Színes » Életmód

A nagyon nagy udvarhelyi pizzateszt

Ismét feláldoztuk magunkat az udvarhelyi gasztronómia oltárán azért, hogy neked ne kelljen.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Illusztráció/ Szabó Apor

Óraátállítás: utoljára ugrálhatunk az időben

Az Európai Unió megszavazta, hogy az idei lesz az utolsó...
Kilyén Károly, a tökös gazda fotó: Szabó Apor

Tökös gazda: nyolcan hozták fel a kertből

Az első két kísérlet sem volt semmi, harmadszorra...
Bara Kinga elárulta, hol nyaralt Udvarhely fotók: Simó Veronika

Szeretjük, ha ellátják a bajunkat

Tudjuk, hol süttetted a hasad a nyáron, és azt is, hol...

pizza teszt, udvarhelyi pizzázó, pizzarendelés, házhoz szállítás
Odatettük az ízlelőbimbókat
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2015. május 15., 09:29
10 hozzászólás. 

A szendvicsteszünk után szükségünk volt néhány hétnyi, hónapnyi pihenőre, hogy emésztőrendszerünk felocsúdjon a sokkból. Ezúttal a posztmodernkori székelyek nép-nemzeti eledelét, a pizzát kóstoltuk meg.

Első körben csak olyan pizzákat teszteltünk, amiket házhoz szállítanak – azt is tegyük hozzá, hogy mindegyik esetben a pizzéria vagy étterem specialitására voltunk kíváncsiak feltételezve, hogy mindenhol az a legjobb. Rendeléskor mértük a kiszállítási időt is, így ez is nagyban befolyásolta a végső helyezést. A tesztelést a szerkesztőségi tagok végezték íz és kinézet alapján, 1-től 5-ig terjedő skálán osztályoztunk, teljesen szubjektíven.

Odatettük az ízlelőbimbókat

Több napon keresztül csak egy-két pizzát rendeltünk naponta, azért, hogy az ízkavalkád ne tévedjen el az ízlelőbimbóink közti rögös úton. A 12-15 óra közötti csúcsidőt szemeltük ki a tesztelésre, és mi tagadás, megesett, hogy ebéd helyett uzsonnát kaptunk.

PIZZA

A pizza szó az olasz „picea" szóból ered, amelyet a rómaiak a kenyér kemencében sütésének leírására használtak. A pizza első feltűnése a dél-itáliai görög kolóniák idejére tehető. Először Vergilius Aenisában említik.

A korai pizza elkészítésénél paradicsom helyett mézet használtak, hiszen a paradicsom ekkor még ismeretlennek számított Európában. Csak a XVIII. századtól használtak paradicsomot a pizza elkészítéséhez, főleg Nápoly szegénynegyedeiben volt ez divat. A pizza Nápoly igazi turistalátványossága lett. A Nápolyba látogatók elzarándokoltak a város szegénynegyedeibe, hogy kipróbálják a helyi specialitást.

A modern pizza feltalálását a nápolyi Raffaele Espositónak tulajdonítják, aki az 1780-ban alapított és ma Pizzeria Brandi néven még mindig működő Pietro e basta cosi sütödében dolgozott. 1889-ben a szavojai I. Umberto király és Margherita királyné látogatása alkalmából különleges pizzát készített. A pizza az olasz trikolór színeiből épült fel: zöld (bazsalikom), fehér (mozzarella) és piros (paradicsom). Készítője elnevezte Margherita pizzának, a királynő után, tehát ez volt a legelső pizza, és innen ered sokak kedvenc pizzájának a neve.

1830-ig a pizzákat nyitott standokon árulták, és utcai árusok kínáltak őket. Az első mai értelemben vett pizzéria 1830 környékén nyílt meg Nápolyban, a neve Pizzeria Port'Alba volt. Ekkor a pizza volt az egyetlen étel Nápolyban, amihez a szegény emberek hozzájutottak télvíz idején.

Forrás: campaniaegyutt.hu


Fontos megjegyezni, hogy egyik pizzához sem kértünk semmilyen öntetet, hogy ne befolyásoljuk az eredeti ízét. Amúgyis, a ketchup amerikai „közvetítéssel" került a kilencvenes évek Romániájának első pizzáira, azóta sem lehet leseperni onnan, holott Olaszországban egy jobb nevű pizzériában minimum kiröhögnek, ha ketchupot kérsz rá.

9. Elit Bár&Pizza – Elit pizza

„Olyan, mint gyermekkorunkban a strandon a mikrózott Calypso-s szendvics, úszás után jólesett" – harapás után ez csúszik ki egyikünk száján. Mintha bolti tésztából készült volna, és nincs rendesen megsülve – hangzik a másik sommás megállapítás. A sajt sem tűnik mozarellának, inkább akciós sajtnak valamelyik áruházból.

