Színes » Érdekességek

Fekete ezüst: fényezd újra, fényezd újra

Elveszítette fényét az ezüst nyakéked? Nem kell a fiók mélyére rejteni. Házi praktikával újraéled régi fénye.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
socola

Húsz éve halottnak hitték

Kiderült, hogy az elmúlt két évtizedet egy Iași-i...
kanadaweed

Legalizálták a marihuánát Kanadában

Már nem csak orvosi célra lehet alkalmazni, de az...
disznofej01

Disznófejet akart átvinni a határon

De egy jó szimatú határőr kiszagolta a dolgot....

Csillogó a régi ezüst
Dédi receptje szerint újjávarázsoltuk az ezüst ékszert. Kipróbálod?
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2013. február 18., 17:47
0 hozzászólás. 

Az ezüst soha nem megy ki divatból. A nemesfémből készült használati tárgyak, ékszerek elegánsak, szépek, de akár használjuk őket, akár nem, az idő nyomot hagy rajtuk:elszíneződnek, megkarcolódnak. Utóbbin, házi módszerrel nem sokat segíthetünk, de eredeti fényüket magunk is visszaadhatjuk. Nem muszáj az ékszerészhez betérni, sem a boltokban kapható különböző vegyszereket megvásárolni.

hozzavalok-ezust

Az ezüst tárgyak tisztítása nem ördöngös művelet, a hozzávalókra sem kell egy fél vagyont elkölteni, mert ecet, szódabikarbóna és fogkrém mindig van a háznál.

A dédi receptjét poroltuk le.

Ecettel keltsd új életre

Az ecet a háztartásokban olyan, mint a szenteltvíz. Mindenre alkalmas: fertőtlenít, tisztít, oldja a vízkövet, ősellensége a penésznek, színt varázsol a kopott kárpitokba, kifényezi az ablakot, kiváló szagelszívó, megízesíti az ételünket és ami a legfontosabb: valódi környezetbarát. A természetes csodaszer használatával nem okozunk kárt a környezetünkben, szemben a boltokban kapható „minden baktériumot" elpusztító és nem is olcsó tisztítószerekkel.

Az ecetet bátran használhatjuk a foltos, elszíneződött ezüst tárgyaink fényezésére is.

A recept: fél csésze ecethez 2 evőkanál szódabikarbónát adunk, ebben a pezsgő keverékben 2-3 órán át áztatjuk a tisztításra szánt ezüstneműt.

ercetszodabika1

Miután eltűntek a foltok, hideg vízzel lemossuk, majd egy puha ronggyal szárazra töröljük.Ha van kéznél posztódarab, akkor azzal felpolírozzuk. A végeredmény? Ragyogó!

Szórd a port és sózd be

Méghozzá a szódaport sóval keverve szórjuk az ezüstre. A szódapor - hasonlóan az ecethez / szintén sokoldalúan felhasználható tisztítószer. Leginkább a fehérítő hatása miatt szeretjük, de az ezüst tisztításához is kiváló. Íme két recept.

Vegyünk egy hőálló tálat, az aljára tegyünk alumínium fóliát. Erre helyezzük rá a tisztítandó ezüst tárgyat.

alufolia, uvegtal

Szórjunk rá 2-3 evőkanál szódabikarbónát és egy teáskanál sót, majd öntsünk rá forró vizet. Fontos, hogy a folyadék ellepje az ezüstöt. Addig hagyjuk benne, amíg a nemesfém újra „megvilágosodik".

A tisztulás ideje függ a szennyeződés mértékétől, ezért változó. Enyhébb esetekben elég akár öt perc is, de a makacs feketeség, kosz és folt eltüntetése akár harminc percet is igényelhet.

alufolialabos

Másik, szerintünk eredményesebb változat, ha alufóliával egy lábost bélelünk ki és egy evőkanál sót plusz ugyanannyi szódaport teszünk bele. Ezt felöntjük kb. öt centiméter magasságig vízzel és felforraljuk. Beletesszük az ezüstöt és további három percig forraljuk, utána kivesszük és hagyjuk megszáradni.

Fogkrém a fülre

A fluor tartalmú fogrémmel is szépen kivikszolhatjuk az ezüst ékszert, gyertyatartót stb. Fontos, hogy akár puha rongyra, akár egy fogkefére tesszük a pasztát, mindig kíméletesen dörzsöljük át vele a a kiszemelt tisztítani valót. Mi egy alaposan megfeketedett fülbevalót tisztítottunk meg úgy, hogy puszta kézzel dörzsöltük át pasztával.

fulbevalofogkrem

Az eredmény: feketeség volt, nincs. Az ecetes, szódabikarbonátos módszernél nem kell a fizikai beavatkozás, nem kell súrolni a tárgyakat. A türelem ezüstragyogást terem.

Praktikák, hogy tovább fényeskedjék

Az ezüst tárgyakat nem szabad smirglivel, szemcsés súrolóporral tisztítani és gyilkos eszköz a drótmosogató is. Ezekkel összekarcoljuk a felületet, s nem megóvjuk, hanem tönkretesszük a nemesfémből készült tárgyainkat. Ha igazán becsben akarjuk tartani a családi örökséget, nem kell annak a kert sarkában vermet ásni, elég, ha fénytől védett, száraz helyen tároljuk. Nem ajánlott az ezüstöt fenyőfából készült dobozba tenni, vattába, gyapjúba tekerni, mert az ezekből lebomló kénvegyületek hatására megfeketedik.

Csillogó a régi ezüst is

Csomagolhatjuk zsírpapírba, selyempapírba vagy szarvasbőrbe – utóbbival szépen ki is lehet fényesíteni.

Ha mindig viseljük az ezüstből készült ékszereket, akkor tartsunk be néhány egyszerű alapszabályt. Például azt, hogy zuhanyozás előtt húzzuk le a gyűrűt az ujjunkról, vegyük le nyakunkból a láncot. A termálvíz sem barátja az ezüstnek, ezért, ha ilyen gyógyvízben lubickolunk, érdemes levenni.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."