Színes » Életmód

Főzőlecke pasiknak 4. rész: liszt van nálam, és nem félek használni

Káosz a konyhában: porcukorhegyek az asztalon, karamellpacák a kályhán. Fánkót készítettünk a böjtre.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Illusztráció/ Szabó Apor

Óraátállítás: utoljára ugrálhatunk az időben

Az Európai Unió megszavazta, hogy az idei lesz az utolsó...
Kilyén Károly, a tökös gazda fotó: Szabó Apor

Tökös gazda: nyolcan hozták fel a kertből

Az első két kísérlet sem volt semmi, harmadszorra...
Bara Kinga elárulta, hol nyaralt Udvarhely fotók: Simó Veronika

Szeretjük, ha ellátják a bajunkat

Tudjuk, hol süttetted a hasad a nyáron, és azt is, hol...

Panko3
Farsangi fánkó, fotó: Szabó Attila
szerkesztoÍRTA: GÁL ELŐD
2017. március 01., 13:17
0 hozzászólás. 

Elkezdődött a böjt, úgyhogy félve keresgéltem a receptek között, nehogy kísértésbe ejtsek valakit egy nagy sültkacsával.

Sok gasztroldalt átnyálazva két tradicionális húshagyó keddi ételt találtam, a fánkot, illetve a kaszinótojást, de mivel édesanyámék mindig óvaintettek a szerencsejátékoktól, az előbbit választottam, már amúgy is rég vágytam rá, hogy rámarkoljak egy sodrófára.

Ehhez nem vagyok elég fánki

Csupán három valamirevaló kaját sikerült eddig összeraknom, féltem kicsit a dagasztástól, úgyhogy megkerestem a legegyszerűbb fánkreceptet, a francia beignetét, amelyhez nem kell dagasztani a tésztát.

Panko-0110

Mivel az öreg Gál nem az a fánki csávó, azt mondta, nagyon keveset készített életében, eléggé magamra voltam utalva.

Persze, ahogy ez lenni szokott, már első pillanatban jöttek a gondok. Ki kellett derítenem a tejszín és a tejföl közötti különbséget, úgyhogy felcsaptam a gyakorikérdések.hu-t, amelyen ezt a választ találtam: „Kóstold meg, vaze!".

Panko-0040

A tejföl savanykásabb, a tejszín édesebb ízű, ezt kóstolás után meg tudtam állapítani, de feladtam, hogy kiderítem a különbséget, ha tejszínt kér, azt rakunk.

Mivel a Street Kitchen receptje egy rumos-karamelles mártót ajánlott, elhatároztam én is elkészítem a fánk mellé, de, hogy az egyetemista fiúk pénztárcáját is megkíméljem, egy 4 decis flakonos rumot szereztem be 6 lejért, hiszen bárkit felhívtam, mindenki azt mondta, ne helyettesítsem rumaromával, mert nagyon mű lesz az íze.

Panko-0127

A rum mellett kefirt és tejszínt kellett beszereznem, előbbit 3 lej 50 baniért, utóbbit 4 lejért vásároltam meg.

Jöhetett a munka, ahova egy Főnix-konyhához szokott, ínyenc száj csatlakozott, Szabó Attiláé, a műsor operatőréé.„Te most mit is csinálsz konkrétan?" – kérdezte, aztán így konstatálta, hogy főzni tanulok: „ilyen ez a természet".

La grande fánkó recept


• 2 dl tej

• 3 dl kefír

• 40 g friss élesztő

• 2,5 ek cukor

• 45 dkg liszt

• 1/2 tk szódabikarbóna

• csipet só

• kb 1 1/2 l olaj a sütéshez

• sok porcukor

 

Kis lábosban forrásig melegítjük a tejet, lehúzzuk a tűzről és hozzákeverjük a kefirt. Nagy keverőtálba tesszük, belemorzsoljuk az élesztőt, beleszórjuk a cukrot és hagyjuk 5 percig pihenni.