Elit-Pizza10

A feltétek bacon, kukorica, sonka, sajt és csirkemell, nagyjából ezek a dolgok vannak minden házhoz rendelt pizzán. Ebben a történetben a legszínvonalasabb a pizzafutár szemüvege volt, így ez több méltatást nem is érdemel.

Ár: 15.90 lej (ebből a doboz 1 lej, kiszállítási díj nincs)

Kiszállítási idő: 43 perc

Íz: 1,5

Kinézet: 2,78

Összpontszám: 2,14

8. Pizza Gusto – Gusto pizza

Rendeléskor szóltak előre, hogy csak fél egy után tudnak szállítani, mert csoportos rendelésük van. Az étlapot tartalmazó széthajtható szórólapban egy szalvétát helyeztek, eddig az egyetlen cég, ami ilyesmivel is kedveskedik.

„Úgy megvan fokhagymázva, mint a hájderménkű" - az első szerkesztőségi reakció a „ráharapás" után. Tésztája már-már idegesítően vékony. Ahhoz képest, hogy gusto pizza és duplasajtos, nem is annyira zsíros, és nem is annyira sós, mint ahogy szokva vagyunk.

pizza gusto-6

Szépen kinyitottuk, belekukkantottunk a tészta és a fedősajt közé. Ott találtuk meg a Gusto-féle csirkemellsonkát, amit a cég több kajájához is használ. Kicsit olyan, mintha szórakozott lett volna a szakács és duplán rakta volna a feltétet. Az alátét viszont pöttömnyit el van ázva. „A sajtot érzem, és valami olajos masszát rágok" – hangzik el egy másik vélemény, de abban egyetért mindenki, hogy a többi gustós pizzánál ez jobb. Észrevehető, hogy átprofilálódott a székely ízlésre, aminek a lényege, hogy a feltét jó sok legyen.

Ár: 20 lej (benne van a doboz ára, kiszállítási díj nincs)

Kiszállítási idő: 41 perc

Íz: 2,75

Kinézet: 2,75

Összpontszám: 2,75

7. Szarvas Étterem - Pék kedvence

Jól meg van pakolva székely módra, ugyanakkora zsírbomba, mint egy Csülök Pékné módjára – talán nem véletlen a névválasztás. Gomba, kukorica, kolbász, szalámi, hagyma, sajt van rajta, de ha mindenből kevesebbet tettek volna, jobban járna a fogyasztó.

Szarvas2

Az íze nem verhetetlen, sőt, a „plázaízű", a „jellegtelen" jelzők is előkerülnek, de nem rosszabb, mint az átlag. Az olcsó szalámi íze is kiérzik belőle, ahogy a legtöbb szarvasos kaja, ez is kicsit bökkedtetős, gyomorkuruttyoltatós.

Ár: 13.50 lej (ebből a doboz 1.50, kiszállítási díj nincs)

Kiszállítási idő: 29 perc

Íz: 2,5

Kinézet: 3,07

Összpontszám: 2,78

6. Oriente Pizzéria - Oriente pizza

Kinyitod, ránézel, s már érzel is magadon plusz 3 kilót. Tésztája jellegtelen, széle hajaz a kenyérre, de legalább meg van rendesen sütve. A pizzák zsíros kenyere elnevezés tökéletesen illik rá.

OrientePizza1

Házikolbász, vöröshagyma, vékony sajtréteg, kevés oregánó tűnik fel a tésztalapon, a sajt viszont nem nagyon érződik rajta. Azt is írhatnánk, hogy ne próbáld ki a ház specialitását, ettünk már náluk jobbat is, de úgy gondoljuk, ha házias, székelyes, zsíros étket tömnél magadba, akkor nem rossz, de a jó nem ilyen.

Ár: 15.50 lej (ebből a doboz 1.50, kiszállítási díj nincs)

Kiszállítási idő: 47 perc

Kinézet: 2,62

Íz: 3,5

Összpont: 3,06

Nem lehet online rendelni, akciós pizza, 17,10 helyett 14,00 lej doboz nélkül, összesen 15,50 lej.

5. Laguna Pizzéria - Laguna pizza

Normális hangja volt a diszpécser csajnak, nem túl erotikus. A kiszállítási idő 32 perc volt, s talán nem véletlenül: pontosan 32 cm a Laguna specialitásának az átmérője, ahogyan azt reklámozzák is. A pizza ízét a savanyúságból kivett csípős paprika adja meg, a vörösbabbal nem vetették el a sulykot. Feltűnő az olcsó alapanyag felhasználása, az összeállítás (bab, csípős, kukorica) valamiféle mexikóira hajaz.

