Színes » Életmód

És a Zoltánokat se felejtse el!

Ha lánynak születik, Zsuzsi lett volna. Nem szereti a köszöntő körleveleket. Ganxsta a példaképe. Sultanként tisztelik. Zavarja csak a nőket.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Illusztráció/ Szabó Apor

Óraátállítás: utoljára ugrálhatunk az időben

Az Európai Unió megszavazta, hogy az idei lesz az utolsó...
Kilyén Károly, a tökös gazda fotó: Szabó Apor

Tökös gazda: nyolcan hozták fel a kertből

Az első két kísérlet sem volt semmi, harmadszorra...
Bara Kinga elárulta, hol nyaralt Udvarhely fotók: Simó Veronika

Szeretjük, ha ellátják a bajunkat

Tudjuk, hol süttetted a hasad a nyáron, és azt is, hol...

Boldog szombatot mindenkinek!
Boldog szombatot mindenkinek!
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2014. március 08., 13:12
0 hozzászólás. 

Tavaly március 8-án női magazinná változott egy napra az uh.ro. Az esélyegyenlőség és egyenjogúság nevében (melyért a nők keményen megharcoltak) idén a Zoltánokra gondolunk, őket kérdezzük arról, milyen érzés Zoltánnak lenni.

A Zoltánok nem tehetnek arról, hogy 1857-ben New Yorkban, és 1917-ben Moszkvában utcára vonultak a nők, hogy emberibb munkafeltételeket, magasabb bérezést, illetve kenyeret és békét követeljenek. Ezeknek a mozgalmaknak az emlékére választották ki március 8-át, a magyar naptár szerinti Zoltán névnapot nemzetközi nőnappá.

Dósa Zoltán pszichológus, Egyed Ufó Zoltán képriporter, Katona Zoltán újságíró, Sarkadi Zoltán Gábor színész, műsorvezető, Szabó Zoltán, kerékpáros világutazó és dr. Zakariás Zoltán, politikus nyilatkozott arról, hogy érzi magát ezen a napon.

Dósa Zoltán: Zsuzsi lennék, a szultán

Úgy tudom, hogy ha lánynak születtem volna, akkor Zsuzsinak keresztelnek a szüleim, így a férfias kinézetemmel kellett meggyőznöm őket, hogy jobban passzol hozzám a Zoltán név. Igyekeztem, hogy mind az elsődleges, mind a másodlagos nemi jelleggel megerősítsem, hogy jól választottak nevet nekem, és azt hiszem, hogy elég jól játszom a szerepemet már születésem óta, mert sosem emlegették, hogy valamit is „zsuzsisan" csináltam volna. Jó döntés volt részükről - részletezte a pszichológus, hogyan kapta a Zoltán nevet.

Az emberek két táborra oszlanak a saját nevük tekintetében: vannak, akik szeretik, és vannak, akik nem. Milyen érzés Zoltánnak lenni?

Gyermekkoromban még izgalom fogott el amiatt, hogy Gárdonyi zoltánoknak nevezi a vitéz, sebhelyes arcú hun kapitányokat, és Petőfink is Zoltánnak nevezte az egyetlen fiát. Manapság Zoltánnak lenni pontosan olyan egyszerű érzés, mint Gábornak, Noéminek, Tivadarnak vagy Jankának lenni.

Dósa Zoltán

Nem érzek különösebb küldetéstudatot, nem hiszem, hogy a keresztnevem miatt elkötelezettnek kellene lennem valami fennkölt dolog iránt, vagy arra sem gondoltam a nevem kapcsán, hogy a török szultánnal lennék rokonságban. Nem érzek fölényes vagy becsmérlő finnyásságot sem másokkal szemben. Szép magyar nevem van, és így tökéletesen meg vagyok elégedve vele.

Hogyan ünneplik a családban március 8-át?

Iskolás koromban kíméletlenül kihasználtam, hogy a névnapom nőnapra esik. Van a tanároknak egy szokása, amit csak a virágot kínálgató rendőrök űznek professzionálisabb szinten, hogy ezen a napon nem kínozzák az osztályok hölgytagjait feleltetéssel, mintha ezzel bármiféle olyan szelekciós előnyre tennének szert, ami tovább tart a következő reggelnél. Amikor rászálltak a fiúkra, mindig kikértem magamnak még azt a kis udvariasságot, hogy pillantsanak a keresztnevemre, és kíméljenek. Dicséretükre, a tanárok ilyenkor tényleg elnézőek voltak. A rendőröktől viszont sohasem kaptam virágot.

Nem szoktuk túllihegni családi körben az ünnepeket, de jó alkalom arra, hogy barátainkkal találkozzunk, hátba veregessük egymást, koccintgassunk, nevetgéljünk. Ez azt hiszem most sem lesz másképpen.

Mit érez, amikor a névnapján kihúzza a postaládából a polgármester levelét, melyben önt kivéve minden kedves családtagját felköszönti?

