Színes » Érdekességek

Szendvicsteszt: bácsi, mi az a bécsi?

Van az a sörmennyiség, amire bármelyik udvarhelyi szendvicsező termékét szívesen legyúrnánk. A józanon ehetetlentől az egész tűrhetőig.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
socola

Húsz éve halottnak hitték

Kiderült, hogy az elmúlt két évtizedet egy Iași-i...
kanadaweed

Legalizálták a marihuánát Kanadában

Már nem csak orvosi célra lehet alkalmazni, de az...
disznofej01

Disznófejet akart átvinni a határon

De egy jó szimatú határőr kiszagolta a dolgot....

szendvics teszt-11
Fotó: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2015. február 19., 18:09
1 hozzászólás. 

Nem egy szív-, gyomor- és főleg nem fogyókúrabarát dolog utcai szendvicsezőből táplálkozni, de megesik, hogy az ember megesik, és az éhségtől, vagy a kívánósságtól hajtva legyúr egy szenyát. Próbáltunk rájönni, hol érdemes Udvarhelyen bűnbe esni, és egy nagyot falni.

A tesztelt árusok között annyira nem divat a kesztyű, hogy senki sem viseli. Nem mintha félnénk, hogy megfázik a kezük. Ezért, ha megkérdezik, mivel kérjük a szendvicset egyből vágjuk rá, hogy Saprosan-nal! Vagy kesztyűvel. A pénztárszalag sem a trendi kategóriába tartozik, egyetlen helyen adták ide, mégpedig az Oázisban. Gratula érte!

Mivel az árusok szerint a bécsis a legnépszerűbb, a hirtelen eszünkbe jutott hét udvarhelyi utcai szendvicsező termékei közül azt választottuk.

Kiderült, Udvarhelyen minden bécsi, ami legalább tojást látott. A klasszikus bécsi szelet ugyanis kizárólag borjúhúsból készül, ha más húst használnak hozzá, akkor sertés-, csirke- stb. szelet bécsi módra a hivatalos neve. Nálunk nemcsak a hús, a bunda is hibádzik, a zsemlemorzsát két helyen is kifelejtették belőle.

szendvics teszt-1

De ne legyenek nagy elvárásaink, még hogy zsemle, nevezzük egyszerűen csak prézlinek azt a sütőipari cuccot, amibe mártogatni kellene a húst.

Amúgy nem rossz ötlet prézli nélkül készíteni a bécsis szendvicset, mert kevésbé lesz tőle száraz a végeredmény, csak akkor ne nevezzük bécsinek. A bécsi szelet a gasztroszakértők szerint ugyanis akkor jó, ha vékony: hamar elkészül, nem szívja meg magát olajjal, és a terjedelme is nagyobb.

Hogy a szószok ne befolyásolhassanak különösebben az értékelésben, az összes szendvicset „cu de toate", azaz ketchup-mustár-majonéz hármasával kértük, 1-5-ig értékeltük.

7. Oriente, avagy keletre is élnek magyarok

A hatvannégy vármegyések kedvenc szendvicsezője lehet az Oriente étterem alatti büfé. Magyarország alakú hús, piros-fehér-zöld töltelék jellemzi. Egy szelet uborka és paradicsom, valamint egy salátalevél képezi a rosttartalmát.

szendvics teszt-14 

A csirkéből készült prézlis húsról nem tudunk sokat beszélni, mert alig érezni az ízét. A bundáját annál inkább. Dupla panírt kapott a 6 lejes drágánk. Cserébe roppanós. Telített, élénk színek teszik tetszetőssé a tápanyagokban nem túl gazdag ennivalót.

A mustár dohos mellékíze miatt összesen 1,7 pontot ért el az Udvarhely első és egykor Székelyföld-szerte világhírű pizzázója alatt kapható szendvics az 1-5-ig tartó skálán.

4-6. Piac: baj van az emeleten

A piaci mozgóárus 5 lejes szendvicse sajtos bécsi névre hallgat. Kinézetre nem túl bizalomgerjesztő, habár az emelet sokat dob rajta. Így az öt pontból a megtisztelő 2 pontot sikerült elérnie az ötszemélyes zsűrinél.

A felső emeleten található sajtot egy lapkasajt képviseli az olcsóbb fajtából. Gyanúsan narancssárga kinézetű valami lóg ki a zsemléből egy zöld valami kíséretében. Nagy nehezen kiderítettük, hogy a zöld nem uborka és nem is hagyma, hanem egy másik zöldség. Paprika.

szendvics teszt-2

A földszinten található hússzelet ízét nem igazán érezni, a savanykás ketchup hamar összekapja a szánkat. A zsemlét minden bizonnyal gumírozták: nehéz összerágni, és ha sikerül is, jó eséllyel felragad a szájpadlásodra. Ajánlatosabb a falatot egyből lenyelni.

„Tipikusan másnapos, hajléktalan szendvics" – hangzott a bölcs megállapítás a „van az a sörmennyiség, ami után jólesik" kíséretében. Nagyon éhesen nagyon finom lehet, de gondoljuk meg, megéri-e a „kő van a gyomromban" utóhatást. Irodalomórán egyébként jól jöhet a Wass Albert-mű megértésének elősegítésére: hiába iszunk rá, a víz szalad, a kő marad.

Az ízvilága és kinézete alapján 2-es átlagot ért el.