 

Amikor az élesztő elkezd egy kicsit felfutni, hozzáadjuk a lisztet, sót, szódabikarbónát és fakanállal alaposan összekeverjük, amíg összeáll labdává - nagyon ragacsos marad!

 

Letakarjuk és meleg helyen 1 órán át kelesztjük. Amikor legalább duplájára megkelt sok liszttel megszórt munkalapra borítjuk, a tetejét a szokásosnál vastagabban megszórjuk liszttel és kinyomkodjuk a tésztából a levegőt. Labdát formázunk belőle és 0,5-1 cm vastagságúra kinyújtjuk. Kicsit hagyjuk pihenni, majd egy éles késsel 3x4 cm-es téglalapokra vágjuk. Kb. 50 darab lesz belőle.

 

Egy nagy lábosban felforrósítjuk az olajat és közepesen erős lángon kisütjük a fánkokat - egyszerre 5-7 darabot, egyszer megfordítva. Papírtörlőre szedjük, melegen, sok porcukorral meghintve kínáljuk.

„Hova fut fel az élesztő? – merültek fel bennem a kérdések, úgyhogy azzal csitítgattam magam, hogy ha felfut, hát felfut, én csak csinálok mindent a lépések szerint, és csak lesz valahogy. A beignetet azért sokkal egyszerűbb elkészíteni, mert nem kell dagasztani a tésztát és szaggatni sem.

Pihenj csak fánkó, betakargatlak

Elhatároztam ezeket én elnevezem fánkónak, mert népiesen pánkónak hívják a fánkot és akárkivel beszélgettem a folyamat közben, mindenki másnak nevezte. Megtörténtek az első lépések, elkészült a massza, jöhetett a kelesztés, mivel még a sütőnek is túl nagy falat volt a tál, amiben hevert, spéci módszerrel alakítottam ki a meleg helyet a lakásban.

Panko-0091

A tálat egy ronggyal födtem be, aztán a körkanapém betétjeivel szépen körbepárnáztam, így pihi-puhi helyen kelhetett. Szívesen!

Ezalatt már neki lehetett volna látni a rumos karamell szósz elkészítéséhez, de mivel Attila beijesztett, hogy meg fog keményedni, mire elkészül a fánkó, ezért csak utólag készítettem el a szószt.

Úgy látszik, van még, mit tanulnia Balázs Hunortól, a Főnix-konyha séfjétől: ha kel a tészta és te is utólag készíted el a szószt, rágyújthatsz, de akár ki is porszívózhatsz az egyik szobában, vagy elöblítheted az eddig elmosatlanított edényeket, hiszen a nap végére lesz belőlük néhány.

Panko-0208

Egy óra múlva megkelt a tészta, nagyon ragadt, folyton nyalogathattam le az ujjaimról a rátapadt darabokat, éppen ezért nem szabad sajnálni a lisztet a tészta gyúrásánál és nyújtásánál.

„Liszt van nálam és nem félek használni" – viccelődtem, miközben Attila rám-rámszólt, hogy porozzon az a liszt, legyen jó a fotó.

Panko-0278

A Street Kitchenen oktató fánksütőnk, azt mondja, azt szereti ebben a tésztában, hogy elkezd önálló életre kelni. Hát én pont ezt nem szerettem volna, szerencsére a mienk nem is kelt életre, csak ott elnyújtózott az asztalon, mivel nem találtam elég nagy vágódeszkát hozzá.

Jöhetett a sütés

Attila nagyon parázott az olajtól, de megnyugtatok mindenkit, senkinek sem lett baja a sütés közben, csak a néhány miccsbarnára készített fánkó jelezte, hogy azért hagy némi kivetnivalót hagy maga után a sütő-főző tudományom.

