Színes » Benzingőz

Kis hűhó sok pénzért

Nyár végére érik be a négykarikás márka városi kompaktja, avagy kiQpálták az Audi ötöst. Új smink alatt a régi vér csörgedez.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
felborultkamion2

Kidőlt egy kamion pótkocsija

Több órája vesztegel az út szélén. Kattints és...
babakocsi

Az autóból tolta a babakocsit, megbüntették

Az anyuka pedig filmezte, és ezen szórakoztak. A sofőrt...
vitosfruzsina-szonyegmosok

Egyúttal a perzsát is megmosták a kocsimosóban

Ki mondta, hogy az autómosóban csak négykerekűt lehet...

Az Audi restaurátori finomsággal ért a Q5 kasztnijához.
Az Audi restaurátori finomsággal ért a Q5 kasztnijához.
szerkesztoÍRTA: ANDRÁS FERENC
2012. május 03., 15:05
0 hozzászólás. 

A kompakt SUV-ok manapság egyre több hagyományos autóvásárlót csábítanak a be nem tartott ígéretek földjére. Szemérmetlenül füllentgetnek nekünk, azt hitetik el, hogy akár a világ tetejére is felvisznek, közben az első komolyabb huppanónál művészi olajcsíkot húzva bőgethetjük a motort teljes besülésig. Egy középkategóriás SUV nem a fogát hagyja ott egy enyhébb terepezésnél, hanem az olajteknőjét, és sebzett, vérző házikedvencként távozik a tett színhelyéről.

Benzingoz_AudiQ5

Félreértés ne essen, az út a hétvégi mézeskalács házhoz, amely lehetőleg nem az Isten háta mögé vezet a K2 tövébe, hanem csak egy poros erdei szakasz a kapunkig, hibátlanul teljesíthető városi villogóval is. Hegyet mászni viszont az erre kifejlesztett, komoly bakancsot ajánlom, a Lacoste surranóban könnyen bokaficamot kaphatunk.

 

Azért akadnak Qivételek is,

komolyabb képességekkel rendelkező négykerekűek, de a szegmens természetes élőhelye mégis a városi forgatag, ahol a legnehezebben leküzdendő akadály a szabálytalan parkolóhely elfoglalásához szükséges, meghódításra vágyó útpadka.

Benzingoz_AudiQ5

Az Audi a szakosztály kakukktojását, egy több mint 25 év technikai vívmányát összegző kompakt, akár terepkepeségekkel is megáldott városi ficsúrt tálal elénk. A platformtestvér Volkswagen Tiguan már bizonyított, most a Q5-ön a sor és a világ szeme, hogy elegánsabb, színvonalasabb csomagban kínálja ugyanazt, mint szürkébb, konzervatívabb rokona.

A kisöcs, a nemrég debütált Q3 RS mini izompacsirta mellé felsorakozott a kompakt bátyó is egy kis felületi bőrplasztikára.

 

TaktiQs női orrpúder

Az Audi restaurátori finomsággal ért a Q5 kasztnijához. A beavatkozást csak a női orrpúder taktikájához tudnám hasonlítani: bejelentik, eltűnnek meghatározatlan időre, aztán egy örökkévalóság után visszatérnek szinte változatlanul. Azért az álterep-batár esetén mégis van szabad szemmel észlelhető fejlődés, a mikroszkóp maradhat a fiókban.

Benzingoz_AudiQ5

A legszembetűnőbb a minden Audira rávasalt single frame továbbfejlesztett verziója, azaz a hatszögű hűtőmaszk, amelyet az új A6 hozott divatba. Persze ha már rá kellet tenniük a kezüket a kompakt terepjáróra, akkor a mérnökök az orrész többi részét sem hagyhatták érintetlenül. Újabb LED-csíkot komponáltak a lámpákba – manapság a bonyolult formák dominálnak. A lökhárító is felszíni dizájnkezelést kapott, nagyobbak lettek a légbemlők, átformálták a szoknyát.

Oldalról a legnagyobb durranás: semmi. A 2012 eleji és végi modellek között észrevehetetlen a különbség. Úgy látszik, az előző generációnál sikerült elérni a tökéletes formát. Talán a küszöbspojler vonalát húzták át egy kicsit, de az is lehet, hogy a gyári galéria téveszt meg. Hátul sem más a világ: minimálisan változtak a hátsó világítóelemek led izzói. A dupla kályhacső és az áldiffúzor maradt a régi, a formás tetőspojler sem változott.

A belvilág az előző generációra hajaz. Letisztult formák, példás ergonómia, egyedül a klíma kicsit mélyre száműzött kezelőfelületére szisszenhetünk fel. Odabent a legnagyobb újítás az A6 kategóriából származó új anyagok és árnyalatok: a luxus a kompakt szegmensbe is leszállt. Hibátlan a minőség és a komfortérzet, kellemes hely a Q5 beltere.

 

Új szívek a Qpola alatt

Nem maradhatott el a meghajtás alapos felfrissítése. Mostantól a legcsenevészebb aggregát, hívhatjuk alapmotornak is, a zöld kúrán átesett, 2 literes TDI. A négyhengeres, direkt befecskendezős olajkályha 143 lovat küld a kerekekre, de létezik ebből egy virgoncabb, 177 pacis változat is. A legcombosabb a nemrég megfiatalított, háromliteres, hathengeres dízel, amely 245 lóval és bődületes nyomatékkal rendelkezik.

Benzingoz_AudiQ5

Aki a magasabb oktánszámú nedűt kedveli, annak a 225, benzint nyakaló ló erejét teljesítő, négyhengeres, kétezres TFSI áll rendelkezésére. Ha ez sem lenne elég, a tápláléklánc csúcsán (nemcsak fogyasztás szempontjából) egy háromliteres, 272 kompresszoros csődőrt megmozgató aggregát áll.

Nem kérdés a meghajtás formája, ez egy Audi, a quattro összkerékhajtás kötelező. Egyedül a kapcsolgatás formáját választhatjuk meg, de azt sem minden esetben. A gyengébb erőforrásokhoz az alapváltó egy hat gangos manuális, a nagyobb batároknál a remek DSG a széria.

 

A pénztárcánk húzza a Qrtábbat

Eddig sem volt olcsó masina a Q5. Prémium kompakt SUV-ként az indulóár is elég meredek volt, de a felpúderezett kivitel még jobban feszegeti majd a hitelkeretünket. A nyár végén érkező modell kerek ötezer euróval lesz drágább, mint elődje, így az alapkivitel nem kevesebb, mint 40 ezer euróról indul.

Benzingoz_AudiQ5

Ennyi színes pénzért már komoly szedánokat lehet kapni, akár az Audi háza táján is. Mindezek ellenére igazi kasszasikernek számít a Q5, akár úgy is fogalmazhatnánk, hogy viszik, mint a cukrot. Nem rossz, sőt tetszetős is, de inkább dobjunk rá pár ezret, és vegyünk egy Volkswagen Tuareget.


címkék: Audi benzingoz A5 quatro

0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."