A tészta nincs eléggé megsülve, hogy ha éhes vagy, és hirtelen jól akarsz lakni, akkor tökéletes. Igaz, ez egy otthoni jó meleg szendviccsel pótolható. A sonka nem rossz rajta, de valahogy nem jön, hogy még egyet együnk belőle.

LagunaPizza4

Lehet online rendelni, gyűjtheted a manókat, 10 után kapsz egy pizzát.

Ár: 20,20 lej (ebből a doboz 1,2 lej, kiszállítási díj nincs)

Kiszállítási idő: 32 perc

Kinézet: 3,9

Íz: 2,37

Összpont: 3,13

4. The Spirit Factory – Parasztos pizza

12:19-kor rendeltünk, 1 órára ígérték, 13:51-kor ismét hívtuk őket, akkor negyed órát saccoltak – így több mint másfél órába telt a kiszállítása. Ezalatt az éhségtől hajtva levakarjuk a hűtőről az odafagyott ételpárát, és kinyaljuk a körmünk alól.

A ház specialitását kértük, a Parasztos pizzát kaptuk. Ezen feltétként kolbászt, paprikát, sajtot, hagymát és bacont fedeztünk fel. Tésztája nem vastag, jónak tűnik.

SpiritPizza2„Ahhoz a két étteremhez viszonyítva, amelyeknek nem pizza a specialitása, ez a legjobb" – állapítjuk meg, de akadt, aki „ezzel csak felbosszantottam a gyomrom, úgyhogy elmegyek kajálni" kijelentéssel már csukta is maga után a szerkesztőség ajtaját. Csak a kolbásznak és a tésztának érezhető az íze, a kolbászé közepes, a baconét azóta sem találjuk. Nem mellékesen, a sajt nem ráolvadt a pizzára, hanem rásült, és ettől egész különleges aromát kapott.

Ár: 12.90 lej (a doboz ingyen van, kiszállítási díj sincs)

Kiszállítási idő: 92 perc

Íz: 3

Kinézet: 3,5

Összpontszám: 3,25

3. Diablo Pizzéria – Diablo pizza

Ami egyből feltűnt, hogy a széle száraz, jó üreges, és kicsit meg is van égve. A tészta rendesen meg van kelesztve. Az alapanyagok átlagosak, az olcsóság itt is dominál, semmi extra nincs rajta, a konzervkukoricát nem sajnálták róla, akárcsak a gombát. Hiába a mennyiség, ha nincs minőség, a gomba íze még így is alig érződik, az ízek nem hogy nem „kristályosak", de nincs egy domináns, karakteres íz, amihez a többi igazodna. Bármi más is került a pizza felszínére, azt a vastag sajtréteg jól elrejti.

pizza diablo-6

Ahhoz, hogy „csússzon", valamilyen öntet feltétlenül kell hozzá. Markánsabb íze úgysem lenne, de ha nagyon meg vagy éhezve, és 15 lej alatt pizzát akarsz enni, akkor bevállalható.

Ár: 13.50 lej (ebből a doboz 1.60, kiszállítási díj nincs)

Kiszállítási idő: 37 perc

Íz: 3,37

Kinézet: 3,5

Összpontszám: 3,43

2. Septimia Station étterem – Septimia pizza

A „Pizzát szeretnék rendelni!" kérésre a „Hát igen, lehetséges!" választ kaptuk. Azt is előrebocsátotta a vonal másik felén levő férfi, hogy körülbelül egy óra alatt ér ki a pizza. Utólag hozzátehetjük, hogy ezt sikerült eltalálnia. A Septimiából ugyanis egy futárszolgálat szállít házhoz, a futár nem tudta, miből lehet választani: „Adom a kollégát, ő megmondja,milyen pizzák vannak!". A Septimia nevű specialitás feltétjei között hagyma, szalonna, reszelt tojás, sonka és sajt volt.

SeptimiaStation1„Olyan, mint a töltött tojás vinetés kenyérre kenve, és még mustárízű is" – adott hangot az ízlelőbimbók küldte jelnek a kolléga. Hozzátehetjük, hogy a sajt finom, és összességében az egyik legjobb ízű pizza. De azt is, hogy nem feltétlenül volt meleg, amikor a szerkesztőségbe érkezett.

