Színes » Életmód

Sok jó nő nagy helyen is elfér

Frizurák, sminktanácsok, kismamaélet, evészet – majdnem minden, ami egy nőt izgalomba hoz. Kávézóvá változtatták a főteret.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Illusztráció/ Szabó Apor

Óraátállítás: utoljára ugrálhatunk az időben

Az Európai Unió megszavazta, hogy az idei lesz az utolsó...
Kilyén Károly, a tökös gazda fotó: Szabó Apor

Tökös gazda: nyolcan hozták fel a kertből

Az első két kísérlet sem volt semmi, harmadszorra...
Bara Kinga elárulta, hol nyaralt Udvarhely fotók: Simó Veronika

Szeretjük, ha ellátják a bajunkat

Tudjuk, hol süttetted a hasad a nyáron, és azt is, hol...

A résztvevők kipróbálhatták, hogy állna nekik a címlap
A résztvevők kipróbálhatták, hogy állna nekik a címlap
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA
2014. október 05., 19:15
1 hozzászólás. 

A főtérre költözött egy napra a Nőileg magazin szerkesztősége. Péntek délelőtt kevesen vették igénybe az ingyen kávé és tea mellett a frizura és sminktanácsokat, ám délutánra összegyűltek a kismamák, és benépesítették a rögtönzött kávézót.

A résztvevők kipróbálhatták, hogyan festenének a magazin címlapján, beleszagolhattak a legújabb Avon parfümbe, és míg a gyerekek a Korai Nevelő- és Fejlesztő központ játéktengerében, valamint a múzeumpedagógiai foglalkozások alatt elszórakoztak, hasznos tanácsokat, ötleteket kaphattak.

A Mamo Kismamaklub munkatársaitól megtudtuk, miért érdemes szülésfelkészítőre járni: könnyebben és tudatosabban szülnek azok a nők, akik nem csak az internet és a könyvek dömpingje szolgáltatta információkból tájékozódnak, hanem személyes támogatást kapnak.

noileg-lovaskisfiu

Geréb Éva, nőgyógyászati asszisztens mindenkit biztatott az apás szülésre, hiszen saját tapasztalatból tudja, mennyivel hamarabb kialakul az apa-gyerek, és úgy általában, a családi kötődés.

Tejeskörű tájékoztatás

Hadnagy Ágnes, gyógytornász a kismamatorna előnyeit ecsetelte, majd Fekete Éva szoptatási tanácsadó pedig megnyugtatta az édesanyákat, nem kell az anyatejes kisbabát sírni hagyni, amíg a babakocsival végigvágtunk a városon.

Az üzletek próbafülkéiben, a színházban nyugodtan meg lehet szoptatni a kicsiket. A szoptatási tanácsadótól hallottuk a szomorú statisztikát, hogy a négyhónapos csecsemőknek csak négy százaléka anyatejes.

noileg-zenko-cuki

Ennek hátterében a szoptatásról kialakult tévhitek állnak. Nem igaz, hogy valakinek nem elég tápláló a teje, és nem kell kivárni két etetés között a három órát. A tej tápértéke, összetétele egyénenként változó, mindig annyi és olyan minőségű, amilyenre a kicsinek épp szüksége van.

A gyógytornásztól megtudtuk, hogy a kiságy és a matrac kiválasztásának fő szempontjait, azaz annyira kemény legyen a matrac, hogy egyenesen feküdjön benne a gyerek, és állítható magasságú ágyat vegyünk, hogy ne legyünk hátfájósak. A járókát és a kagyló formájú babahordozót iktatná ki legszívesebben a babakellékek közül Hadnagy Ági.

Mindkettő káros, az utóbbit csak addig használjuk, amíg az autóban szükséges, egyébként fektessük egyenes felületre, vagy hordozókendőben szállítsuk a picit – tanácsolja. Szüljünk rózsaszín szemüvegben

Nemrég szült kismamák is alátámasztották a szakemberek által mondottakat: pozitív szülésélményről és gyermekágyi tapasztalatokról számoltak be.

noileg-kotes-csendelet

A kismamatornázás segített a gyorsabb felépülésben, az ösztönösség és a jó tanácsok meg a szoptatásban. Egyikükkel olyasmi történt, amire még Nagy Zsuzsa, szülésznő is felkapta a fejét, a szülőszobán megkérdezték tőle, hogyan akar szülni.

Állva, ágyban vagy a megszokott nőgyógyászati asztalon (kecskén)?

„A kádat nem sorolták, mert az csak dísznek van” – tette hozzá a kismama. A szülésznő szerint egyik alternatíva sem működik az udvarhelyi kórházban. Itt kizárólag nőgyógyászati asztalon lehet szülni. Sem dúlát, sem más családtagot, mint az édesapa nem lehet segítőként bevinni – mondta Nagy Zsuzsa.

