Színes » Életmód

Gyúrd feszesre magad!

Lefittyenő zsírpárnák, eltűnt izmok és lihegés a legapróbb mozgástól is? Nem megy a feszítés? Ha magadra ismertél, kattints és olvass!

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Illusztráció/ Szabó Apor

Óraátállítás: utoljára ugrálhatunk az időben

Az Európai Unió megszavazta, hogy az idei lesz az utolsó...
Kilyén Károly, a tökös gazda fotó: Szabó Apor

Tökös gazda: nyolcan hozták fel a kertből

Az első két kísérlet sem volt semmi, harmadszorra...
Bara Kinga elárulta, hol nyaralt Udvarhely fotók: Simó Veronika

Szeretjük, ha ellátják a bajunkat

Tudjuk, hol süttetted a hasad a nyáron, és azt is, hol...

fitnes-12
Fotó: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2013. március 21., 17:35
0 hozzászólás. 

Ahogy kezdünk kivetkőzni a téli göncökből, úgy mutatkoznak meg a téli hibernálás és az ünnepek eszem-iszomjainak tagadhatatlan nyomai. Legtöbben lerohannak a konditerembe, megveszik a bérletet, szippantanak kettőt a verejtékszagú levegőből és várják, hogy újra elérjék a versenysúlyukat.

Edzésről, étkezésről, testünk hatékony karbantartásáról és fogalomzavarok tisztázásáról beszélgettünk Márkó Szilárd testépítő- és fitneszedzővel.

A nők fogynak, a férfiak a strandra gyúrnak

Tavasszal az emberek fejükhöz kapnak, hogy hamarosan le kell dobni a textilt. „Kézenfekvő megoldás az edzőterem, de fontos, hogy legyen célunk" – hangsúlyozza Szilárd. Azt tanácsolja, döntsük el, hogy fogyni akarunk, vagy a strandra izmokat felszedni, és az annak megfelelő edzésmódot válaszuk. Tudni kell, hogy nincs izomnövekedés zsírmentesen és nincs fogyás izomveszteség nélkül. Felejtsük el, hogy a zsír izommá alakul, ez két külön szövet.

fitnes

Fogyásnál az aerob, kardioedzéseket (futópad, ellipszis gépek, biciklizés) ajánlja, ezek égetik legjobban a kalóriákat, ami majd a fogyáshoz vezet. Egyre nagyobb az érdeklődés a csoportos edzések iránt, melyek közül a niva, az alpining és a spinning, amelyek pörgetnek. "De nem szabad hanyagolni az alakformáló edzésket sem, mert egy test akkor szép, ha van formája, és az alakunkat az izomzatunk fogja kiadni" – mondja az edző.

Tipp: Fontos, hogy megtartsuk az egyensúlyt, ezért ha fogyni szeretnénk, akkor kezdjünk például harminc perc szaladással. Utána végezzünk egy 20 perces köredzést, ami azt jelenti, hogy minden izomcsoportra végzünk egy gyakorlatot bizonyos ismétlési és sorozatszámokkal, majd megint visszaállunk a szaladópadra és ismét szaladunk.

Türelem tornaterem

Türelem és kitartás – ezt üzeni az edző a fogyni vágyóknak. Az emberek sokszor két-három hét alatt akarnak megszabadulni attól a súlyfeleslegtől, amit hónapok alatt szedtek fel. Ilyen nincs. Két hét alatt tíz kilót is le lehet adni, de ezt a szervezet megsínyli és a védekező mechanizmus miatt akár a dupláját is visszaszedheti.

A megoldás a rendszerességben van, diétával és fokozatos mozgással lehet eredményeket elérni. Ne felejtsük el élvezni az edzést és örülni neki. Kerüljük az állandó méretkezést, ez sokszor motivációvesztést okoz: elég, ha heti egyszer ellenőrizzük a kilókat, a lényeg, hogy mindig ugyanabban az időben tegyük.

fitnes-05

Az edzés csak kis része a fogyásnak, a nap 24 órájából jobb esetben másfél órát töltünk a teremben, és ezzel csak elősegítjük a több kalória égetését. Számolni kell, mert az étrenden fog múlni az eredmény, ugyanis jó esetben a felesleges kalóriákat égetjük el. A bevitt és a felhasznált kalória különbözete adja meg, hogy éppen hízunk vagy fogyunk.

