Színes » Érdekességek

Több mint száz homoszexuális lehet Udvarhelyen

Száz és kétszáz közé teszi az udvarhelyi homoszexuálisok számát. Egy udvarhelyi meleg fiatalemberrel beszélgettünk.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
socola

Húsz éve halottnak hitték

Kiderült, hogy az elmúlt két évtizedet egy Iași-i...
kanadaweed

Legalizálták a marihuánát Kanadában

Már nem csak orvosi célra lehet alkalmazni, de az...
disznofej01

Disznófejet akart átvinni a határon

De egy jó szimatú határőr kiszagolta a dolgot....

vighz-01
Vigh Zoltán nyíltan vállalja érzéseit
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2013. február 28., 18:01
53 hozzászólás. 

„Önmagad elől nincs amiért menekülj. Én már próbálkoztam több országban is letelepedni és újrakezdeni az életet, de a honvágy mindig hazahozott. Szeretek itt élni. Nem természetes, de nem betegség, ez egy állapot. Mivel tudom hogy ez genetika, már nem akarok változtatni rajta. A nevem legalább Vigh, de a történetem nem annyira" vallja Vigh Zoltán. Egy olyan székelyudvarhelyi homoszexuális fiatallal beszélgettünk, aki beállítottságát nyíltan felvállalja - tudtunk szerint ezzel egyedül van.

Mikor találkoztál ezzel az érzéssel? Milyen volt a felismerés?

Olyan 14-15 évesen, serdülő koromban éreztem, hogy van valami. A családommal Magyarországra mentünk kirándulni, ahol ismerősöknél szálltunk meg. Egy húszéves sráccal aludtam egy szobában, s amivel addig csak a gondolat szintjén játszottam el, egyik éjszaka megtörtént. Nem provokált, ajánlkozott, és én belementem. Ez volt az első alkalom, amikor testi kapcsolatom volt.

Próbáltál küzdeni a másság ellen, vagy felismerted, és elfogadtad ezt az állapotot?

Eleinte nem fogadtam el magamat sem. Úgy gondoltam már tizenöt évesen, hogy a családomnak tudnia kell róla. Közöltem velük, hogy mit érzek. Azonnal kiraktak az utcára, közölték, hogy többé nem vagyok a gyerekük. Tizenöt évesen az iskolát is abba kellett hagynom.

Mit vártál volna a családtól?

Segítséget és megértést, semmiképp sem azt, hogy utcára tegyenek. Eleinte nem tudtam kezelni a helyzetet, jöttek az öngyilkossági kísérletek. Csíkszeredába, a pszichiátriára kerültem, majd évekig az utcán éltem.

Többszöri öngyilkossági kísérlet után gondolkoztam csak el azon, hogy rólam van szó, és ezen csak én változtathatok. Lassan beletörődtem, és elfogadtam a helyzetemet, mert úgy gondoltam, ugyanolyan ember tudok lenni, mint más. Tíz évig éltem távol a családomtól, majd apám meghalt, anyám pedig megbékélt, és hazajöhettem.

A városban ismersz még olyan hozzád hasonlót, aki nyíltan felvállalja, hogy meleg?

Nem, senkit, pedig 2013-ban ennek nem így kellene lennie, akármilyen kisvárosban is élünk. Sokan jöttek, hogy ez egy betegség, és ezt lehet kezelni, gyógyítani. Ez hülyeség.

Rengetegen vannak, akik nem vállalják fel a másságukat, családot alapítottak, hogy palástolják az igazi arcukat. Én is megtehettem volna, de ezzel nem értek egyet, nem tartom etikusnak becsapni az embereket vagy magunkat.

Sokan vannak Udvarhelyen is?

Persze, sokat ismerek. Rengeteg a 18-50 év közötti férfi, aki a saját neméhez vonzódik csak nem vállalja fel az érzéseit. Pontos számot nem tudok, de száz és kétszáz között vannak. Ezek azok, akiket személyesen ismerek, mert kapcsolatban voltunk vagy csak tudom, mert beszélgettünk.

Természetesen nem kezdhetsz ki mindenkivel, de azért sok emberrel leülök beszélgetni ezekről a dolgokról. Pár éve volt egy olyan tervem, hogy a nagyvárosok mintájára létrehozok egy nonprofit szervezetet a melegekért, de ahogy mondják: egy fecske nem csinál tavaszt.

Udvarhelyi vonás a prűdség?

Inkább annak mondanám, mert itt van nem messze Csíkszereda, és ott az emberek már nyitottabbak, annyira nem lekezelőek, nem elítélőek. A mai napig is olyan problémákkal küzdök, amik abból erednek, hogy vállalom a másságot. Például nem kapok munkát.

Van egy négyéves pincér-báros diplomám és 15 év tapasztalatom, de egyszerűen nem alkalmaznak. Primitívek az emberek, azt kérdik, hogy egy buzi hogy lehet pincér? Én nem értem mi köze van egyiknek a másikhoz.

Ha új helyre jelentkezel, előre szoktad mondani, hogy más vagy?

Igen, én már úgy megyek oda, hogy azt mondom, hogy van ennyi év tapasztalatom, de van ez is. Úgy gondolom, jobb első perctől nyílt lapokkal játszani, minthogy később kiderüljön, s azért rúgjanak ki. De idáig el sem jutunk, mert eleve nem alkalmaznak.

Rossz néven veszed, ha lebuziznak?

Nem, bár függ attól, hogy milyen kifejezést használnak. Régebb volt olyan, hogy az utcán vagy a kávézóban is beszóltak. Engem akkor sem zavart ez, inkább azoknak volt kényelmetlen, akikkel éppen egy társaságban voltam. Engem ezek a kifejezések vagy titulusok nem zavarnak, ha egyszer az vagyok, akkor ez van.

Mi volt a legnagyobb kellemetlenséged a másságod miatt, például vertek meg emiatt?

