Színes » Életmód

Se heroin, se kokain, se kick-box

Az évad utolsó Zsebszótárán egy kétgyerekes nőgyógyásztól tudhattuk meg, hogyan készítsük fel testünket a szülésre.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Illusztráció/ Szabó Apor

Óraátállítás: utoljára ugrálhatunk az időben

Az Európai Unió megszavazta, hogy az idei lesz az utolsó...
Kilyén Károly, a tökös gazda fotó: Szabó Apor

Tökös gazda: nyolcan hozták fel a kertből

Az első két kísérlet sem volt semmi, harmadszorra...
Bara Kinga elárulta, hol nyaralt Udvarhely fotók: Simó Veronika

Szeretjük, ha ellátják a bajunkat

Tudjuk, hol süttetted a hasad a nyáron, és azt is, hol...

Zsebszotar-1
Dr. Belényessy Réka, fotó: Egyed Ufó Zoltán
szerkesztoÍRTA: GÁL ELŐD
2016. június 16., 12:56
0 hozzászólás. 

A tizedik Zsebszótárra gyűltek be a fiatal és a leendő anyukák szerda délután, ahol Balogh Réka-Adrienne, az uh.ro munkatársa Dr. Belényessy Réka nőgyógyásszal beszélgetett. Az újságíró elmesélte, hogy, amikor az esemény plakátjait hordta szét a városban, egy orvos azt mondta neki, nem kell készülni a terhességre, azt megoldja a természet.

A meghívott nőgyógyász, aki két gyermek édesanyja, nem értett egyet a szóbanforgó orvos véleményével. Szerinte egy megtervezett terhességnél fontos felkeresni a kezelőorvost, a nőgyógyászt, s ha esetleg genetikai betegség van a családban, akkor genetikai tanácsadásra is ajánlatos menni, ugyanis rengeteg rizikófaktor állhat fent.

Egy kisebb életmódváltás is fontos lenne, hiszen a túlsúly is egyike a rizikófaktoroknak, mind az anyukára, mind pedig a magzatra nézve. Mivel egy terhes nő nem igazán fogyókúrázhat, ajánlatos előzőleg felkészülni. Persze minden attól függ, hogy a gyerek véletlenül vagy előre megtervezetten érkezik. A doktornő fontosnak tartja, hogy a többi szakterület orvosaival is konzultáljon a nőgyógyász, hogy tudják megtalálni azt az utat, ami a páciensnek a legjobb.

Zsebszotar-3

A gyógyszerekre terelődött a téma, hogy mit lehet, és mit nem lehet szedni a terhesség ideje alatt. A meghívott elmondta, több olyan gyógyszer létezik, aminek szedése malformációt, azaz a magzat rendellenes fejlődését okozhatja. Ilyen a lítium, bizonyos vérnyomáscsökkentők, de még az antibiotikumokból is néhány. Ajánlja, hogy az első trimeszterben kerüljük a gyógyszereket, de természetesen akkor, ha az édesanya egészsége nem forog veszélyben.

A sport és a vitamin jöhet

Szerinte a terhességi vitaminok nem fontosak, ha az édesanya egészséges, viszont ez egyénfüggő. Fontos a vas szervezetbe való bevitele, de ez is csak a terhesség későbbi szakaszában, amikor kiürülnek az anya vaskészletei. A fehérjék is létfontosságúak, egy vegetáriánus anyukának ajánlott bevinni olyan vitaminokat, amihez csak állati eredetű ételekből jutna hozzá.

Zsebszotar-5

Mivel a terhességi cukorbetegség is malformációtokozhat, a nőgyógyász egy cukorterheléses teszt elvégezését ajánlja.

Dr. Belényessy elmondta, hogy azoktól a tévhitektől falra mászik, miszerint az anyukának semmit nem szabad, csak feküdnie kell. A sportolás ebben az időszakban is egészséges, csak nem kell nagyon megerőltetni a testet, bár a meghívott egyébként sem gondolja, hogy egy terhes nő éppen kick-bokszolni szeretne. Elmondta, ő még a szülése napján is tornázott.

Zsebszotar-2

Tabutéma következett ezután, Balogh Rékát az érdekelte, lehet-e nemi életet élni a terhesség ideje alatt. „Szabad! Ez az egyik dolog, amit szégyellnek megkérdezni, ezért mondom, mielőtt megkérdeznék. Elméleti síkon beindíthatja a szülést maga a sperma, de nem az együttlét, vagy az orgazmus. Normális esetben, egy egészséges anyukánál, ha jól esik, egész nyugodtan" – magyarázta a doktornő.

A cigit, s a piát zárjuk el

Az alkoholfogyasztást és a dohányzást szerinte feltétlenül el kellene kerülniük a kismamáknak, lehet ugyan filózni, hogy egy pohár bor nem árt semmit, de nincs meghatározva olyan mennyiség, ami bizonyítottan nem árt. Lehet, hogy valakinek nem árt, de másnak igen. Az, hogy az alkohol mennyire árt a magzatnak, függ az anya anyagcseréjétől, táplálkozásától, társbetegségektől.

Zsebszotar-7

Dr. Belényessy elmondta, nem csak az anyának kell elvinnie a balhét, hiszen a férfiak hímivarsejtjeinek érése 63 nap, és előre megtervezett gyermeknél jó, ha ennyi ideig az apa is lemond az alkoholfogyasztásról. Az egyéb élvezeti cikkek sem jöhetnek szóba, a doktornő a kokaint és a heroint említette példaként, viszont a meleg is okozhat malformációt, főként az első trimeszterben. Mutattak már ki olyan szauna utáni veszítéseket, amikor még nem késett a menstruáció, tehát az édesanya nem is tudta, hogy állapotos.

Áldott állapot, lehet nagyokat aludni

A jó lelkiállapot is fontos a várandós anyukáknál, bár a meghívott szerint ez általában adott, hiszen a hormonok segítenek. Ilyenkor az anyuka nyugodt, nagyokat alszik.

Zsebszotar-6

A mostanság divatos otthonszülésről és császármetszésről is szó volt a beszélgetésen. Dr. Belényessy önzőségnek tartja, hogy az anyuka saját kényelme érdekében a magzat számára is veszélyes császármetszést válassza. Nem beszélve arról, hogy egy második szülésnél neki is problémát jelenthet, ha heges méhvel várja a kisbabát. Az otthonszülést sem támogatja, hiszen bármikor becsúszhat probléma, még abban az esetben is, ha mind a magzat, mind az édesanya egészséges.

A beszélgetés után levonhatjuk a konklúziót, nem kell félnünk sem a terhesség alatt, sem pedig utána segítséget kérnünk. A nyárra becsukjuk a Zsebszótárt, de nincs para, kismamák, szeptemberben újra jelentkezünk.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."