Célegyenesben a verespataki aranykitermelés?

A környezetvédelmi minisztérium társadalmi vitára bocsátja márciusban az erdélyi Verespatakon tervezett aranybánya-beruházás tervét, miután a vállalkozó újabb, kiegészítő technikai dokumentumokat terjesztett be a szaktárcához.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Bedohazi
Bedohazi
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2011. március 07., 08:07
0 hozzászólás. 


A minisztérium honlapján olvasható az a felhívás, amelyben a szaktárca minden érdeklődőt felkér, küldje be észrevételeit, javaslatait azzal a kiegészítő dokumentációval kapcsolatban, amelyet a beruházást tervező Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) vállalat nyújtott be a szaktárcához tavaly év végén az eredeti környezeti hatástanulmányhoz. A vita határideje 30 nap, így március 1 és április 1 között lehet beküldeni az észrevételeket a minisztériumhoz - olvasható a közleményben.

A beruházás környezetvédelmi hatástanulmányát vizsgáló kormányzati tárcaközi szakbizottság - amely a környezetvédelmi minisztérium irányítása alatt működik - tavaly kérte a beruházást tervező vállalatot, hogy egészítse ki és frissítse technikai dokumentációját, miután a vállalat újabb, érvényes településrendezési engedélyt nyújtott be a minisztériumhoz. 2007-ben ugyanis a tárca azért függesztette fel a beruházás engedélyezési folyamatát, mert a minisztérium egy bírósági döntésre hivatkozva úgy ítélte meg, hogy vállalat nem rendelkezett érvényes településrendezési engedéllyel - írja a manna.ro.

A verespataki beruházás kapcsán az elmúlt hónapokban történt fejleményeket összegző tájékoztató - amely szintén a minisztérium honlapján olvasható - szerint Bukarest januárban eljuttatta Magyarországnak a vállalkozó által benyújtott kiegészítő dokumentumokat.

Az RMGC Verespatakon és környékén tervezi megnyitni Európa legnagyobb külszíni aranybányáját. A beruházás nyomán 330 tonna aranyat és 1600 tonna ezüstöt akarnak kitermelni az ott található hegyekből. A vállalkozó ciántechnológiát alkalmazna, ez viszont megosztja a közvéleményt. A projektet ellenzi egyebek között a Román Tudományos Akadémia és a román ortodox egyház. Az RMGC 1997 óta próbálja megszerezni a kitermeléshez szükséges engedélyeket.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."