Nem, megfenyegetve voltam, de tettlegességre soha nem került sor. Viszont nyitottam saját céget és megpróbáltam egy bárt működtetni a régi Vegas helyén (a II. Rákóczi Ferenc és Budvár utcák sarkánál – szerk.megj.).

Három évig ment, de akkor Szőke László (újságíró – szerk.megj.) a blogjára olyan rágalmazásokat tett fel, hogy én azért nyitottam a bárt, mert közel van az iskolához és kiskorúakat pedofíliával rontok meg. Ebből lett egy ügy, de nem volt bizonyíték, ejtették a vádakat. Ez után érezhetően megcsappant a forgalom, és már nem bírtam működtetni.

Mostanra túl vagy pár dolgon, hogy éled most a mindennapokat?

Öcsémmel és anyámmal élek, de nem mondhatom, hogy boldog vagyok. Nem tudom úgy megélni a másságomat, ahogy szeretném, mint például nyugaton, hogy elmegyek egy étterembe, ahová csak olyanok járnak, és egyszerűen felszabadulhatok.

Engem leginkább az zavar, hogy annyi hozzám hasonló van itt is és mégsincs, akivel leüljek nyíltan beszélgetni. Felénk elég beszűkült tudatúak az emberek. Azt érzem, hogy nem is fogják soha úgy elfogadni a másságot. Egy gyilkost most is jobb szemmel néznek vagy jobban tolerálják, mint azt, hogy valaki vállalja, hogy más.

Jelenleg van párod? Ő vállalja?

Igen, van, de sajnos ő sem vállalja. A két család és a szűk baráti kör tud rólunk, de nyilvánosan nem mutatkozunk. Ha valakivel együtt élsz, és mellette döntöttél, akkor azt nincs amiért szégyellni, de nem kényszeríthetem olyanra, amit nem akar. Azt mondta velem van, ragaszkodik, de nem fogja felvállalni. Ez nehéz, és kínos nekem, de ez van.

Hogy ismerkedsz, amikor társat keresel?

Most rengeteg társkereső oldal van, sokkal egyszerűbb, mint régebb. Ezelőtt 15 évvel az első ilyen lehetőség a Heti Hirdetőben volt. Én voltam az első s az egyetlen a Hölgyek és Urak mellett a Más kategóriában.

Ez így volt másfél évig, majd elkezdtek írogatni az emberek. Nem feltétlenül udvarhelyiek, bár voltak páran. Leginkább Kovászna megyéből, Szentgyörgyről, illetve Gyergyóból, Csíkszeredából.

Buliban hogy működik az ismerkedés? Van valami saját jel, vagy gesztusok, amiből egymásra ismertek?

Nem, az is egy tévhit, hogy ha egy férfinak nőies gesztusai vannak, jól öltözött, ápolt vagy a hanglejtése nőies, akkor ő meleg. Tőlem is kérdezték, hogy hogy tanultam meg így beszélni, de ez nem megtanulás kérdése, születésem óta így beszélek.

Én le szoktam tesztelni az embereket. Ha valaki tetszik, akkor előadok egy sztorit a másságról és ha úgy áll hozza, hogy „mocskos buzik", akkor tudom, hogy tárgytalan, de ha kíváncsi, akkor még lehet valami belőle.

Hogy nézel a heteró férfiakra, neked az a természetellenes?

Nem, nincs semmi bajom sem a heteró férfiakkal, sem a heteró nőkkel. Sőt, a heteró férfiak sokszor jobban bejönnek, mert olyan elérhetetlennek tűnnek. Nem csak melegekkel volt dolgom, hanem több heteróval is. Volt, akinek csak a helyzet hozta és kipróbálta, de akadt olyan is, aki azért keresett meg, mert a kíváncsiság hajtotta.

Szerinted miért van, hogy a leszbikusokat jobban elfogadják, mint a meleg pasikat?

Ha megnézzük, hogy kik azok, akik lenézik a melegeket, akkor rájövünk, hogy a nagy részük férfi. A férfiak többsége perverz, és izgatja két nő együttléte, ezt természetesnek veszik és nem ítélik el. Nem egy klubban láttam ilyent, hogy két csaj „összenyalt", s milyen nagy öröm volt, de ha két srác csinálná ezt, egyből szétvernék a fejüket.

Csak a melegekhez vonzódsz?

Ahogy hozza a helyzet! (nevet) Ha látok lehetőséget egy egyéjszakás kalandra, akkor élek vele, de ez arra való, hogy a szexuális vágyaimat kielégítsem. Persze nem minden a szexről szól, én is vágyok egy társra, aki mellettem van. Ilyen eddig még nem volt, a mostani kapcsolatom is inkább a szexről szól.

Az a baj ebben a meleg világban, hogy hamar megunsz egy embert, nem az van, hogy van egy feleséged és gyereked, s ez összeköt. Szexuális kapcsolatra még másként se nehéz partnert találni, de érzelmi társat már igen. A szex olyan, hogy kell is meg jó is, de nem elég.

A szexuális szokásaid vagy szokásaitok eltérnek a normális, átlagos szextől?

Nem hiszem, itt azért olyan sok opció nincs, az orális és az anális szex jöhet szóba. Más, ilyen extrém dolgok nem érdekelnek.

A meleg kapcsolatban van női, férfi szerep? Hogy hívjátok?

Van, sőt van olyan, hogy ki van alakulva az első perctől, hogy az egyik aktív a másik passzív, de az sem ritka, hogy mindkét fél univerzális. Ez fontos, amikor társat keresek, ha én passzív vagyok, nem fogok magam mellé még egy passzívat keresni, mert azzal nincs amit kezdjek.

Ez kialakulhat menet közben, de van, aki már előre jelezi. A mostani társkereső oldalakon ezt is feltüntetik, hogy milyen szerepet töltenek be.

Hogy képzeled el magad hetvenévesen?

Nem hiszem, hogy kapok valakit, aki ilyen sokáig velem lesz. Hetvenévesen is meleg leszek, és valószínűleg magányosan fogok élni a kutyáimmal egy kertes házban.

