül a gazdag politikusok, gengszterek által hajtott Q7 kódnevű nagytestvértől. A Golf szegmens méreteivel és magasabb felépítésével a városi dzsungel luxus macsétájaként értelmezhetjük: Tarzan Armaniban szelídíti meg a liánoknak képzelt magasfeszültségű vezetékeket.

Közkedvelt, ám borsos ára miatt fehér hollónak számít a helyi utakon. Ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy nem jó, csak szerény hazánkban a focistafeleségek inkább járnak óriás dzsipekkel, mintsem formás, kompakt terepjárókkal.

 

Sietős a legújabb kivitel

Eddig sem volt semmi baj a Q3 motorizációjával. Hiába keresnénk a pénztárcakímélő egynégyes turbót vagy az adócsaló egyhatosokat, a legkisebb Audi terepvitéz csak kétliteres erőforrásokkal rendelhető. A választék érdekes, a hengerűrtartalom megegyezik, csak a teljesítmény és az üzemanyag fajtája változik. Az eddig unatkozók fellélegezhetnek: Pekingben leleplezik a legvadabb, legelvetemültebb RS izomkolosszust.

Benzingoz_AudiQ3RS

Mielőtt fejest ugranánk a technikai halandzsanyelv mélységeibe a teljesítmény-adatokat hasonlítgatva, nézzük meg, milyenre polírozták az elegáns, de nem feltűnő küllemet.

 

A tanulmány nagyon kékre sikeredett

A konszerntestvér Volkswagen bevett szokása, hogy adott termékcsoportja legsportosabb tagját kékbe bújtatja. Úgy látszik, az ötlet átszivárgott az Audihoz is. Ha túltettük magunkat a hű de kék – hivatalosan Ordos Blue – első benyomáson, érdemes az orrészre fordítani figyelmünket.

A márkaspecifikus LED-es fényszórók vajmi keveset változtak, újdonság viszont, hogy a reflektorokat ágyazó műanyag szénszálasból készült. Impozáns és meggyőző a hatalmas méretű hűtőmaszk, amely méhrács szerkezettel díszeleg, és szolidan körülöleli a mára hatszögűre gyarapodott Audi-pajzs krómcsíkja.

Benzingoz_AudiQ3RS

Ijesztően mélyre húzták az első spojlert, száműzték a ködlámpákat is, és a karbon szálas megoldás itt is visszaköszön. Sikerült egy nagyon gonosz orrészt kialakítani, az RS kivitel mintha hatalmas szájú porszívóként riogatna mindent a közutakon.

Az oldalnézet sem különb. Klasszikus Q3-as oldalfal, de szénszálas tükörházzal és óriási felnikkel. Érthetetlen és nagyon amcsi trendre vall, hogy egy kisméretű négykerekű alá hatalmas papucsokat csavaroznak. Az RS esetén 21 collal sikerült gagyira tuningolni az oldalnézetet. Talán így akarták visszaszerezni a sportfutómű által lecsökkentett hasmagasság egy részét.

Olyan az összhatás, mintha egy törpe létráról hirdetné, hogy mennyire nagyra nőtt. Ez az egyetlen elszúrt részlete a mini batárnak, remélhetőleg visszaengedik 19 colig a gurigák átmérőjét. Persze a felnik mögött becsületes méretű fékrendszer pihen. Nemcsak száguldozni, néha meg is kell állni a szekérrel.

Benzingoz_AudiQ3RS

Hátul minden tejesen rendben van. Büszkén díszeleg a diffúzorba ágyazott dupla kályhacső a gépcsoda alján. A tetőspojler és a LED-es világítóelemek még jobban feldobják a hátsó fertályt, amelyet az átlagautós rövid ideig, de annál gyakrabban fog látni.

 

Belül sem spóroltak a feltűnéssel

Ízléses beltér, nappa és alcantara bőr óceánja tárul elénk, amelyet alumínium és szénszálas ágyba helyeztek. Minden nagyon sportosnak, ugyanakkor elegánsnak hat. Komoly sportülés-pár jár a pilótának és segédjének. Ami fémnek látszik, az is, ami bőrnek, az nem textil, ami pedig műanyagnak, az kevés.

Benzingoz_AudiQ3RS

A visszajelző elemek számlapját és a bőrbe borított elemeket kivéve egy hagyományos Q3-as belvilágát igézi az RS kivitel. Magas összeszerelési minőség, elképesztő anyagválasztás, és a síri csendet csak a prémium hi-fi dübörgése töri meg. Nem kérdéses, ez egy Audi, az üvegtető csak ráadás.

 

A motorháztető alá igazi fenevadat pakoltak

Kompakt testvérétől, az RS3-ból és sportos kuzinjától, a TT RS-ből már ismerős lehet az aggregát, de nem ebben az elvetemült formában. A sportszív 2,5 literes és régi négykarikás tradíció szerint öt hengeres. Eddig semmi különleges adat, de ha hozzácsapjuk a TFSI technológiát és a mérnökök pár át nem aludt hetét, akkor biztosak lehetünk benne, hogy ez nem egy hétköznapi aggregát.

Minden űrtechnikai cselüket bevetették, és a teljesítménymutató az elképesztő 360 német turbólónál állt be, ami ekkora lökettérfogattól egészen elképesztő érték. Természetesen a meghajtás sem mindennapi. Mivel Audi, ezért egyértelmű, hogy quattro, és ekkora teljesítménynél elkel az S tronic duplakuplungos váltó, mind a hét előremeneteli fokozatával.

Benzingoz_AudiQ3RS

A gyorsulási érték egyedülálló: a nulla-százas sprint 5,2 másodpercet vesz igénybe, így a Q3 RS már a Porsche felségterületén vadászik. Végsebességével sem kell szégyenkeznie. Az Audi eltért a német egyezségtől, és nem 250-nél szabályozta le a sportos miniszekerét: a vége 265 km/óránál van.

A Q3 RS nagyon érdekes egyveleg. Egyszerre városi dzsungelharcos, nagy teljesítményű sportautó és a feltűnési faktort is magáénak mondhatja, ha ebben a színben rendeljük. Ez a négykerekű már nem anya ékszerdobozza, hanem inkább apa hétvégi adrenalinmobilja.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."