Nem kell hősködni

A szülő-gyerek kapcsolatról Szalay Zsuzsa pszichológust, a Nőileg publicistáját kérdezte Asztalos Ágnes. A beszélgetésből megtudtuk, hogy nem érdemes hős anyának lenni, a szükségesnél több áldozatot hozni: „A gyerek ne éljen magasabb színvonalon, mint az anyja”.

Persze, ez nem jelenti azt, hogy el kell hanyagolni a csemetét, csak azt, hogy az édesanya figyeljen a saját igényeire is. A gyereket érdemes körülbelül négy hónapos korától mások felügyeletével megszoktatni, hogy a bölcsiben, oviban elválásnál ne érjék traumák.

noileg-rajzolas

A mai trendek az agresszivitás lefojtására biztatnak, vannak azonban olyan gyerekek, és olyan esetek, amikor épphogy segíteni kell az előretörését. A rengeteg gyereknevelési trend közül azt válasszuk, amelyik a legjobban beleillik a világképünkbe, talál a szülő és a gyerek személyiségéhez – mondta a pszichológus, aki nem akar tanácsokat adni.

Nem dől össze a világ akkor sem, ha kijövünk a sodrunkból, állapítsunk meg közösen határokat, és azokat tartsuk be. Minden gyerek feszegeti ezeket a határokat, ilyenkor határozottan, bántás és minősítgetés, címkézés nélkül hozzuk a tudtára, hogy eddig és ne tovább. Ha rosszat tesz, hagyjuk, hogy tapasztalja meg a következményeit.

noileg-kerdesek-tekla

Az autoriter és a túlzottan megengedő nevelési stílusok között kellene megtalálni a középutat – vallja Asztalos Ágnes, aki maga is pszichológusként dolgozik. A gyerekeket leginkább a határok és a szülővel való intim idő hiánya viseli meg, ha úgy érzik, mindent ők irányíthatnak, akkor bizonytalanná, szorongóvá válnak – mesél tapasztalatairól Szalay Zsuzsa.

Szerinte trendi ma az egyszerűen csak mozgásigényes gyerekeket hiperaktívként megbélyegezni, és hogy tudjuk, bizonyos életszakaszokban mit várhatunk el tőlük, érdemes az általános életkori sajátosságaiknak utána nézni.

A rántott húson is túl

A zöldség- és gyümölcsfaragás rejtelmeibe Bándi-Sándor Domokos vezetett be. Ismertetett az ételdíszítés alapelveivel, illetve azzal, hogy egy székely vasárnapi menüsor akár 2000 kalóriát és megszámlálhatatlan koleszterint tartalmaz, ami egész napra is elegendő egy fizikai munkát nem végző személynek.

noileg-cooktak

Majd retket ragadott, és megmutatta, mennyire egyszerűen átalakítható rózsává a zöldség. Ne idegeskedjünk, ha nincs virág a vázában. Vegyünk egy éles bicskát, és faragjunk csokrot a kamrából.

Két udvarhelyi legenda

A nap csúcspontja a hetedik lapszám, a novemberi Nőileg bemutatója volt, amelynek címlapján először szerepel udvarhelyi nevezetesség. A „legendás” páros, Fazakas Szabolcs és Tófalvi Beáta néz ránk vissza a borítóról.

noileg-csedo

„Le van kozmetikázva a hasam” – értékelte Fazi az eredményt, majd elmondta, hogy bár az esetek többségében ő a kreatívabb, és Bea tartja a féket, most inkább Bea szorgalmazta az interjúfelkérés vállalását.

A Legendárium brand kitalálói és működtetői nemcsak a munkában, a magánéletben is egy párt alkotnak.

„Néha gáz” – válaszolta Bea arra a kérdésre, hogyan lehet összeegyeztetni a magánéletet és a munkát. Az interjú sem csöpögős, tökéletes életről szóló betűhalmaz, őszintén, a jó és az árnyoldalakat is érintve beszélnek az életükről.

A Nőileg szerkesztői elmondták, mit jelent számukra a lapnál dolgozni – játszótér, felüdülés a napi sajtós munka után. „Én nem itt születtem, én Székelyföldet választottam lakhelyemül. Azt vettem észre, hogy itt sok termék csak azért van, hogy legyen, nincs hangsúly fektetve a minőségre. Na, én annak örülök, hogy a Nőileg nem ilyen – foglalta össze Sipos Betti, a magazin csíkszeredai szerkesztője a magazinnal kapcsolatos élményeit.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Egy a sokból
2014-10-10 01:10:25
...
"címkézés nélkül" ... ki hitte volna ...

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."