Most nagy divat lett külföldön, hogy a meleg párok gyereket fogadnak örökbe. Megadhatnak neki bármit, de az mégsem egészséges, hogy a gyerek azt lássa, két apja vagy két anyja van. Szeretnék gyereket, bár nem hiszem, hogy valaha lesz.



53 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Kötekedő
2013-02-28 21:19:48
Ne hazudj.
http://io9.com/5967426/scientists-confirm-that-homosexuality-is-not-genetic--but-it-arises-in-the-womb
A genetikának nincs köze a buzuláshoz. Amúgy is, ha valaki homoszexuális lenne, az semmiképpen nem tudna vonzódni a másik nemhez. Ha igen, akkor azt biszexuálisnak nevezik. Szóval nem értem azokat a buzikat, akik nővel is csinálják. Csak simán perverzió és deviancia, semmi több. Gyereket meg ne akarjon, mert ahogy írta nem egészséges ha egy gyereknek két "apja" van.
avatar
hunilaszlo
2013-02-28 23:49:47
...
undorito..
avatar
manci pacio
2013-03-01 10:39:44
melegek gyereke
Miért is ne vállalhatnának gyereket a meleg párok, kedves Kötekedő és Vigh Zoltán? A heteró párok sem intézik intim ügyeiket a gyerek előtt. Ha ez igazán egy veleszületett állapot, akkor nincs különösebb hatással a gyermek pszichoszexuális fejlődésére. Nem hiszem, hogy egy kiegyensúlyozott homoszexuális kapcsolat károsabb a gyerekre, mint a családon belüli erőszak, apuka részegen véresre veri anyukát, fetreng otthon a hányásában stb., a szülők elisznak minden pénzt, vagy egy kihűlt házasság, melyben a szülők nem is szólnak egymáshoz.
Az egyedülálló szülőkkel sincs senkinek semmi baja, miért lenne rosszabb, ha két apa van, mint ha egy? Megoszlanak a gyerek körüli feladatok, a családnak jobb az anyagi helyzete, nem sodródik ki a társadalom peremére. Persze, csak egy olyan ideális kontextusban, amikor a Kötekedők nem szólnak be a gyereknek a szülei szexuális hajlama miatt, és a munkaadók sem utasítják vissza a szülőket.
avatar
karcolsz
2013-03-01 10:47:24
Nagy bátorság ma Udvarhelyen névvel, arccal vállalni a cikket, és nyíltan beszélni a másságról. Egy apró megjegyzés, az én látószögemből: munkahelykereséskor talán nem a legszerencsésebb azonnal azzal nyitani, hogy "meleg vagyok". Akár provokációnak is tűnhet ez a munkaadó szemében.
Persze később úgyis kiderülnek ezek a dolgok, nem titkolni kell, csak lehetőséget adni a munkatársaknak, hogy megismerjenek, mint embert, kollegát, munkaerőt. Aztán remélhetőleg már lényegtelen lesz, hogy otthon kivel bújik ágyba az ember, mint ahogy pl. XY kolleganő alkalmi partnereit sem veszi nyilvántartásba a cég.....
avatar
otto9876
2013-03-01 13:16:47
Más-ság
Tudomásom szerint a történet Ádámmal és Évával kezdődött,nem Ádámmal és Bélával.Valaki magyarázza el,hogy ez miért más-ság,miért nem betegség.Ezek szerint másságra hivatkozhatnak kleptomániások,a gyilkosok stb.Ahol nagyobb teret engednek nekik rögtön provokálni kezdenek (lásd- melegfelvonulások).Kiváncsi volnék hányan szeretnék,hogy a városháza előtti park padjai csókolózó férfipárokkal lenne tele.
avatar
Emmy
2013-03-01 15:25:27
Röhej
Tényleg vicc, hogy 2013-ban ferde szemmel nézünk a meleg férfiakra. A leszbikusokkal minden rendben? Abszolút igaza van az interjúalanynak, fel kéne már nőnie a társadalomnak ehhez is. Senki nem lesz önszántából homo, és ők is emberek – legyen az nő vagy férfi –, akiknek ugyanolyan társadalmi életet kellene élni, mint heteróknak. De ha startból megbélyegzik őket, akkor ezt nem lehet. Gondolkodjon mindenki, mielőtt ítélkezne.
avatar
talaldkivagyok
2013-03-01 15:38:42
Nem tudom miért kellene valaki a nagy nyilvánosság elé tárja a szexuális irányultságát. Ez egy intim dolog, magánügy, és ha valaki ilyen szempontból más akkor kezelje le a dolgot magában vagy a családja körében vagy szűk baráti társaságban. Nehogy már normálisnak kelljen tekinteni azt ha valaki meleg vagy leszbikus. Nekem semmi bajom velük, ha más téren hasznos tagjai a társadalomnak és a másságukból nem csinálnak hírt, nem ízléstelenkednek, nem tüntetnek stb. A heterók sem viszik a nemi életükkel kapcsolatos dolgokat a nagy nyilvánosság elé, ha értelmes, művelt emberek.
otto9876 véleményével egyetértek.
avatar
csuklanirossz
2013-03-01 15:50:30
re: Más-ság
Abban a mesés történetben, bárkikkel is kezdődött, szenteskedő emberek vették át a narrátorok szerepét benne.
Annyiban azonban igazad van, hogy én sem szívesen látok beteg embereket csókolózni a városháza előtt. Hányingerem van, amikor cukorbetegek fogják egymás kezét, s jön, hogy megkövezzem azokat a szerencsétlen, eltévelyedett köszvényeseket. Mégis mi képzel magáról egy körömgombás átlagpolgár, s a depressziós kémia tanár, nem is beszélve a középfülgyulladásos lángososról, hogy csak úgy közénk, normális emberek közé mernek jönni. S, van pofájuk bevallani, nem képesek magukba folytani, s békésen, becsületesen kimúlni mondjuk egy tisztességes hiperglikémiás rohamban.