Panko-0256

Férfiként elég kevés színt ismer az ember, de merem tanácsolni, hogy inkább sötét narancssárgán (biztosan, ennek is van valami csodálatos neve) szedjük a fánkókat, mint megvárjuk a miccsbarnára pirulásukat.

La grande rumos karamell szósz


• 20 dkg cukor

• 3 ek vaj

• 80 ml víz

• 60 ml rum

• csipet só

• 60 ml tejszín

 

A cukrot kis lábosba tesszük és felolvasztjuk. Közepesen alacsony lángon addig hevítjük, amíg világos borostyán színe lesz. Hozzáadjuk a hideg vajat, vizet, rumot és egy csipet sót és közepesen alacsony lángon újra addig hevítjük, amíg a cukor teljesen felolvad és homogén öntetet kapunk. Hozzákeverjük a tejszínt, felforraljuk, majd levesszük a tűzről és hagyjuk langyosra hűlni.

Jöhetett hát a rumos mártás, megint bejöttek a képbe a színek, a karamell borostyánszínűre való hevítését ajánlják,úgyhogy én itt is elővettem a már jól ismert barátomat, a barnát. Tanulva régi hibáimból (amikor már ég oda valami és te még méregeted az adagokat) most előre kimértem csészékbe az összetevőket.

Panko-0428

Elkészült a mártás, amire már nem voltam olyan büszke, mint a fánkóimra, hiszen vagy a víz vagy a rum egy kicsit feljött a tetejére, de ennek ellenére is nagyon finom volt. Ebben a szószban mártogatva a fánkót, még a porcukrot is elhagyhatjuk róla.

Panko-0328

Elkészültek tehát a farsangi fánkóink, amelyek Attila szerint olyanok lettek, amilyennek lenniük kell, éppen elég levegősek, puhák, ízletesek, úgyhogy pakoltam neki is egy adagot. „Az asszonynak is ízlett" – hívott fel másnap, abból az apropóból, hogy átküldte a képeket.

Anyu, ne aggódj, kitakarítok, ígérem!

Nem szeretem különösebben az édeset, de azért én is bepusziltam párat, és elhatároztam, hogy a narancssárgálló fánkókat átviszem a két éves unokaöcsémnek. Ezzel csak az volt a baj, hogy a már így is káoszban álló konyhát még megbolondítottam az asztalra hegyekbe kiöntött porcukorral. Ilyen az, amikor valaki egy vékonyszájú üvegbe próbál átönteni a porcukorból, hogy tudja szállítani azt.

Panko-0373

A konyha valóban nem örült a fánkósütésnek, két óra alatt annyi mosatlant csináltam, hogy életemben nem láttam ennyit egy helyen. Porcukorhegyek az asztalon, karamellpacák a kályhán, szóval jelen pillanatban szívesebben ülök a szerkesztőségben, minthogy mégegyszer bemerészkedjek abba a konyhába. Anyu, ne aggódj, kitakarítok, ígérem!

mosatlan

A mosatlant illetően: 1 kisebb, 1 nagyobb fazék, mérleg, 2 nagy tál, sodrófa, 1 mércés pohár, 3 kispohár, 1 bögre, 3 kanál, fakanál, 1 teáskanál, 2 villa, 2 tányér, és egy nagyon spéci eszköz kellett, amit én szalmakrumpli-kiszedegetőnek mondtam eddig, de fánkó-kiszedegetőként is megállta a helyét. Veronika szerint ezt lyukas kanálnak, vagy habszedőnek mondják, én erre csak annyit mondok: „oké".

Biztos, hogy nem kellemes utána kitakarítani, de azoknak az egyetemistáknak, akiknek legalább egy lány lakik az albérletükben, ajánlom, kössenek kompromisszumokat vele.

Panko--5

Jó funky fánkós böjtölést kívánok nektek, férfitársaim! Jövőhéten megint valami újjal jelentkezünk, ami remélhetőleg sem felfutni nem akar majd sehova, se életre kelni. Bon apetit!



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."