Színes » Életmód

Panelkertészek 10: elindult a verseny!

Megjött a kontroll csoport, elégedett a bizottság.Tényleg csak csapvizet tettünk a földbe, semmi egyebet.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Illusztráció/ Szabó Apor

Óraátállítás: utoljára ugrálhatunk az időben

Az Európai Unió megszavazta, hogy az idei lesz az utolsó...
Kilyén Károly, a tökös gazda fotó: Szabó Apor

Tökös gazda: nyolcan hozták fel a kertből

Az első két kísérlet sem volt semmi, harmadszorra...
Bara Kinga elárulta, hol nyaralt Udvarhely fotók: Simó Veronika

Szeretjük, ha ellátják a bajunkat

Tudjuk, hol süttetted a hasad a nyáron, és azt is, hol...

a-0960
Munkában a bizottság
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2014. május 29., 14:51
0 hozzászólás. 

Csodálkoztak, hogy ezt most így hogy, hogyhogy ekkorák a paradicsomok? Mondtuk, a titok a finn földben rejlik, ha abba tettek valamit, akkor jó, mert mi aztán tényleg semmit sem a közismerten jó minőségű udvarhelyi csapvízen kívül. Ami azért nem egy kútvíz, mert annyi ásványi anyag nincs benne, de azért nőnek tőle a Csedő által „burjánoknak" becézett növények.

a-0964A minősítő „bizottság" két emberből állt: az Udvarhelyszéki Mezőgazdászok Egyesületének két eminens tagja, maga Jakab Ernő elnök, illetve Jakab Gábor, az egyesület titkára voltak szívesek felfáradni a panelbe, ahol Csedő hahotázása, illetve kommentárjai fogadták őket. Megtudtuk, hogy a Magyarország legszebb konyhakertjei vetélkedőre tíz környékbeli településről neveztek termelők, minden településről többen.

a-0995Ügyes kis formanyomtatványt, kérdőívet töltögettek, többek között azt is megérdeklődték, hogy hányféle zöldségünk van, milyen fűszernövények (utóbbi fel sem fért a lapra, annyiféle van, de tényleg!), milyen földet használunk, milyen magokat vetettünk bele. Utóbbiból nem mindegy, hogy boltban vásárolt vagy pedig saját „fejlesztésű" – nekünk van az utóbbiból is, hiszen például az uborkamagokat idősb Csedőtől kaptuk. Meg is lett az eredménye, a karót is beszúrtuk melléje, hogy azon fejlődjenek szépen felfele az égbe.

a-0999Olyan kérdés is volt, hogy használunk-e trágyát, amire megint egy harsány Csedő-kacagás volt a válasz. Ernő ajánlotta, hogy a paradicsomok mellé, a földre nem árt egy kis természetes tyúkganét lerakni, mert nagyot dobhat a termésen meg úgy egyáltalán.

Jövő héten be kell porozzuk a paradicsomot. Mivel méhek, rovarok nem nagyon járnak az erkélyen (Katona úgy irtja őket, mint mások az erdőt ide nem messze), ezért ránk hárul a nemes feladat, hogy ecsettel kicsit megkeverjük a virágport az egyébként virágkezdeményeket már produkáló paradicsomszárakon.

Nem tudtuk nem észrevenni azt sem, hogy bizonyos növények (ugyanabból a fajtából, ugyanannyi földben) nem egyformán fejlődnek, de erre Csedőnek volt egy ötlete: össze-vissza kell cserélgetni, forgatni az edényeket, ami tulajdonképpen nem más, mint egy vetésforgó, hogy az agrártudomány egyik igen népszerű kifejezésével éljünk.

a-0988

Ja, még a versenyhez annyit, hogy balkon kategóriában csak mi neveztünk be Udvarhelyszékről. „Úgyhogy nagy esélyeink vannak" – summázott komolyan, maga elé meredve Csedő. Miután elment a bizottság. Remélhetőleg ezt Ubi és Bubu is meghallották, büszkék lehetnek. Feszedeznek tovább, mint a pók a lucernásban.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."