Komolyan mondom förtelem.
avatar
CsabaS
2013-03-01 17:00:21
Az a vicces ami valójában elszomorító
Ahogy én látom, negatív hozzászólók két nagyobb kategóriája található itt: a sulis menő csávó kategória, aki életében összesen két mondatnyit olvasott (az is a WC felírat volt) és azért ennyire tájékozatlan e témában, a másik kategória meg a 'titkolom amig bele nem halok' pasik, akiket családjuk és fedezéknek tartott barátnőjük/feleségük elhagyna, ha kiderülne mélyen ő is meleg.
Minden tiszteletem Kakasy Botond szerkesztő úrnak illetve Vigh Zoltánnak, ahhoz, hogy erről a témáról írtak. Nem könnyű erről nyilvánosan arcát vállalva az embernek beszélni, nem annyira egyszerű mint kép nélkül és holmi szedett-vedett névvel ignoráns és teljesen buta véleményt ide befirkantani.
Én jelenleg 30 vagyok, 5-6 éves korom óta tudom, hogy a fiúk tetszenek, 8éve kapcsolatban élek fiú párommal, akit számtalan heteróval ellentétben soha nem csaltam meg és nem is fogok megcsalni(ő szintén).
- csuklanirossz- szarkasztikus hozzászólása nagyon tetszett! Aki meg a bibliát hozza mentségül:))) hahóó 2013.írunk!
avatar
fekete-feher
2013-03-01 17:00:20
Hagyjuk a rágalmazást!
No, no, nem volt az akkora rágalmazás, sőt! Ezt tudja az (interjú)alany is, én is. (Meg azok is, akiknek a hangfelvétele nálam van, de a honlapról levettem az érintettek/áldozatok kérésére.) Bár akkora hatalmam lenne, hogy miattam zárjon be egy bár - vagy bármi -, de tény, hogy a figyelmet ráirányítottam. Ma is megtenném. Mindazonáltal az előbbieknek, illetve amit a blogomon írtam semmi köze Vigh Zoltán szexuális irányultságához. Utóbbi nem rám tartozik...
avatar
sacce
2013-03-01 17:43:45
OLVASNI KELLENE
aki ismeri pl a gorog tortenelmet tudja,hogy a gorog ferfiak nem vetettek meg a ferfi tarsaikkal valo egyuttletet, es annak mar tobb ezer eve, akkor a noket csupan a fozesert es a gyereknemzesert tartottak, a noknek ilyen ferfi partykra nem szabadott menni, vajon miert?mert ott a ferfi ferfivel elegitette ki nemi vagyait. s lass csodat a fejlett gorogoket ez nem zavarta, akkor 2013ban minket miert zavar?mert szuk latokuroek vagyunk, es prudek. en is ismerek nem egy nem ket meleget, es jofejek, nem nyomulnak, olyanok mint te vagy en, csupan mashoz vonzodnak, ami nem baj. betegseg vagy nem, van es letezik, el kellene fogadni, dehat azt nehez, mintahogy azt is, hogy ha egy ferfi 20 novel volt egyutt, az buszkeseg, de ha egy no bujt agyba 20ferfival, akkor o mar oromlany,nak titulalnak itt kezdodnek a problemak...
avatar
hunilaszlo
2013-03-01 19:23:04
:)
Azt nem értem miért is akarjátok itt meggyőzni a népet arról, hogy a homoszexualitás az egy teljesen elfogadható dolog...Ha normális dolog lenne mert pl a görögök sem vetették meg, akkor megnézném,hogy mikor a fiad eléd állna s azt mondaná : "Édesapám megvolt első szexuális élményem egy férfival"...erre a válaszod az lenne, hogy : " Büszke vagyok rád fiam! Látszik sokat olvastál és bölcs vagy mint a görög férfiak!"... Ez nem normális gyerekek..Ha normális lenne akkor bizony Ádám mellé Bélát teremtettek volna!
avatar
haderika
2013-03-01 19:26:11
Velemeny
En is oszinten gratulalok a cikkhez, vegre egy "tabu" tema ami elokerult. Igen is kell beszelni a homoszexualitasrol, nyiljon mar ki az emberek szeme, ne itelkezzunk mar annyira masok felett. Ez amihez Udvarhelyen oly sokan ertenek: itelkezni masok felett. A homoszexualis emberek is ugyanugy a tarsadalom reszei, erzeseik miatt meg nem kellene elitelnunk oket, kicsit nyitottabb lehetnenk a tema irant. Mindenkinek megvan a sajat baja, ne mindig maseval foglalkozzunk. Hagyjuk oket nyugodtan, mint ahogy Vigh Zoltan is elmeseli, amugy sem konnyu erzeseikkel kuzdeni. Amiert valaki homoszexualis attol meg jo ember lehet! Ha a ragalmazasok kozepette van 3 percetek, ajanlom a kovetkezo videot:
https://www.youtube.com/watch?v=u9Eixlo4lxE - Love that makes a family- e teren osztom manci pacio velemenyet!
avatar
haderika
2013-03-01 19:29:13
re: :)
avatar
hunilaszlo
Azt nem értem miért is akarjátok itt meggyőzni a népet arról, hogy a homoszexualitás az egy teljesen elfogadható dolog...Ha normális dolog lenne mert pl a görögök sem vetették meg, akkor megnézném,hogy mikor a fiad eléd állna s azt mondaná : "Édesapám megvolt első szexuális élményem egy férfival"...erre a válaszod az lenne, hogy : " Büszke vagyok rád fiam! Látszik sokat olvastál és bölcs vagy mint a görög férfiak!"... Ez nem normális gyerekek..Ha normális lenne akkor bizony Ádám mellé Bélát teremtettek volna!