Nem irigykedem, inkább lenyűgöz az, hogy van a világ dolgainak egy csodálatos rendje. Én is rengeteg levelet kapok különböző hivataloktól, mégsem irigykedik rám sem a kedves nejem, sem a drága lányaim. Ezekben arról érdeklődnek finoman, hogy élek-e még, mert sok kifizetetlen számlám van.

Egy politikus jókívánsága ugyanezt jelenti, csak ő nem a pénzed, hanem a lelked akarja. Sőt, a teljes korrektség azt kívánná, hogy a polgármester a város összes férfijának nevében köszöntse fel a nőket, hiszen meggyőződésem, hogy a levél (ha létezik) és a postázási költségek nem az ő zsebét, hanem a városkasszát terhelik... Ez a válaszom tökéletesen tükrözi, hogy a nők és politika mennyire versengő témák, ha egy férfi gondolkodni kezd a világ dolgain. És mennyire átláthatatlanok.

Egyed Ufó Zoltán: körlevelek közepén állok

Hatalmas tragédia, hogy a Zoltán-nap a nagy nőünnepéllyel egybeesik, mert mindenki tud róla. S ha már a nők miatt felkészültek a nagy felköszöntősdire, akkor egyúttal a Zoltánokkal is leszámolnak.

Egyed Ufó Zoltán

Így aztán ilyenkor egy halom körlevél és kör-sms érkezik, sokszor olyanoktól is, akikkel tíz éve nem beszéltem, sokszor még a telefonszámuk is ismeretlen, de a telefonjuk vagy a levelezőprogramjuk engem is berak a listába egy egyszerű zoltános keresés eredményeképpen.

A leggyakoribb gagyi körlevélszöveg az "Isten éltesse a Nőket és a Zoltánokat", ilyenkor áll fel a szőr a hátamon, főleg, ha a levél címzettjei nem férnek ki egy oldalon. Tud valaki olyan szoftot androidra, ami automatikusan törli azokat az sms-eket, melyekben szerepel a nők és a Zoltán szó?

Katona Zoltán: engem nem lehet románosítani

Néha szoktak poénkodni ezzel, hogy a Zoltánok és a nők, satöbbi, de azért fel szoktak köszönteni egy „istenéltessennel." Vagy azzal, hogy „Isten éltesse a nőket, de a Zoltánokat se feledje el!" Nagy dolgot nem szoktam csinálni a születés- és névnapokból.

Katona Zoltán

Hollandiában a kínai lakótársaim az istennek se tudták helyesen kiejteni, de még megközelíteni sem – a Zsláthán vagy valami hasonló volt az, ami a legközelebb állt hozzá. Mondjuk én se tudtam volna kiejteni az ők eredeti neveiket még megközelítőleg sem, szerencsére a kínai egyetemisták a mindennapokban ilyen neveken mutatkoztak be és éltek, hogy Jerry, Michelle, Gary vagy hasonlók.

Kedvenc Zoltánjaim között említhetem Gera Zoltánt, a magyar futballistát vagy Ganxsta Zolit. Petőfi Sándornak is Zoltán nevű fia volt. Én egyébként részben azért is lettem Zoltán, mert a szüleim az „ántivilágban" olyan nevet választottak, amit nem lehet románosítani. Egy Józsefből könnyen lett Iosif, Lászlóból Ladislau, de egy Zoltánból már necces lett volna Zoltaniu-t faragni.

Szabó Zoltán (Kobra): édesanyám így szólít, ez fontos

„Kamaszkoromban nagyon szerettem mert én is ünnepelt voltam a lányokkal együtt. Egy idő után rám ragadt a Kobra név, így nem volt nagy jelentősége a Zoltánnak, de édesanyám természetesen még mindig így szólít, ez fontos.

Szabó Zoltán KobraA Zoltán név eredete a török Szultánból ered. Most az utazásom alatt újra nagy a jelentősége az iszlám övezetekben. Számukra a Sultanok olyanok, mint nekünk a királyaink, nagy tisztelettel viselkednek ez a névvel szemben. Itt mindenki Sultannak hív – válaszolt a fekvőbringás utazó a távoli Gili-szigietekről.

Sarkadi Zoltán Gábor: esetleg a nőket zavarhatná

„Én nagyon szeretem a nevemet, és egyáltalán nem zavar, hogy nők napján van a névnapom. Én azt mondom, hogy Zoltán napján van a nőnap, esetleg őket zavarhatná...

Sarkadi ZoltánAbban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy két személynevem is van, a Zoltán mellett a Gábor is, így, ha valamelyik nem tetszene, lenne választási lehetőségem. De hála Istennek, mindkettő tetszik!"

Dr. Zakariás Zoltán: nem hagyom a nőket függetlenedni

elmondta, hogy ő szokott ajándékot kapni, fel is köszöntik március 8-án.

Zakariás Zoltán

„Azt szoktam mondani, azért jó, hogy Zoltán nap egyszerre van a nők napjával, mert ekkor sem hagyom a nőket egyedül ünnepelni, mert én is ünneplek" – fogalmazott Zakariás, az EMNP székelyudvarhelyi szervezetének elnöke.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."