Színes » Érdekességek

A románok 20%-a bevallottan adott kenőpénzt orvosnak

Egy friss felmérés szerint a romániai lakosság 20%-a fizetett már kenőpénzt orvosnak vagy asszisztensnek a jobb ellátás érdekében.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
socola

Húsz éve halottnak hitték

Kiderült, hogy az elmúlt két évtizedet egy Iași-i...
kanadaweed

Legalizálták a marihuánát Kanadában

Már nem csak orvosi célra lehet alkalmazni, de az...
disznofej01

Disznófejet akart átvinni a határon

De egy jó szimatú határőr kiszagolta a dolgot....

kenopenz
kenopenz
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2009. december 30., 12:59
1 hozzászólás. 


Az IMAS ügynökség által készített friss közvélemény-kutatás adatai szerint a megkérdezetteknek csak 4 százaléka gondolja úgy, hogy a kenőpénz nem befolyásolja a kórházi ellátás minőségét. Az interjúalanyok elsöprő többsége, pontosabban 85%-a szerint nem részesülnek olyan jó ellátásban, amikor nem adnak csúszópénzt. A felmérés során a megkérdezettek vallottak a fizetett összegekről: egyharmaduk csupán 50 lejnél kisebb összeget költött idén ilyen fajta „szolgáltatásokra”.

90% tartja az egészségügyben virágzó korrupciót alapvető problémának, és ugyanennyien el is távolítanák a hálapénzt elfogadó dolgozókat állásukból. A megkérdezettek kevesebb, mint egynegyede adott 20 lejnél kevesebb „borravalót” asszisztensnek, vagy nővérnek a legutóbbi alkalomkor, és ugyancsak ilyen kevés azoknak a száma akik 60 lejnél többet fizettek szakorvosnak. Az átlagokat vizsgálva elmondhatjuk, hogy a lakosság 32 százaléka 50 lej alatti összeget ajándékoz orvosi dolgozónak, 26 százalékuk 50 és 200 lej közötti összeget csenget ki és 11% tesz 200 és 500 lej közötti összeget a borítékba.

Az érem másik oldalát nézve megfigyelhető, hogy a kutatásban résztvevők egyharmada sosem adott csúszópénzt orvosnak, és ezek véleménye szerint az összegeket fizetők ugyanolyan bűnösök, mint azok akik elfogadják azt.

Forrás: Realitatea



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Blabla
2010-01-01 21:23:12
E nélkül már rád se néznek...

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."