Na latod hunilaszlo, te hogy reagalnal ha sajat gyereked eloallna az altalad emlitett szituval? Jol elverned? vagy kurvat fogadnal neki? Kivancsi lennek valaszodra.
avatar
Emmy
2013-03-01 19:46:17
re: :)
avatar
hunilaszlo
Azt nem értem miért is akarjátok itt meggyőzni a népet arról, hogy a homoszexualitás az egy teljesen elfogadható dolog...Ha normális dolog lenne mert pl a görögök sem vetették meg, akkor megnézném,hogy mikor a fiad eléd állna s azt mondaná : "Édesapám megvolt első szexuális élményem egy férfival"...erre a válaszod az lenne, hogy : " Büszke vagyok rád fiam! Látszik sokat olvastál és bölcs vagy mint a görög férfiak!"... Ez nem normális gyerekek..Ha normális lenne akkor bizony Ádám mellé Bélát teremtettek volna!


Attól, hogy valami „nem normális” (bár ez is nézőpont kérdése), még el lehet fogadni, ha csak nem vagyunk betokosodott, szűk látókörűek. Az ember egyik nagy erénye, hogy adott esetben toleráns. A társadalom legnagyobb problémája, hogy ha valami eltér a termésyetestől, ha valami más a megszokottnál, már rögtön kiközösíti, megbélyegzi. A társadalmat pedig mi alkotjuk. Szóval lenne itt min gondolkodni nagyon sok...
avatar
hunilaszlo
2013-03-01 19:56:19
Hát én azzal kezdeném kedves haderika, hogy homoszexuálisnak nem születik egy ember sem! Tehát ha a gyerekem elém áll ezzel, akkor biza magamat okolhatom csak mert elsiklottam a nevelésén! Az Isten saját maga képmására teremtett minket! Nőt és férfit! Az, hogy valaki homoszexuálissá lesz azt a körülményei és választásai hozzák...És én hiszek benne, hogy ha gyerekem megkapja a kellő nevelést, és kiskorától tudja, hogy a homoszexualitás nem elfogadható akkor ez nem történik meg. De ez a világ egyre arrafelé megy, hogy igen biztassuk a fiatalokat, hogy a homoszexualitás az normális, az jó azzal nincs semmi baj.Sőt mi több, menjünk ki az utcára és hirdessük, de jó homoszexuálisnak lenni...és ez az a körülmény ami egyre több fiatalt bátorít arra, hogy kipróbálja saját nemével is a szexuális együttlétet.
avatar
hunilaszlo
2013-03-01 20:19:07
es, hogy pontositsak..
Apropó..mielőtt valaki félreértene..Nem Zolika személyére mondom, hogy undorító. Ő is egy ember a mi társadalmunkból. Amit én elítélek az nem Vigh Zoltán személye, nem azé az emberé aki ugyanúgy boldogulni akar az életben mint mindannyiunk..És nem is ítélhetem el őt mint személyt vagy akármelyik homoszexuális személyét sőt senkit...én csak a két azonos nemű ember közötti nemi aktust ítélem el!
avatar
CsabaS
2013-03-01 20:39:12
hunilaszlo
Hunilaszlo minél többet írsz ide véleményt annál jobban kristályosodik ki az a tény, hogy neked fogalmad nincs erről a témáról és leragadtál a gyerekmesék szintjén, a bibliánál. Ha már bibliázol miért nem a felebaráti szeretetet emlegeted és szónokolsz a kereszténység alapjáúl szolgáló szeretetről és törekszel megvetés és ítélkezés nélkül élni?Nehéz igaz???
Egy meleg sem magamutogatásért vonúl utcára, hanem azért, hogy tudassa, hogy létezik és, hogy ha már létezik, akkor legyen minimálisan annyi joga, hogy kórházban párja látogatásakor ne küldjék el onnan, mondva nem rokon.Póstán átvehesse párja leveleit, csomagjait.ÉS EZEK csak banálisnak tünő alapok, nem beszélve elhalálozás esetén semmi jogod párod temetéséhez még ha 40éve vagytok együtt sem.
Én példáúl nem értek az atomfizikához így természetes, hogy nem megyek egy atomfizikai központ weboldalára és írok be hülye véleményeket.Amugy fejem teszem rá, hogy a te családod sem 'melegmentes', másképp a téma hidegen hagyna téged.Szép estét
avatar
haderika
2013-03-01 21:03:41
hunilaszlo
Ne haragudj mar, de szerinted ebben a szuk latokoru, betokosodott tarsadalomban amiben elunk, (beszeljunk csak egyelore Udvarhelyrol) a becsult 100-200 homoszexualis szulei MIND "elsiklottak a nevelesukon"? Ok akik valoszinu eddigi eletuk nagyreszet Ceausescu idoben eltek le (amit nem tudom eltel-e meg, vagy nem, de tudod beszelni a pulykahusrol nem szabadott, nemhogy a homoszexualitasrol!!) nem is hallottak ilyen fogalmakrol (meggyozodesem, hogy nem is fordult hasonlo meg a fejukben). Egy szo mind szaz, szerintem nem neveles kerdese, hogy a gyerekunk milyen nemhez fog testileg vonzodni, minthogy az sem, hogy a gyerekunknek az alma vagy a korte lesz a kedvenc gyumolcse.
avatar
hunilaszlo
2013-03-01 21:05:05
Tudtommal nincs homoszexuális a családomban de köszönöm aggodalmad. De minél többet tudok az udvarhely-i homoszexuálisokról lassan elhiszem, hogy szinte lehetetlen, hogy ne legyen egy homoszexuális se a baráti körömben vagy akár nagy családi körömben csak titokban tartják... Ha visszaolvasol akkor láthatod, hogy egy homoszexuális személyét sem támadtam vagy ítéltem el.
És hiszem azt, hogy ha nem úgy mész be a postára, hogy jó napot meleg vagyok akkor senki nem bélyegez meg. Vagy ha nem úgy mész be a kórházba, hogy helló meleg vagyok akkor senki nem küld ki onnan...abban meg igazuk van, hogy nem rokon..
Legyen szép estéd testvérem!
maradok lemaradva a "gyermekmesénél" tisztelettel Huni
avatar
hunilaszlo
2013-03-01 21:11:38
Legyen igazad haderika. Akkoriban nem tudták mi a homoszexualitás.Most már tudjuk. Ez előnyt jelent számunkra!
avatar
CsabaS
2013-03-01 21:32:13
Ha most tudják mi a homoszexualitás, akkor ezek szerint ön is tudja ?(magázom, mert stílusából egyértelmű, hogy nem egy fiatal személy). Ha tudja, akkor elmagyarázná számomra is, mert lehet nem vagyok eléggé felvilágosúlt (de ne Szodoma és Gomora megközelítésből, mert esküszöm a nevetéstől ide pisálok). Ja és persze ne térjen ki arra sem mennyire undorodik ha két azonos nemű szeretkezik (gondolom olyat gyakran látott, hogy ennyire undor fogja el, vagy csak előjönnek bizonyos emlékek? esetleg gyerekkorból a sekrestye titkai fejezetből?). Szegény rokonai, még csodálkozik, hogy titkolják az ön környezetében, ha valaki meleg? Hogy az ember azt támadja legjobban és azt tartja visszataszítónak, amitől fél bizonyított tény, az ön állításával ellentétben, miszerint homoszexualitással nem születik senki.
Hogy én saját lakásom 4 falán belül miként szeretkezem önre nem tartozik de garantálom sokkal tisztább és érzelem teljesebb mint esetleg az ön sanyar élete, melynek perceit itt csücsülve tölti.
avatar
hunilaszlo
2013-03-01 21:53:26
CsabaS
Második hiba...az ön feltételezése, hogy idős vagyok hamis :) hisz még húszas éveimben járok és ha hiszi ha nem sekrestyében egyszer jártam, akkor is a Barátok templomán végzett felújítások munkálatában. Ha viszont belemegyünk a vitába, hogy ki mit támad s mitől fél akkor ez alapon ön a Bibliától fél ? És mint mondja..nem voltam soha homoszexuális tehát hálát adok a fenn valónak ezért mert nem tudhatom milyen benne lenni.De viszont, hogy jól teljen estéje és összehúzott szemöldök helyett, mosollyal menjen lefeküdni még egyszer a Szodoma és Gomora "gyerekmesére" támaszkodnék abban, hogy mi az a homoszexualitás.
Másodjára köszönöm meg önnek, hogy aggodalmaskodik értem, családomért és életminőségemért még egyszer megszeretném nyugtatni önt, hogy minden rendben nálunk\nálam! Mert ha Isten velem ki vagy mi lehetne ellenem? De viszont megkérném legközelebb mielőtt találgatna rólam,családomról vagy életemről akár hitemről kérdezzen és válaszolok. :) Béke önnel!
avatar
CsabaS
2013-03-01 22:29:18
Vicces, hogy pont a 'fenn valónak' ad hálát azért, hogy nem homoszexuális, pedig pár véleménnyel feljebb idézem: ' Az Isten saját maga képmására teremtett minket! Nőt és férfit! ' akkor miért neki hálálja, ha elvei szerint nevelési hiba, miért nem szüleinek hálálja?, na de ezek csak részletek igaz?.Én nem aggodalmaskodom önért, ön már választott, a vallás az ön pajzsa és útja, kár, hogy már most a húszas éveiben nem úgy használja és járja annak tanait, ahogy helyénvaló (de tudjuk, a háborúk okai is vallási alapúak).Személye nem érdekel, sem családja, annak viszont én adok hálát, hogy melegként ismerem a világot és ez nekem sokkal többet segít abban, hogy embertársaim tiszteletben tartsam, mintsem önnek segít a vallása. Nem a bibliától félek, hanem annak rosszúl használóitól.Mi soha nem leszünk egy véleményen de az bíztos nem a 'nemi aktus' miatt vagyok 8+ éve párommal, hanem szeretetből mert ha mi valóban egyenlőknek lettünk teremtve, akkor a szeretet is, amit egymás iránt vállalunk...
avatar
otto9876
2013-03-02 09:56:27
...
Örülök,hogy 2O13-ban nem csak "szűk látókörűek"élnek Udvarhelyen.Azért kérdezzük meg a közvéleményt,hogy hányan örülnének egy buzibárnak iskoláink mellett.Ha mégis nagyon akarjátok,hát álljatok ki bátran melldöngetve a nyilvánosság elé,meglátjátok miben lesz részetek.Hála Istennek még nem tartunk ott,hogy a kis székely városunkból Szodomát csináljatok!
avatar
geo
2013-03-02 10:00:36
Az interjú alanyáról, szeretetről meg a görögökről.

