Színes » Életmód

Minél inkább december, annál inkább varázslat

Ezen a hétvégén Udvarhelyen, két hét múlva Csíkban és Szentgyörgyön is lesz csillogó kavalkád.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Illusztráció/ Szabó Apor

Óraátállítás: utoljára ugrálhatunk az időben

Az Európai Unió megszavazta, hogy az idei lesz az utolsó...
Kilyén Károly, a tökös gazda fotó: Szabó Apor

Tökös gazda: nyolcan hozták fel a kertből

Az első két kísérlet sem volt semmi, harmadszorra...
Bara Kinga elárulta, hol nyaralt Udvarhely fotók: Simó Veronika

Szeretjük, ha ellátják a bajunkat

Tudjuk, hol süttetted a hasad a nyáron, és azt is, hol...

karacsony vasar-1
Fotó: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: SIMÓ VERONIKA
2016. november 30., 13:11
0 hozzászólás. 

Közeledik az év vége, ezzel együtt pedig fokozódik az ünnepi hangulat és kezdődnek a karácsonyi vásárok. Ha hangolódni, vásárolni vagy csak bámészkodni szeretnél, megmutatjuk, hol teheted.

Székelyudvarhelyen az utolsó hónap első hétvégéjén, vagyis december 3-án és 4-én lesz látogatható az Ajándékozz szépen! elnevezésű adventi vásár a Bocskai ház nagytermében.

Az ünnepi hangulatú vásár a Levendulaház ötlete, Nemes Ágnes szervező portálunknak elmondta, hétfő délutánig 22 kiállítót regisztráltak, rajtuk kívül még nyolc vásárosnak tudnak helyet biztosítani.

A kiállítók meghívásakor az volt a fő szempont, hogy minél szélesebb és színesebb legyen a kínálat, ne érkezzen ugyanolyan típusú kézműves termékkel túl sok kiállító.

A székelyudvarhelyi kézműveseket részesítették előnyben, de érkeznek a vásárba más erdélyi városokból is.

Itt lesznek például Marosvásárhelyről a Mycreativeplace kézzel készített dísztárgyai és a Herbio kozmetikumai, Csíkszeredából a Delikates hozza el termékeit, és Gercsényi Blanka a Blans szappanokkal érkezik, Sepsiszentgyörgyről Gál Andrea keramikus jön a vásárba, továbbá lesznek kolozsvári és korondi termelők is.

Lehet majd vásárolni ékszereket, kiegészítőket, babzsákot, kukoricacsuhéból készült díszeket és különleges kispárnákat meg rongyabákat.

Minden, mi szem szájnak ingere

Az Ajándékozz szépen! hétvége különlegessége, hogy nem csak ajándéktárgyakat, hanem a gasztrosarokban ínyencségeket is lehet majd kapni − kis szerencsével kóstolgatni is. Lesznek például borok a BigWine kínálatában, szarvasgomba ízek, teák, Berri kézműves csokoládé, Csípős Csepp, és muffinok ezer ízben a Mafinom Kuckóból.

A kiállítóknak 100 lejes részvételi díjat kell fizetniük a két napra összesen, a befolyó összeg nagy részét az esemény népszerűsítésére és a helyszín dekorálására fordítják, egy karácsonyfát is szeretnének felállítani − árulta el Nemes Ágnes.

vasar

A szépségeket és finomságokat szombaton és vasárnap délelőtt 10 és este 7 között lehet megcsodálni és megvásárolni a Belvárosi Református Egyházközséghez tartozó Bocskai-házban.

Titokzatos éj

A polgármesteri hivatal által szervezendő karácsonyi vásárról egyelőre nem tudunk sokat, csupán annyit, hogy december 16-tól 23-ig tart a vásár, a Meseváros pedig egy nappal tovább, 24-ig várja a gyerekeket. Az idei évre újdonságokat is ígérnek a szervezők. A részletes programról később számolunk be.

Dizájn a központban

December 16-án és 17-én Csíkszeredában a Delikates karácsonyi vására kínál elsősorban vizuális gyönyöröket, az eseményt ugyanis dizájn vásárként definiálják a szervezők.

Idén újdonság, hogy a vásár szervezői kategóriánként válogatták a legstílusosabb termékeket előállító kézműveseket. Lehetett jelentkezni például az ékszerek, divat és divatkiegészítők, karácsonyi díszek, bőrműves és nemezes kategóriákba. Ezeknek a termékcsoportoknak 2-5 helyet biztosítanak összesen 40 standon.

Nehéz volt kiválasztani a legjobbakat, bizonyos kategóriákban nagy a túljelentkezés - mondta el Varga Csaba szervező. A 40 standdal zsúfolásig meg fog telni a Nagy István Művészeti Líceum aulája, idén egy plusz termet is igényelniük kellett a vásárosok nagy száma miatt.

A kiválasztásnál fő szempont volt, hogy a kézművesek dizájn termékekkel érkezzenek, vagy a termékeik művészien megtervezett csomagolással rendelkezzenek. Például a gasztronómiai termékek dekoratívak is kell legyenek, nem csak finomak, vagy egészségesek.

fahej

Azokban a kategóriákban, ahol túljelentkezés volt, ott a helyi termelőket részesítették előnyben − mondta el Varga Csaba, hozzátéve, hogy jövő évben valószínűleg másképp lesz, azért, hogy színes, változatos maradjon a vásár kínálata.

A kiállítóknak itt is 100 lejt kell fizetniük a standért.

A Delikates karácsonyi vásár azoknak ajánlott, akik a modern vagy rendhagyó stílust kedvelik, népies, hagyományos termékeket ugyanis nem fognak itt találni. A szervezőknek nem céljuk a népi vonalat képviselni, szerintük arra külön rendezvények szolgálnak.

Az előző években naponta körülbelül 500 látogató fordult meg a dizájn vásárban, remélhetőleg idén sem lesz ez kevesebb.

Hamarosan közzéteszik, hogy pontosan melyik alkotók munkáit lehet majd megtekinteni és beszerezni, egyelőre annyit sikerült megtudnunk, hogy többségükben Hargita megyéből érkeznek a kiállítók. Jövő héttől online kampány is indul az esemény népszerűsítésére.

A lényeg, amit mindenképpen érdemes megjegyezni, hogy december 16-án délután 5 órától, és 17-én 11-től este 6-ig kell a csíkszeredai művészeti líceumba menni, ha szépet akarunk látni.

Szebenben vetítenek

Aki távolabbra is elmenne egy kis karácsonyi hangulatért, vagy csak a forralt bor kedvéért, annak a nagyszebeni vásárt ajánljuk.

nagyszeben

A nagyszabású vásár tizedik kiadása már november 18-án elkezdődött, és egészen január harmadikáig tart. Ide már az egész országból, és külföldről is érkeznek a vásárosok, több mint 80 bódéban árulják a kincseket. Az idei esemény extrája, hogy a szebeni főtér épületeire minden este 28 projektorral vetítenek különböző képeket és alakzatokat.

Sepsiszentgyörgyön december 16. és 24. között lehet illatos kalácsot, sült almát és gesztenyét majszolni a kézműves és dizájn termékeket bemutató standok mellett. 



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."