Színes » Életmód

Éheztesd a kukát!

Zacskó és flakon nélkül is van élet. Elképzelhető számodra, hogy üvegekkel, dobozokkal és vászonszatyorral menj bevásárolni?

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Illusztráció/ Szabó Apor

Óraátállítás: utoljára ugrálhatunk az időben

Az Európai Unió megszavazta, hogy az idei lesz az utolsó...
Kilyén Károly, a tökös gazda fotó: Szabó Apor

Tökös gazda: nyolcan hozták fel a kertből

Az első két kísérlet sem volt semmi, harmadszorra...
Bara Kinga elárulta, hol nyaralt Udvarhely fotók: Simó Veronika

Szeretjük, ha ellátják a bajunkat

Tudjuk, hol süttetted a hasad a nyáron, és azt is, hol...

Járj a helyi piacra!
Járj a helyi piacra!
szerkesztoÍRTA: KOMSA ANDREA KATALIN
2017. április 21., 11:46
0 hozzászólás. 

Zero waste – jelentése nulla hulladék, de jelenti még azt a világmozgalmat is, ami a tudatosan szemetelőket gyűjti össze. Ki a tudatosan szemetelő?

Az, aki lépésről-lépésre egyre kevesebb hulladékot termel, eljutva odáig, hogy egy idő után átalakul a háztartása, a bevásárlási és utazási szokásai, a konyhai, fürdőszobai kelléktára, mindezt egy élhetőbb, természetesebb, zöldebb életért egy zöldebb bolygón.

Számomra egyszerűbb a jelentése: logika és felelősségvállalás. Logikus az, hogy ha összeöntjük a profin lenejlonozott napi négy kakis pelenkát, a halas vákuumfóliát, a sörös dobozt, a cideres üveget és a retek leveleit a penészes kenyérrel és az elhasznált papuccsal, azok nem lesznek kompatibilisek egymással.

00-zero-wate-be-01

Logikus az, hogy nem jó megoldás levendula illatú szemetes zacskót vásárolni, és mielőtt a halas vákuumfóliát beletennénk a kukába még egy biztonsági szatyorba belehelyezni, nehogy elnyomja a terjedő levendula illat, szintetikus illóolajait. Ezután kitenni a kapuba, befizetni a szemétdíjat, és el is van intézve.

Zacskót védő zacskóba

Nem logikus az, hogy a zöldszékelyek szabványbenzinkútjainak 5 négyzetméteres pázsitjáról származó füvet kisebb kukás zsákokba kell tenni, majd azt nagyobb kukazsákba, merthát súlyos a nyers fű, egy zacskó nem elég. Pedig, ha fűnyírás után otthagynák, 4-5 napon belül eltűnne onnan magától, és nem égne ki a fű a nyári csúcshőmérsékletben sem.

A zero waste szerintem ott kezdődik, hogy logikusan belegondolsz, mi történhet a felgyűjtött saját szemeteddel (netán az RDE csodát tesz, majd vele?) és amennyire csak lehetséges felelősséget vállalsz a saját mocskodért.

A zero waste mozgalom nemzetközi éllovasa Bea Johnson, aki családjával egy sokkal kisebb lakásba költözött. A költözés során döbbentek rá, hogy mennyi fölösleges cuccal vették körül magukat, a felgyűjtött dolgaik 80%-a volt hiábavaló.

A Johnson család elhatározta, hogy új lakásukat nem engedik elárasztani fölösleges dolgokkal, és főleg nem mocsokkal. Az általuk megtett lépések már világszinten elterjedtek, különféleképpen kibővítve. A gondolat egyik leghitelesebb magyar képviselője Tóth Andi, aki egy blogot is vezet a zéró-hulladék életmódról és a Háztartásom hulladék nélkül Facebook csoportot is ő adminisztrálja.

00-zero-waste-be-02

Ő 30 javaslattal állt, elő, szerinte „a 30 lépés, csak egy útmutató, bármelyik területet kiválaszthatod magadnak, a sorrend sem számít, úgy ahogy az sem, hogy az egyes pontokon mennyi idő elteltével lépsz tovább. Akkor lépj tovább, ha az előző már jól megy.

Az én háztartásomban is még bőven van mit javítani, fejleszteni, és vannak olyan területek, ami jelenleg úgy érzem, hogy sosem fogom tudni megvalósítani a listából".