4-6. Calypso, a túlfűtött ribanc

A távolság és az idő tényleg megszépíti az emlékeket. Tengerentúlra szakadt hazánkfia a hot dog őshazájában zengett ódát a Kossuth sarkán található szendvicsezőről, mely évtizedek óta éjt nappallá téve, azaz nonstop, szolgálja az udvarhelyi éhes gyomrokat.

A dizájnra itt túl sokat is adnak: a zsemlét szoláriumoztatták. Nemcsak túl barna, de nagyon ráncos is. „Ezt a zsemlét biztos nem Hargita megyében gyártották" – jelenti ki lokálpatrióta munkatársunk, miután levakarja az ínyére ragadt darabkákat. Mindenesetre, a külalakot csak nagy jóindulattal tudjuk 1,5 pontra értékelni.

szendvics teszt-8

A 6 lejes pacifista szendvics egyáltalán nem az, aminek látszik. Nem is bécsi, nem is borjú, de legalább zamatos. A bundából kifelejtett prézli miatt ugyanis jobban feloldódnak az olajban az ízek.

Káposztát és paradicsomot adnak mellé, de csak annyit, hogy legyen minek kihullnia a szendvicsből, a paradicsom meg trutymóssá teszi az amúgy is ragacsos zsemlét. A túlzásba vitt mustár még rátesz egy kiskanállal a melegített paradicsom okozta savanyúságra. Az íze? Az olyan 2,5-ös, így összességében 2-esre vizsgázott az uh.ro szerkesztőségében.

4-6. Felejtős a Nefelejcs

És ribanc ez is. Kicsike, barna, rongyos kinézetű, de jól kilátszik belőle a hús! Bécsi szelet, káposzta található benne, fűrésszel szeletelhető. Egyébként ugyanaz, mint a Calypso-s testvére, ugyancsak 6 lejért. Az ízét és külalakját 2-2 ponttal díjaztuk.

szendvics teszt-18

Így a piaci mozgóbüfével és a Calypso-val holtversenyben negyedik helyezett lett a kézműves fagyizó téli harapnivalója.

3. Oázis

Az egyetlen hely, ahol pénztárszalagot is adtak. Két szelet uborka, egy paprika, kevés káposzta található a kórház melletti büfé szendvicsében. A bécsit prézlisen, a zsemlét, amely a Piccolót idézi, édeskésen szeretik. Jól szelhető, rágható, a hús végigéri a szendvicset, sőt, ki is lóg belőle. A ketchup enyhén pikáns. „– Berettyóújfalusi szendvics, átmész a határon, beleharapsz a puha zsömlébe, és azt mondod: aszta, milyen finom magyar!" Mindezt 7 lejért, itt, Udvarhelyen, a Bethlen utcában.

szendvics teszt-17

A dizájnt 2,92, a tartalmat 2,8 pontra értékeltük. Így 2,86 ponttal a harmadik helyezett lett a listán.

2. Szépen szóló Piccolo

A Kossuth utcai Piccolo gyorsétkezde terméke 5,5 lejbe kerül. Kinézetre jóval csábítóbb az előzőeknél, az aranybarna zsemlét szezámmag ékesíti. Nincs túlsütve, de nem is túl nyers a tésztája. Ebben sem mondhatni, hogy hangsúlyos lenne a hús íze, de legalább nem a ketchup dominálja az összhatást.

szendvics teszt-4

A kikandikáló, nem túl vékony szelet husi mellett – a szájhagyomány szerint a környéken inkább a vastagot kedveli a nép – saláta és káposzta képviseli a zöldségköretet.

A húsra szórt sült hagyma megdobja a szendvics ízét, így a megtisztelő 2,5 pontot érte el az uh.ro szigorú zsűrijénél. Az ígéretes dizájnra 3,5 pontot kapott.

Büszkék vagyunk rá, hogy a tizedesek ellenére is sikerült – egy telefonos segélyhívással – számtani középarányost számolnunk. Az eredmény: összességében 3 pontra értékeltük a központi szendvicsáruda bécsi módra készült sertésszeletes szendvicsét.

1. Ízlike? Ízlik!

Nem, nem vagyunk elszállva az Ízlike 7 lejes szendvicsétől, de közel s távol, még a nem reformétkezés-barát munkatársainknak is ez jött be leginkább. Igen! Végre győzött a reform, még ha csak részben is az.

Vegyük először is a formáját: szögletes. A téglalap alakú szendvicset a végén is jól lehet harapni, nem kenődik fel a pofagömbökre a trutyi.

szendvics teszt-10

A teljes kiőrlésű ciabatta formájú „kiflit" len- és szezámmag díszíti. Jól szeletelhető, ebből következik, hogy elég jól rágható is. Kicsit száraz a teljes kiőrlésűnek kinéző tészta, de legalább nem ragad fel a fogaidra. A zöldséggel sem spóroltak, van benne uborka, paradicsom, paprika, káposzta és saláta.

A bécsi szelet fogalmát itt is tágan értelmezik, tojásos bundájú rántott hús van a zöldségek között. Az íze kissé csalódás, mert a péksütemény picit sótlan. A hús sóssága viszont épp kiegyenlíti az ízeket. Mind a külalak, mind a beltartalom szempontjából 4 pontot ért el, és ezzel viszi is a prímet.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
lala
2015-02-20 21:05:02
szendvics
Elkeserito, de valosag, hogy egy izletes, egeszseges es taplalo szendvicset nem lehet enni Udvarhelyen. (Pl. roston sult natur csirkemell sok zoldseggel, teljeskiorlesu kenyeren.) Es pizza teren sem allunk sokkal jobban.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."