Színes » Érdekességek

Tíz ok amiért le kéne szokni a cigiről

A drágítások után bizonyára sokan elgondolkodnak a dohányzás abbahagyásán. Íme néhány ösztönző indok azoknak, akik jobb útra térnének.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
socola

Húsz éve halottnak hitték

Kiderült, hogy az elmúlt két évtizedet egy Iași-i...
kanadaweed

Legalizálták a marihuánát Kanadában

Már nem csak orvosi célra lehet alkalmazni, de az...
disznofej01

Disznófejet akart átvinni a határon

De egy jó szimatú határőr kiszagolta a dolgot....

cigi_fuggony
cigi_fuggony
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2010. január 11., 11:57
0 hozzászólás. 


1. Csökken a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélye

Gondolom senkinek sem kell bemutatni, hogy mire képes a véráramba kerülő kátrány és hasonló „jótékony” társaik. Szívelégtelenség és szívroham, két olyan tünet amit nem éppen a legjobb érzés átélni, utánuk már gyakran következik a halálként ismert állapot. Mesélni még senki nem tudott arról, hogy az pontosan milyen is, de ha szeretnénk elsők lenni, hát akkor hajrá, próbálkozni lehet, és a dohányzás az egyik legjobb módja ennek.

2. Csökken a tüdőpanaszok kialakulásának esélye

Lévén, hogy tüdőnk a legaktívabb résztvevője a cigaretta szívásának, ez a szervünk szívhatja a legnagyobbat átvitt értelemben is. Habár a szívrák fogalma csak egyes, a Mónika showban szereplő személyek elméjében fogalmazódott meg, a tüdőrák igenis valódi dolog, akárcsak a légmell, vagy a szájrák. Ezek mellett az sem egy életre szóló csoda, amikor meg kell válnunk hangszálainktól és egy ügyes kis gépnek köszönhetően tudunk hörgés szintjén beszélni.

3. Kevesebb ráncom alakul ki

Igaz, hogy sokan szeretik az idősebb korosztályt egy párkapcsolatban, de ez nem azokat az embereket jelenti, akik 25 évesen olyan ráncosak, mint egy 60 éves és úgy is néznek ki. A cigaretta füstjében található égéstermékek és anyagok tökéletesen használhatóak ráncosításra, a bőr elsárgítására és a hámsejtek idő előtti megölésére. Ha ilyen gyilkos szándékaink lennének, akkor meg is találtuk a megfelelő módszert.

cigi

4. Elmarad a reggeli köhögés

Ó igen, a klasszikus reggeli indító hang. Nem, nem a számítógép megszokott csilingelése, hanem a saját, egyre erősödő köhögésünk. Ha már tényleg érezzük, hogy úgy indulunk, mint egy rossz Dacia vagy egy mosztos kazán, akkor talán ideje elgondolkodni, mitől is lehet ez. És az egyáltalán nem kifogás, hogy csak reggel köhögök és nem is minden nap, hiszen ha belegondolunk, rájöhetünk, ez annyira nem is igaz.

5. Könnyebb lesz a lépcsőzés

Akik lift nélküli tömbházban laknak, vagy egyéb okok miatt gyakori lépcsőmászásra kényszerülnek, minden bizonnyal jól tudják milyen érzés az, amikor hamarább fogy el a szufla, mint az lépcső. Borzasztó kellemetlen tud lenni, amikor a harmadik emeleten meg kell állnunk pihenni, és egy jó karban lévő nyugdíjas néni lazán beelőz minket. Na az ilyen pillanatok gyakran késztethetik az embert leszokásra.

6. Könnyebb lesz a mozgás és minden fizikai munka

A dohányosoknak gyakran kell szembesülniük olyan helyzetekkel, amikor egy-egy fizikai munka komoly kihívást okoz: ilyen lehet például a cipő bekötése, vagy egy nagyobb csomag rövid távú cipelése. Bizony, bizony a füst, a kátrány és a többi összetevő nem csak az emeletek mászásában, hanem egyéb alapvető tevékenységben is korlátozni tud.

cigi_fuggony

7. Jobb szagúak lesznek a ruháim, meg a használati tárgyak

A legegyszerűbb ha nevén nevezzük a dolgokat: a cigisek büdösek. Igen, a kocsmában nagyon könnyen meg lehet szokni a füstöt és utána már nem nagyon érződik semmi, de bárki számára undorító az a szag, amit egy cigizésből visszatérő ember hoz magával egy füstmentes környezetbe. Sokan emlegetik a szociális dohányzást, merthogy összehozza az embereket: igen, a dohányosokat, ők kialakítják saját körüket, más viszont igyekszik távol maradni - ha lehet.

8. Egészségesebb lesz a gyerekem

Ha már magunkra nem gondolunk, akkor legalább gyerekünkre/gyerekeinkre legyünk tekintettel. Azt gondolom említeni sem kell, hogy a terhesség alatti dohányzás kimondottan veszélyezteti a magzat egészségét és súlyos károkat okozhat. A szülés után sem változik sokat a helyzet: ha a csöppségnek úgy kell felnőnie, hogy folyamatosan szülei cigarettabűzét szagolja és füstben él, akkor a fiatal szervezetére komoly veszélynek van kitéve.

9. Több pénzem marad

A mostani lehetséges leszokási hullám egyik fő oka mindenképp a cigaretta árának nagymértékű emelése. Számoljunk csak egy kicsit: amennyiben napi egy csomag cigi a szükségletünk, akkor havi szinten nagyon könnyen átlépjük a 300 lejt, ami azért nem kicsi összeg. Ha már éves szinten számolunk, akkor minimum 3600 lej a kiadás, amit már komolyan be lehet fektetni, sok minden egyébre is elkölthetünk.

10. Nagyobb uralmam lesz a saját életem felett

Eléggé általánosan hangzik, de nagyon is igaz. A dohányzás egy függőség, ha tetszik ha nem, és ennek megvannak a velejárói: időnként muszáj rágyújtsunk, és elég sokszor elhangozhat az a mondat, hogy „jövök rögtön, épp csak egy cigit elszívok”. Nem arról van szó, hogy milyen sokat kell ránk várjanak, csak maga a tény: egy szál cigi korlátozza a cselekedeteinket, amikor valamit tervezgünk - ezt is figyelembe kell vegyük, a költségvetésbe bele kell számoljuk és így tovább. Biztosan megéri ez?



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."