Színes » Életmód

Nehéz a székelyt vízbe vinni

De, ha belekerül, akkor térdel, fekszik, és nem akar kijönni. Atlantiszt nem találtuk, de levegőt kaptunk a medence mélyén. Búvárkodtunk.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Illusztráció/ Szabó Apor

Óraátállítás: utoljára ugrálhatunk az időben

Az Európai Unió megszavazta, hogy az idei lesz az utolsó...
Kilyén Károly, a tökös gazda fotó: Szabó Apor

Tökös gazda: nyolcan hozták fel a kertből

Az első két kísérlet sem volt semmi, harmadszorra...
Bara Kinga elárulta, hol nyaralt Udvarhely fotók: Simó Veronika

Szeretjük, ha ellátják a bajunkat

Tudjuk, hol süttetted a hasad a nyáron, és azt is, hol...

bedobuvar-09
Habár merültünk az érzés felemelő volt
szerkesztoÍRTA: BEDŐHÁZI ATTILA-CSABA
2014. május 15., 09:19
0 hozzászólás. 

Nem szabad pánikolni, akkor nem lesz baj – kezdi a gyorstalpalót Csaba, közben rutinosan pakolja a két felszerelést egy táskába. Egy búvárcucc, palackkal együtt 40 kg-ot nyom, így már értem, hogy miért izmosak a búvárok a filmeken.

Megkezdődött a búvárszezon – hirdeti Szaniszló Csaba, búvároktató, a székelyudvarhelyi Dive Adventure búváriskola és a Hargita megyei hegyimentő szolgálat búvárszakosztályának vezetője. Na, egyből kíváncsi lettem, hogy Udvarhelyen hányan művelik ezt a hobbisportot, egyáltalán van-e rá hely és alkalom, ahol gyakorolni lehet? Az oktató válaszként, a rossz idő ellenére, merülésre invitált. Jöjjenek velem.

bedobuvar-05

Nem mindegy, hogy esik-e? Úgyis vizes leszel. Nem? – mondja nevetve Csaba. Azzal nyugtat, hogy bár elég nehéz a székelyt vízbe vinni, nem vagyunk tengerre termett nemzet, azért szép számmal akadnak, akik búvárkártyát szereztek, sőt, olyanok is, akik mentőbúvári engedéllyel rendelkeznek.

Kacsa, nem kacsa

Előkerül a búvár egyik leghasznosabb társa, akit/amit egyszerűen csak kompjuternek hívnak. Egy iránytű és egy irányt jelző óraszerű találmány, ami rossz látási viszonyoknál akár az életed is megmentheti.

Összekészíti a cuccunkat, a búvárfelszerelést, ami egy óriási táskából és két levegőpalackból áll, kívülről. A pakkból pakoljuk majd ki a kacsatalpakat, szemüvegeket...

Csaba kijavít: a szemüveget búvárnyelven maszknak hívják, és a kacsatalpat hivatalos elnevezése az uszony. Felszerelésünkhöz tartozik a rövid búvárruha, búvárcsuka, a légző automaták, az ólomöv és persze sok-sok elszántság.

bedobuvar-02

Kell egyáltalán úszni tudni, ha valakiből búvár szeretne lenni – töprengek hangosan. – Érdemes – feleli az oktató –, hisz, amikor feljössz a felszínre, el kell érned a hajót. Úszóedző barátja mindig megjegyzi: Csaba, én megtanítom a gyerekeket vízen maradni, aztán jössz te, és megtanítod lemerülni őket – sztorizik. Hozzáteszi, rövidtávon kell tudni úszni, a lényeg, hogy ne félj a víztől, ne legyen fóbiád.

Nem szabad kapkodni, a levegőt sem, úgy kell lélegezni, mintha szárazföldön lennél – magyarázza, és fejben már megy is a búvárkodás.

Vizeink edzeni jók

A búvárkártyát Székelyudvarhelyen egy kurzus alatt lehet megszerezni, és ezzel a világ minden pontján engednek merülni 18 méter mélységig. Ez az első szint.

A mélyebbre merészkedőknek sokkal több tudás és tapasztalat kell. Egy búvárszafarihoz, mert ilyen is van, érdemes haladó szintre lépni, hiszen egy 40 méter mélyen levő hajóroncsot, csak ezzel a minősítéssel lehet körbejárni.

Legközelebb a Zetelaki víztározónál merülhetünk, de a látási viszonyok nem túl jók, ezért nem is nagyon ajánlják. Ha igazi élményre vágyunk, akkor legalább 1 300 kilométert kell utazni, legyen szó Horvátországról, vagy Korfu szigetéről. Csaba kedvence például Egyiptom. A merülők Mekkája pedig Ausztrália és a korallzátonyok.