Ha az interjúalany valóságot közölt, akkor 14-15 évesen pedofília áldozata lett, így nem értek azzal egyet, hogy van aki így születik. Mindenkit mindenféle gondolat foglalkoztat, főleg serdülőkorban, de ezen túl kell lépni és kész. Ebből a szempontból a szülőket elítélem, mert lehet, hogy ha megfelelően néznek szembe a problémával, akkor megoldható lett volna. A szeretet meg nem abban nyilvánul meg, hogy valakivel leélem az életemet és kész. A szeretet, az egymás iránti figyelmesség minden embertársunk irányába egyforma kell legyen. Ha nem az, akkor nincs miért róla beszélni. Az ősök, a nagyszülők és sokan mások nem csak 8 évet éltek le boldogan egymással és családot, utódokat nemzettek, hanem 25-35-50 stb. évet éltek együtt. Ami a görögöket illeti, akárcsak a római császárság idején, amikor elburjánzott az erkölcstelenség, minden összeomlott. Egyértelmű, hogy nem csak ez az egy ok volt, de ez lényegesen befolyásolta az eseményeket.
avatar
geo
2013-03-02 10:09:02
S aki meg ha leül valakivel beszélgetni és csak azon jár az esze, hogy szex legyen, vagy milyen jó lenne farba túrni, akkor az beteg.