Ár: 20.50 lej (ebből a doboz 1.50 lej, kiszállítási díj 3 lej)

Kiszállítási idő: 43 perc

Íz: 3,62

Kinézet: 4,50

Összpontszám: 4,06

1. Pizza 21 – Pizza 21

Ez adta eddig a legnagyobb vizuális élvezetet, igazi színkavalkád játszik a tészta felületén. Sárga, vörös és fehér harmóniája teszi kívánatossá a pizzát, az olívabogyó már csak megkoronázza azt. Szalámi, sonka, kukorica, gomba van rajta és mindezek jól elkülöníthetőek ízben is. A tészta meg van kenve paradicsomszósszal, s az sem mellékes, hogy rendesen felszeletelték, így a szerkesztőségi hiénáknak csak ki kellett emelniük a szabályos, egyforma szeleteket a papírdobozból.

pizza 21-5

A ketchupot amerikai mintára csinálták, emellett markáns gombaíze van. Tésztában eddig ez a legtutibb, nincsen megégve a széle, mindenki csendben eszi és élvezi az ízeket. A fűszert sem sajnálták róla, messze a legjobb.

Ár: 18.40 lej (ebből a doboz 1.50, kiszállítási díj nincs)

Kiszállítási idő: 12 perc (!)

Íz: 4,25

Kinézet: 4,08

Összpontszám: 4,16

Most egy időre kipakoltuk az ízlelőbimbóinkat levegőzni, de nem engedjük őket messze, és hamarosan ismét kicsapjuk a biztosítékot egy-két konyhán. Addig is jó étvágyat!



10 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
watson
2015-05-15 14:44:13
Hát, pizza-nagyhatalom biztos nem vagyunk, és sajnos még ahol jó a pizza (pl. Diablo), ott is rendesen ingadozik, sok függ attól, hogy éppen ki süti. Ettől függetlenül rettenetesen megéheztem :D

Ja, és az azért egy szót még megérdemel, hogy mégis hogy a halálba kérnek 4.5 lejt a Septimiánál azért, hogy kihozzák a pizzád? Ennyi erővel szinte egy taxissal is el lehet hozatni...
avatar
sbbarna
2015-05-15 20:02:25
Nagyon jo ötletnek tartom, hogy teszteltek különbözõ kajákat és errõl véleményt is irtok. Ez lehetne épitõ jellegû a cégek számára. De Ti úgy irtok véleményt, mintha csak Jamie Oliver pizzáját ennétek minden nap. Az osszes pizzázó pizzáját csak leblamáltátok. Egy kis kitérõt téve a Gusto tájára : Az a "csirkemell sonka" kilónként 40 lej és vákumozott, füstölt, szintiszta csirkemell. És a cikk elején a "bar dupla sajtos, mégsem zsiros", aztán a vége felé, "mintha olajos masszát rágnék", nekem valahogy ellentmondásos. Szóval elöbb informálódjatok, aztán blamáljatok. Talán épitöbb jellege lesz. Üdv Sándor Barna
avatar
szilyyy
2015-05-15 21:19:19
Szerintem túl sok a negatív kritika, és kevés a pozitív meglátás :) na de ízlések és............. :)
avatar
Egy a sokból
2015-05-15 22:10:33
Ismét mélyet szippantottunk vidéki pajtásunk humor
Milyen lenne az 5 pontos pizza? Komolyan érdekelne ...

Egyébként annyira szubjektív amit csináltok, hogy az egész átmegy nevetségesbe.
Egyáltalán Ti tudjátok milyen egy igazi pizza? Szerintem a Nápolyi "Antica Pizzeria"-ban készített eredeti olasz pizzát a pincér/futár után dobnátok :) és -1 pontot adnátok neki.

A Septimia második helye vicc (habár lehet kaptatok bónuszba egy wellness hétvégét is), mint ahogyan vicc a Gusto 8-ik helye is. Szerintem a kettőt véletlenül felcseréltétek.

Javaslom legközelebb a klasszikus "Apa Plata"-t vegyétek górcső alá.

avatar
Bunta Levente
2015-05-15 23:47:04
Izlesek es pofonok.Valoban inkabb a blamalas fele ter ki, mintsem a teszteles van kozeppontban.
avatar
kovacsjanos9355
2015-05-16 10:39:55
Természetesen elfogadható a kritika hozzá értő személyektől,étel kritikusoktól.De sajnos tudtommal "sajnos" ti nem tartoztok egyik kategoriába sem!

Szerintem ha már összehasonlitást végez az ember legalább probáljon meg hasonló pizzákat rendelni, vagy talán igy túl nehéz lenne kritizálni és külömbségeket találni?