Nem vagyok nagyravágyó, és hát a pénztárca is hamar visszaránt a valóságba, így elsőre beérem a Septimia benti medencéjével. Az alapokat 1,5 méter mély vízben is el lehet sajátítani, és itt is kezdi mindenki, aki ezt a sportot szeretné űzni.

Egy alapfelszerelés körülbelül 800 euróba fáj a kezdőknek, de itt is, mint bármelyik szenvedélynél, a határ a csillagos ég.

bedobuvar-04

A legunalmasabb be és kipakolni, de az élmény mindenért kárpótol. Meglátod – nyugtat a búvároktató, aki már delfinekkel is úszott együtt. Indulás előtt arról beszél, hogy lassan körbebúvárkodta Egyiptom partjait.

Korallokkal benőtt víz alatti hajóroncsot mutat, színes halakat, már akkor a torkomban dobog a szívem, kerekedik a szemem, és úgy érezem magam, mint kisgyerek, aki a Mikulást várja.

Holttestet is hoztak felszínre

Úton a merülés felé Csaba azt meséli, hogy két éve 2012-ben megyénkben is megalakult a Hargita Megye Tanácsának Hegyi és Barlangimentő Közszolgálatának búvárszakosztálya, melynek ő is tagja.

Eddig két mentéshez igényelték szolgálataikat: tavaly szeptemberben egy lány holttestét kellett megtalálniuk a Zetelaki Víztározóban, utána pedig egy elsüllyedt csónakot hoztak a felszínre a Szent Anna-tavon.

Amikor nem oktat, és nem a cégei működtetésével van elfoglalva, akkor szívesen vesz részt búvárszafarikon, vagy búvártúrákon, melyeket ő is szervez a horvátokhoz, vagy Egyiptomba. A kettő között az a különbség, hogy míg a búvártúrák rendszerint a parton érnek véget, addig a búvárszafarik hajón kezdődnek, és ott is végződnek.

Egy szafari tulajdonképpen egy hosszabb hajós kirándulás, és a merülések között a hullámzó hajón pihennek, esznek, alszanak a résztvevők.

Jeleld le, ha okés

Gyors átöltözés következik, majd bepakoljuk a medence szélére a búvárfelszerelést. Először a rövid búvárruha kerül fel, aztán jön a csuka, majd az ólomöv, aminek óriási szerepe van, csak akkor ez még nem tűnik teljesen egyértelműnek. A medence szélén lábamra húzom az uszonyokat, később megkapom a mellényt, amit levegővel tudok majd feltölteni, illetve levegőt tudok kiengedni belőle.

És persze megkapom a mellénnyel együtt a palackot, amiből két légző automata hajlik a szám közelébe – egyik az enyém, a másik akkor kell, ha baj van. Például a társad levegője elfogy, vagy baj lesz a tieddel.

bedobuvar-03

Apropó palack. Egy palackban, amellett, hogy 20 kg-ot nyom 200 bár nyomás van. Ez akkor tűnik soknak, ha gyorsan hozzátesszük, hogy egy autó kerekében, a gumiabroncsban mindössze 2-4.

Végül felkerül a maszk. A búváros filmekből ismerős mozdulat, hogy bele kell köpni a maszk szemüveg részébe, hogy az ne párásodjon be. Kérdem Csabától, hogy ez a történet mennyire állja meg a helyét. Kacagva mondja, hogy ne sajnáljam a nyálam. Jön a csula a plexidre, majd egy kis víz, és máris merülésre készen állok, illetve ülők a medence szélén.

bedobuvar-07

Az oktató elmagyarázza, hogy mi vár rám a „mélyben". Mivel nem tudunk másként kommunikálni, kézzel fogunk jelelni. Billegő tenyér a bajt jelenti. A likeolós kézmozdulat, a felfelé tartott hüvelykujj azt jelzi, hogy indulunk felfelé, a lefele tartott az ellenkezőjét. Ha minden rendben van, akkor hüvelykujjunkkal és mutatóujjunkkal formálunk egy kört, ez az okés kézmozdulat.

A lenti feladatok sem túl bonyolultak, legalábbis nem tűnnek annak: lemerülünk, majd letérdelünk, és ha minden okés, akkor hasra fekszünk. Aztán jöhet a medence alján való haladás. Pofon egyszerű, legalábbis úgy fest.