Ami meg a homoszexuálisok elfogadását illeti, addig nincs gondom, amíg megtartják maguknak irányultságukat, szexuális szokásaikat, és nem zavarnak másokat. Ezek intim dolgok és maradjanak otthon a hálószoba négy fala között.
avatar
otto9876
2013-03-02 10:25:08
geo
Tökéletes.
avatar
CsabaS
2013-03-02 15:50:39
otto9876 -Kis székely városotokból nem lesz Szodoma, viszont hamarosan kis székely város sem mert elnyeli azt a románság.Egy meleg bárba, bulizni mennek az emberek (pontosan az olyanok miatt mint te magad, mert csak ott érzik bíztonságban magukat), nem pedig ott szexelni."...hát álljatok ki bátran melldöngetve a nyilvánosság elé,meglátjátok miben lesz részetek..."mondatodnak erőszak szaga van és az nem újdonság, hogy ahol az ész csődöt mond, ott az erőszak lesz úrrá (nálad csődöt mondott, vagy nem is volt).
geo - én jelenleg 30éves vagyok és nyolc éves kapcsolatom van, képtelenség lenne, hogy 30 évesen 25-35-50 éves kapcsolattal rendelkezzek, nemde?(de ha rajtam múlik, annyi lesz majd).Gratulálok a gondolatolvasó képességedhez, úgy véled belelátsz annak a fejébe, aki mással beszélgetni leül... de én nem vetíteném ki azon gondolatom helyedben, hogy leülsz egy csajjal és már rögtön csöcsörészed is őt elmédben, mert meleg nem vagy így azt sem tudhatod milyen gondolatai vannak. :))
avatar
geo
2013-03-02 16:09:02
Nem hiszem, hogy neked, vagy a pároddal lesz 25 év békés, boldog együtt töltött évetek. Egyértelmű, hogy ha nem vagy idősödő korban, akkor nem lehet 25 stb kapcsolatod, de ez már csak kifogások és kiforgatása az írásnak, hogy neked legyen igazad. Egyértelmű, hogy nem látok bele senki agyába, s ha valakit csöcsörészek az maradjon meg az ágyban és személyes dolgomnak.
avatar
sacce
2013-03-02 16:50:25
nem kell itt tamadni senkit, ha az en gyerekem eloallna azzal, hogy meleg, vagy a sajat nemehez vonzodik, akkor megprobalnam megovni azoktol, akik igy allnak a dologhoz, mint egy par itt megnyilvanulo ember. arrol ne is beszeljunk, h. idos emberek, oseink, ahogy valaki irta hany boldog evet toltottek egyutt, szeretetben. latogasson el falura aki ilyen alomvilagban el, s beszelgessen idos emberekkel, ahol kenyszerbol kellett nosulni, ferjhez menni, mert a vagyon... arrol nem is beszelve, hogy neha meg rokonhoz is hozzaeroszakoltak, csakhogy a vagyon ne oszoljon. az szep boldog egyutteles lehetett. a massag letezik, ha tetszik, ha nem, es nem ettol lesz bunos az ember, a Bibliaismero velemenyezonek uzenem, ne itelj, hogy ne iteljenek. ez is benne van a Bibliaban, akkor ki a hithu vallasos ember? a szeresd felebaratod, mint onmagad? a felebarat az minden emberre vonatkozik, es ha a melegeket nem Isten teremtette, akkor ok kinek a teremtmenyei? huszon evesen komolyabban kellene gondolkozni
avatar
sacce
2013-03-02 16:53:43
arra mar jobb ki se terjek, hogy a katolikus egyhaz hatalmas botranyai is ehhez a kerdeskorhoz tartoznak, pl a vatikani orgiak... amik lassan teljesen napvilagot latnak. es megoldasra varnak. esetleg ha valakinek nem vilagos a tema, lehet utana olvasgatni...
avatar
hunilaszlo
2013-03-02 21:30:08
sacce
Az itelkezes es a velemeny kozott oriasi a kulonbseg! Sehol nem irtam, hogy pokolra kivanok egy homoszexualist embert, sehol nem iteltem el egy homoszexualis ember szemelyet sem sot mi tobb ezt ki is emeltem, hogy szamomra Vigh Zoltan egy ugyanolyan ember mint mindenki .Tovabba a felebarati szeretet abban is megnyilvanul, hogy elmondhatod velemenyedet felebaratodnak arrol, hogy figyelj ez nem helyes a Biblia szerint amit te most csinalsz..Tudtommal nem hasznaltam meg vulgar szavakat sem es tisztelettel vegigolvastam mindannyuik hozzaszolasait mig pl CsabaS mindvegig hitemet simman tamadva feltetelezte rolam pl a sekrestyes szituaciot vagy hogy eppenseggel neztem mar vegig egy homszexualis par nemi aktusat stb :) En mindvegig velemenyemet fejtettem ki minden atkozodas, vulgar szavak hasznalata vagy szemelyek tamadasa nelkul egy adott szempontbol nezve! Es mindig barati hangnemben bucsuztam el CsabaS-tol nem pedig lebuzizva es melegebbre kuldve ot! De en voltam a buta,mit is keresek itt?
avatar
hunilaszlo
2013-03-02 21:49:23
Es Sacce onnek mint olvasmany kedvelonek, mint felebaratja ajanlanam , hogy olvasson utana picit a szavaknak amivel dobalozik..''hithu vallasos ember'' ''melegeket nem Isten teremtette'' (ez utobbit en nem mondtam! en azt mondtam, hogy az ember nem meleg szuletesetol fogva..) ''itelkezes'', ''felebarati szeretet'' ''Bibliaismero''.Tovabba kicsit csemege temaban ajanlanam onnek,hogy nezzen utana, hogy a Vatikan egyedul nem egyenlo a keresztenyseggel (mert latom ezzel akarta peldazni,hogy ok is bunosok.es igen egyetertek, bunosok csak annyira mint mindannyiunk, minden ember) :) Tovabba meg megkernem arra,hogy ne ket szavakent probalja megerteni a kommentarjaimat mert akkor meg sok ilyen felreertes szuletik majd belole mint ''Nem Isten teremtette a homoszexualisokat'' ! Es van egy jo oreg roman mondas ''Degeaba stii sa citesti, daca nu ai citit niciodata Biblia". :)