Ezt úgy hívjuk, hogy kalória deficit – tájékoztat Szilárd. Fél kiló fogyáshoz kb. 3500 kalóriát kell elégetni. Ha úgy táblázzuk be az étrendünket, hogy naponta 500 kalóriával égessünk többet, akkor hétvégére megvan a fél kiló fogyás.

„Természetesen, minden embernél más és más az anyagcsere, ezért nem lehet garantálni, de te vagy a szobor és szobrász is, aki a testedet formálod, tanulmányozod magadon az ideális állapotot" – figyelmeztet az egyéni különbségekre a testépítő.

fitnes

A diéta egy speciális étrendet jelent. Ehetsz, de megvan, hogy mikor, mennyit és mit. Én ezt úgy oldom meg, hogy hétvégén úgy töltöm fel a hűtőmet, hogy semmi mást nem veszek, csak amire szükségem lesz. Az előre megtervezett étkezésekből mindig tudom, hogy éppen mire van szükségem, legyen szó reggeliről, ebédről vagy a vacsoráról – mondja Márkó Szilárd. Ha előre megtervezzük a fő étkezéseinket, akkor azt már szinte diétának lehet nevezni, mert van egy tudatos átgondolás. Ez fontos, sokan úgy gondolják, hogy megveszik a bérletet, és máris jó úton vannak.

Ha már időt és pénzt fordítasz erre, akkor légy körültekintő, kérd ki a szakemberek véleményét, és figyelj az étkezésedre.

A mozgás mindenkinek ugyanaz

Lehet, hogy egy férfi könnyebben szabadul meg a kilóktól, mert nagyobb az alapizomtömege. Minél nagyobb izomtömeggel rendelkezel, annál több kalóriát fogyasztasz. Az izom végzi a munkáját, nem tudja, hogy te most nő vagy férfi vagy, sem azt, hogy száz kilóval vagy csak hússzal nyomsz, ő végzi az utasítást, amit adsz neki. Ezért ugyanazt az edzésmódszert alkalmazhatja férfi és nő is.

„A nők azért idegenkednek a súlyzóktól, mert félnek, hogy túl izmosak lesznek. Megnyugtatom őket, hogy nem! Az izomipar nem így működik, különben mindenki formás és izmos lenne" – építi le a tévhiteket a testépítő.

fitnes

Legtöbbször az egók harca tombol a teremben

A fitneszkedvelőknek azokra a típusára hívja fel a figyelmet, akik szocializálódni járnak a terembe. „Tesznek két kört, megnézik kik vannak, aztán az első emberrel beszélgetni kezdnek, feltartva őt is. De ami a legjobban zavar engem, hogy a súlyemelést és a testépítést összekeverik egyesek" – panaszolja Szilárd.

Majd tisztázza: a súlyemelőnek a célja, hogy minél nagyobb súlyt tudjon megmozdítani, míg a testépítőnek a súly csak eszköz. Ez sokszor összefolyik, és akkora súlyokat használnak a fiatal srácok, hogy beleborzad. „Igaz, a végén hárman cibálják le róla, de az a lényeg, hogy megvolt, és többen is látták" – neveti el magát.

Hullámzunk, mint a tenger

Az edzőtermekbe legtöbbször hullámokban érkeznek az emberek. Ünnepek előtt pangás van, de utána tömegesen érkeznek a mozogni vágyók. Most, a ruhaledobás előtt vagyunk, ilyenkor megint megtelnek a termek. Sokan választják a kardioedzéseket.

„Ha javasolhatom: azok, akik úgy érzik, hogy nincs meg a kellő tudásuk, és megtehetik, válasszák a csoportos edzéseket, vagy kérjenek személyi edzőt. Ahogy már mondtam, ha lejövünk edzeni, akkor végezzük úgy, hogy eredménye is legyen" – tanácsolja az edző.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."