Színes » Életmód

Panelkertészek 23: őszi szántás, őszi vetés

Szántottunk, vetettünk, s a megpirosodott paprikát sem vetettük meg. Csedő új kedvence, a mángold magjai is földbe kerültek.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Illusztráció/ Szabó Apor

Óraátállítás: utoljára ugrálhatunk az időben

Az Európai Unió megszavazta, hogy az idei lesz az utolsó...
Kilyén Károly, a tökös gazda fotó: Szabó Apor

Tökös gazda: nyolcan hozták fel a kertből

Az első két kísérlet sem volt semmi, harmadszorra...
Bara Kinga elárulta, hol nyaralt Udvarhely fotók: Simó Veronika

Szeretjük, ha ellátják a bajunkat

Tudjuk, hol süttetted a hasad a nyáron, és azt is, hol...

panel-3126
Reggel, álmos szemekkel kell veteményezni még a panelben is
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN, CSEDŐ ATTILA
2014. szeptember 18., 11:33
0 hozzászólás. 

Folyamatos változásokat ér meg panelkertünk, jönnek, majd mennek a növények, mint a magyar labdarúgó válogatott szövetségi kapitányai. A kipusztult vagy általunk kipusztított növények helyére újak jönnek. Komolyan. Előtte persze fel kell szántani a földet, jó erősen, nem úgy, mint ahogy a magyar focisták tették a pályával az észak-írek elleni meccsen. 

panel-3101

A ma kirúgott Pintér Attilát ilyenformán az uborkánkhoz hasonlíthatnánk, akinek ugyan megvolt az esélye, de nem tudott jó eredményt felmutatni, így megváltak tőle.

panel-3121

Helyére viszont új ember jött Dárdai Pál személyében, s Csedő javaslatára az uborka helyére mángoldot vetettünk. „Valami kínai növény asszem, eredetileg. Az olaszok a pizzára szokták réjatenni" – terjeszti az ismereteket Csedő, aki telefonon konzultál az apjával, hogy hogyan kell elvetni a magokat. Egyébként a mángold magját a takarmányrépa magjához, illetve egy nagyobb vesekőhöz tudnánk hasonlítani.

Közben idősebb Csedő azt tanácsolja, hogy kétmagonkét tegyük a földbe, tehát az edény közepére két mag menjen, oldalt pedig 4x2 – azt nem tudjuk, hogy az őszi-téli időszakban milyen eredményt produkál majd, de a bizalmat megszavaztuk neki, mint az MLSZ Dárdai Pálnak.

panel-3128

Ezzel megvolnánk, a kisebb edényekbe - amiből egyelőre ismeretlen okokból kipusztult a paprika – fűszernövények jönnek. Katonának kissé tavaszias hangulata van, amikor nekifog a vetésnek, visszaemlékszik, hogy milyen is volt az indulás, amikor levágott ásványvizes palackokba tett földbe szórta el az első magokat.

panel-3095

Most olyanoknak a magja kerül az edényekbe, amik beváltak, jól szerepeltek a nyáron. Ez is olyan, mint a válogatott futballisták behívása a keretbe. A bazsalikom például nagyon jól fejlődött, ezért bérelt helye van az egyik edényben. Mind a Lajos bácsi-féle, mind pedig az id. Csedő által termesztett magok rendben voltak, sajnos csak utóbbiból maradt „sztokkon", ahogy ifj. Csedő mondaná.

panel-3136

Szép nyarat zárt a lestyán is, Katona sok meleg szendvicset, illetve zöldségsalátát megízesített vele, így a szintén jó kört futott oregánóval egyetemben bekerül a panelkerti fűszer-válogatottba.

A majoránna és a metélőpetrezselyem is megfeleltek az elvárásoknak, így a levendulával (ami még egy esélyt kap tőlünk!) együtt szerepel majd egy földtérben a jövőt illetőleg.

panel-3080

Ami meg az őszt illeti, egyáltalán nem vagyunk elkeseredve – a reggeli hideg kezelésére előbb-utóbb ki kell találnunk valamit, de ezt panelkertileg leszámítva egy kiegyensúlyozott, vénasszonyok nyara által uralt, a Csíki-medence éghajlatával nem közösködő őszre számítunk.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."