Ráharapok a légző automatára,

ami olyan, mint egy középen kilyukasztott fogvédő. Arra figyelj, hogy csak a szádon vedd a levegőt. Az orrodon úgy sem fogod tudni, azon maszk van – adja az újabb utasítást az oktató.

bedobuvar-06

Már merülünk is, illetve kiengedi a levegőt a mellényből, így süllyedni kezdek. Ha fel akarsz majd jönni, akkor levegőt engedsz bele – ismételi. Egyszerű, csak az a baj, hogy még mindig a lélegzésemmel vagyok elfoglalva. Orron nem, csak szájon.

A nyugodt kékség

Megszűnik minden, csak a lélegző automatából ki és beáramló levegő zaja hallik. Minden kék és nyugodt. Habár lefele ereszkedünk, felemelő érzés.

Most kényszerít térdre. Kezdem érteni, hogy miért érdemes búvároktatónak lenni: nem csak letérdel mindenki előtted, hanem még le is fekszik, hiszen ezek az alapmozdulatok.

bedobuvar-01

Eszembe jut, hogy nem szabad kapálózni sem, mert könnyen megeshet, ha kezünkkel próbálunk úszni, akkor leüthetjük társunk maszkját, kiüthetjük a lélegző automatát a szájából. Mert a búvárok mindig párban merülnek. Ez is fontos.

Nehezen, de térdelek, a fekvéssel szinte nincs is gond. Jöhet a haladás, ami csak lábmozgást igényel. Közben figyelni kell az oktató utasításaira, aki fényképez és kérdi, hogy van-e gond. Minden okés. Haladunk.

A lefele és felfele mozgásban még ő segít, de már próbálom kiegyensúlyozni magam, hogy csak lebegjek. Levegő ki, levegő be a mellénybe. Csaba később elmeséli, hogy egy kezdő búvárnál ez fogyaszt sok levegőt.

Az a levegőmennyiség, ami nekem elég mondjuk 60 percre, az egy kezdőnél mindössze 25 percre elegendő – teszi hozzá a búvármentő.

Vigyázni kell a le és felemelkedéssel, hiszen könnyen keszonbetegséget kaphatunk, persze nem az 1,5 méter mély vízben.

A keszonbetegség (más néven dekompressziós betegség) a légembólia egyik típusa, amely akkor következik be, ha a nagyobb nyomású térből az ember túl hamar ér kisebb nyomású helyre. Nagyobb nyomáson megnő a belélegzett gázok oldékonysága a vérplazmában és a szövetekben, így azok nagy mennyiségű nitrogéngázt, oxigéngázt és szén-dioxidot fognak tartalmazni. Ha az ember ezután hirtelen kisebb nyomású térbe kerül, a gázok oldékonysága lecsökken, így buborékok formájában kiválnak (elsősorban a nitrogéngáz). A gázbuborékok a kapillárisokba kerülve a környező sejtek oxigénhiányát okozzák, elsősorban az agyban, de az ízületekben, a bőrben és a tüdő ereiben is. Tünetei: szédülés, eszméletvesztés. Súlyos formában halálhoz vezethet.

A Septimia medencéje alulról is gyönyörű, fent az úszók törik meg a víz tükrét, alul a mozaikok nyugodt kéksége kényeztet. Ismét előkerül a fényképezőgép. Pózolni még nehézkes, de mindent egy jó Facebook-fotóért.

Közben azon jár az agyam, hogy milyen nehéz lehet elsajátítani a búvárkodás csínját-bínját. Rövid merülésünk végén levegőt pumpálunk a mellénybe és lassan felemelkedünk.

Amikor felérünk, Csaba elmagyarázza, hogy akár egy hét alatt is meg lehet tanulni az alapokat. Például búvármaszkot levenni a víz alatt, és csak a légző automatán keresztül lélegezni, az orrot nem szabad használni és a szemünk is nyitva kell, hogy legyen. Aztán a maszkot vissza kell tudni tenni a víz alatt is.

bedobuvar-08

Van olyan gyakorlat, amelyben a légző automatát ki kell venni a szájból, aztán ismét tudni kell használni, természetesen mindezt a víz alatt. Ahogy a felszerelést is tudni kell, le és felvenni a mélyben.

A befejezés előtt is tanulunk valamit: a búvár nem a fejére teszi a búvármaszkot, ha felszínre ér, hanem a nyakára, hogy egy esetleges hullám ne ragadja el tőle.

Levezetésként összepakolja a levedlett felszerelést. Segítenék, de azt mondja, hogy minden búvárnak a saját cuccait tudni kell elrakni, és kitanulmányozni a lehető legpraktikusabb megoldást – kicsi helyre bezsúfolni a tartozékokat.

Végül hozzáteszi, hogy a búvár mindenhol spórol a levegővel, így az üres pillepalackot sem dobja el azelőtt, hogy ki ne szorítaná belőle a lehető legtöbb levegőt.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."