Gratulálók a cikkhez és reméllem maradt még pár szelet pizza,mert kiváncsi vagyok ilyen sok negativ,lejárató kritika után melyik cég köt még veletek szerződést, hisz köztudott,hogy TI IS EBBÖL ÉLTEK!!
avatar
gézaa
2015-05-17 01:56:01
A nagyon nagyon gyenge tesztecske is lehetne a cím. Miért nem házhozszállítási tesztet végeztetek? Sajnálom azt a pár percet amit rátok szántam, valószínűleg többet nem fog előfordulni, mert régóta nem tudtok szintet lépni az "újságírásban". Egyforma pizzákat talán lenne értelme összehasonlítani, de igy ennek a cikknek így annyi értelme van, mintha egy autóversenyen színek alapján választanák ki a legjobbat.
Teljes a fogalomzavar, van ahol előny a "székely szájízre" alakított pizza, máshol ugyanaz hátrány.
Felénk a pizzatészta vastagsága amúgy is legalább háromszorosa az olasz pizzának, a paradicsomszósz helyett többnyire ketchup található rajta, és a sajt sem az aminek lennie kéne. Ha teszt, akkor legyen rendes teszt, szubjektív fikázgatás.
Ha tudnátok milyen egy tradicionális olasz pizza minőségi alapanyagokból, akkor a városon 2 pizzázó kaphatna kettesnél jobb minősítést. Ez az én szubjektív véleményem.
avatar
VerzarLorant
2015-05-20 12:10:48
A Septimia Szabadidőközpont válasza
Kedves Olvasók, Kedves Szerkesztőség

Sokat gondolkodtam, hogy méltassam-e véleményemmel a fentieket, de végül úgy döntöttem, megteszem.
Nem bírálom a pizzakról, kiszállításról alkotott szubiektív véleményeket, ahogy mondani szokás "Izlések és pofonok ..." De a cikk hangvételét méltatni szeretném.
Arra vonatkozóan, hogy mi barmilyen módon befolyasoltuk volna az értékelést szeretném tudatni mindenkivel, hogy ez egy alaptalan és rossz indulatú feltételezés, ezen cikk megjelenéséig tisztességes üzleti kapcsolatban álltunk az UH.RO szerkesztőségével, amelyben a meg egyezett árért reklamjainkat jelentettük meg a fent megnevezett sajtóban, aminek ellenértékét ha szolgáltatásainkra költötték az a partner saját döntése alapján történt.
Mivel nem értünk egyet az ilyen hangvételű írásokkal, valamint nem tartjuk össze egyeztethetőnek azt, hogy reklámjaink mellett ilyen negatív publikációk jelenjenek meg rólunk ezért a továbbiakban nem nem vesszük igénybe az UH.RO szolgáltatásait.
avatar
blackbird
2015-05-20 13:38:10
meg kellett volna egy kicsit
Verzar ur,
velemenyem szerint, meg kellett volna gondolkodni rajta, mielott megirja a fenti hozzaszolast. A cegenek rosszabb reklam az, ha gyengen ertheto fogalmazassal es helytelenul ir a vezetoje, mint az, hogy velemenyt fogalmaznak meg a szolgaltatasarol.
Ha egy vallalat szolgaltatassal foglalkozik, meg van az eselye, hogy negativ kritikat is kap es, ahelyett, hogy duzzogni kezd miatta a vezeto, inkabb el kellene gondolkodjon a fejlesztesen/javitason.
Tisztelettel.
avatar
Isty
2015-05-20 14:30:19
re: meg kellett volna egy kicsit
avatar
blackbird
Verzar ur,
velemenyem szerint, meg kellett volna gondolkodni rajta, mielott megirja a fenti hozzaszolast. A cegenek rosszabb reklam az, ha gyengen ertheto fogalmazassal es helytelenul ir a vezetoje, mint az, hogy velemenyt fogalmaznak meg a szolgaltatasarol.
Ha egy vallalat szolgaltatassal foglalkozik, meg van az eselye, hogy negativ kritikat is kap es, ahelyett, hogy duzzogni kezd miatta a vezeto, inkabb el kellene gondolkodjon a fejlesztesen/javitason.
Tisztelettel.


De egyet ertek veled! Olvasva a kommentet, tatva maradt a szam, a gyerekes duzzogo valaszon. Inkabb javitani kellene a szolgaltason es epitkezni a kritikabol, nem duzzogni rajta. Es ez egy cegvezeto? Le vagyok dobbenve a hozzaallason, teljesen amato:r. Sok Septimia-ban megszallo klienst tudok, aki azert nem szallasol mar ott mert gyenge vagy nincs kaja. Ezen nem duzzogni kell, hanem epitkezni!

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."