Űzd ki a nejlonzacskót a háztartásodból!

Helyette használj, vászon táskát, rongyból vart, kisebb zsákokat, vigyél magaddal födeles dobozt (például ha piacra mész epret venni).

00-zero-waste-be-03

Ne fogadj el kisebb zacskókat, és az otthoni tárolókat is cseréld le, újramosható, hosszan használható dobozokra, üvegekre, cserépedényekre.

Használj tartós kulacsot!

A PET palackokat nemcsak a szeméttermelés miatt nem szabad újrahasználni, hanem az egészségünkre gyakorolt hatása okán sem. A belőlük kioldódó vegyi anyagok és a lebontás után megjelenő mikroorganizmusok, lerakodó penészgombák is indokolják ezt.

Tóth Andi a Hygi kulacsot javasolja, én egyszerű üveget használok, amit ki lehet főzni.

Kerüld a gyorsétkezdéket! Ne rendelj házhoz!

Andi összeállította egy röpke gyorsbüfés étkezés során összegyűlt, többnyire műanyag, szemét listáját:

• 2 eldobandó pohár

• 1 szívószál

• 2 műanyag kiskanál (illetve keverő pálcika)

• 1 műanyag villa

• 1 papírdoboz

• 1 műanyag bevonatú szendvics papír

• sok papírszalvéta

• 1 papír tányéralátét

• 2 műanyag doboz

Szerintem ilyen szempontból jól állunk Székelyföldön, főként Udvarhelyen, ahol inkább menüznek az emberek, és utánuk minden elmosható.

Felejtsd el a papírtörlőket!

Kezdetnek elég figyelni arra, hogy újrahasznosítottat válassz (színéről messziről megismered, nem hófehér). De könnyedén lehet varratni textilkendőket, és tapasztalatom szerint ez a fajta átállás nem annyira nehéz.

A kávét igazi csészéből fogyaszd!

Nem érdemes ihletődni az amerikai filmekből, ahol mindenki egy műanyagos papírpohárral szaladgál reggelente, mert annak utólag is megvan az ára.

Járj a helyi piacra!

Andi figyelmeztetése: "Ha a bevásárlásaid nagy részét a piacon, hulladékok hazacipelése nélkül, szeretnéd intézni, akkor azt sokkal jobban meg kell előre tervezned, mint ha egy nagyáruházba mennél. Végig kell gondolnod: mit szeretnél vásárolni, ezekhez milyen tárolóedényre lesz szükséged".

Kényelmesebb női intimitás

Nőként, anyaként próbáld ki az újramosható betéteket és az intimkelyhet. Kismamaként az újramosható pelenkát.

Lehetőségek, ahonnan ilyet rendelhetsz: hiphip.ro, cupemenstruale.ro, illetve a székelyföldi Trezy.

Egyszerűsítsd a házi tisztítószerek sorát!

Az ecet, a citromsav és a szóda újra felfedezhető, bár nem mindig kényelmes és extrajó illatú, de sok tisztítószer helyettesíthető velük.

Készíts házi élelmiszereket!

Ajándékcsomagoláshoz ne vásárolj nejlon, csillogó masnikat és festett papírt! Egy kis kreativitással, az ajándékcsomagolás az újrahasznosítás többszörös lehetősége lehet.

Ennek vannak egyszerűbb változatai is: anyósommal már évek óta ugyanazokat a csomagoló szatyrokat és papírokat adjuk az ajándékozásnál. A családunk férfitagjainak ez sohasem tűnik fel.

Komposztálj!

Komposztba kerülhet ez is: apróra tört tojáshéj, natúr papír (ami nincs festve vagy fehérítve), haj, köröm, toll, szőr, növényevő állatok ürüléke, a diófa levelei, levágott fű, faforgács.

Összességében szerintem nagyon fontos az, hogy a tudatos életmód és a hulladékcsökkentés ne önsanyargatásról szóljon. Én személy szerint párszor már csináltam hülyét magamból azért, mert környezetbarát elveim voltak. Úgy gondolom a zero waste életmód sem kerülhet a saját életünk prioritásai elé.

Erről a tisztaságmániások gyógyító mondata jut eszembe: „nem a lakásodért vagy, hanem a lakásod van érted". De ha a Földünk annyira szemetes, hogy már nem tud értünk lenni, akkor ideje beiktatni pár kukaéheztető tanácsot az életünkbe, egyénenként!



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."