Ez alkalommal elnezest kerek ha valakit megbantottam, nem allt szandekomban! Maradok tisztelettel! Huni
avatar
vogul
2013-03-03 01:08:14
xenofóbia?
A homoszexualitással kapcsolatos kérdések etikai-erkölcsi, társadalmi (szociális), élettani, genetikai, stb már régóta ütközőpontot képeznek a különböző felfogású-neveltetésű emberek között. Ma ez a kérdés különösen aktuális az újabb kutatások tükrében, ugyanis eddig nem sikerült kétséget kizáróan bebizonyítani sem a környezeti-nevelési, sem az öröklődési okok elsőbbségét.
Egy nemrég megjelent tanulmány (2012) új megvilágításba helyezi a kérdést. A homoszexualitás ugyanis megkérdőjelezi a darwini elveket, mégis a legrégibb kultúráktól napjainkig a jelenség meglehetősen gyakori (a megítélése más kérdés). A kutatás során, amelyre a tanulmány hivatkozik, létrehoztak egy olyan biológiai-matematikai modellt, amely az epigenetika homoszexualitásban levő szerepét ábrázolja, vagyis ötvözték az evolúciós elméletet a nemi fejlődés molekuláris szabályozásának legújabb eredményeivel.
avatar
vogul
2013-03-03 01:23:15
Nem akarok belemenni itt a részletekbe, de a kutatás azt látszik bizonyítani, hogy a géneknek a kifejlődése során, bizonyos információrétegek a meghatározóak a gének jövőbeni kifejeződésében (hol, mikor, hogyan kell a génekben tárolt utasításokat végrehajtani). Ha ezek az epigenetikai információrétegek, amelyek normálisan törlődnek egyik generációtól a másikig, mégis megmaradnak, ez a nemi hormonháztartást-védelmet is felborítja, és hajlamosságot idéz elő a homoszexualitásra.
Jómagam hajlok arra, hogy a genetikai meghatározottságot előnyben részesítsem a családi-társadalmi hatásokkal szemben. Olyan ez, mint egy állapot: ha valaki nyúlajakkal, vagy csípőficammal születik.
avatar
vogul
2013-03-03 01:33:14
Kissé hosszúra sikeredett eszmefuttatásomért elnézést kérek a türelmetlenebbektől, de meg kellett indokolnom a hozzászólásomat, és főleg az ebből adódó következtetést:
Ezért látom úgy, hogy azok, akik a homoszexuálisokat elítélik sőt, kizárnák a társadalomból, etikai-erkölcsi, társadalmi, vallási okokra hivatkozva, azok tulajdonképpen a tájékozatlanságukat hirdetik nagy hangon (lehet, hogy tulajdonképpen át sem gondolták, hogy itt emberi lényekről beszélünk, esetenként nagyon is értékes emberekről) - ez a jobbik eset -, vagy saját betegségüket, xenofóbiájukat, a másságtól való viszolygásukat próbálják leplezni.
avatar
otto9876
2013-03-03 10:52:50
...
-vogul-Köszönjük a részletes felvilágositást.Tehát mégis inkább betegség,amit gyógyitani kellene.Nem tudom hogyan,de biztos nem provokációval! --Csaba S-Ha a románság elnyeli a mi kis székely városunkat,akkor legalább nem kell honvágyatok legyen a felvilágosult nyugaton.Ez a mondat viszont igazolja,hogy mennyire is vagytok közösségbe tartozó emberek.Nincs több mondanivalóm!
avatar
csuklanirossz
2013-03-03 11:53:00
re:
Egy pár szó a populációgenetikáról, mielőtt fognák a kommentedet és rohannának a Sínai-hegyhez, hogy szent beavatkozással megoldják ezt a betegség-problémát. Egy populációban egy bizonyos gén több változata is fellelhető. Minél többféle változat van jelen, annál biztosabb a populáció túlélése, ha változnak a környezeti feltételek. A változatosságot mutációk tartják fenn, amelyek, ha nem halálosak, akkor előnyösként vagy semlegesként fennmaradhatnak a populációban . Nevezhetjük betegnek azokat az embereket, akik a jelen körülmények között genetikailag kisebbséget képeznek a populációnkban, és ez az eloszlás egy emberöltő alatt valószínűleg nem is fog változni. De tudni kell, hogy ez egy dinamikus állapot. A mai, a verbális érvelést előnyben részesítő, fejlett agykéreggel rendelkező ember nem volt mindig többségben. De azzá vált a jobb kommunikációs kézsége által létrehozott erős társadalmi kötelékek által. Csak nyugodtan tovább lélegezni, nem lesz mindenki meleg 100 év múlva.
avatar
csuklanirossz
2013-03-03 11:57:01
re: re:
Arról van csupán szó, hogy bármennyire is gyógyítani szeretnék a genetikai változatosságot, nem fog menni. S, ha megy, akkor végrendeletet se érdemes már írni, mert nem lesz aki elolvassa.
A változatosság nem betegség, hanem az élet alapfeltétele. ,
Ha nem árt neked, nem árt nekem, nem árt magának, akkor miért kell megszűntetni?
avatar
csoroge
2013-03-07 09:50:49
Egy kis infó, a mai felvilágosult embernek egy régi sokak által megvetett könyvből:

Férfiúval ne hálj úgy, amint asszonnyal hálnak: utálatosság az. 3Móz 18:22

Hogy miért gyűlölik ezt a könyvet? Azért mert:

Megmutatja nekik, hogy kik, mert megmondja nekik mindazt ami a szívükben lakik, és ez a régi könyv napfényre hozza a természetük legrejtettebb forrásait, attól függetlenül, hogy ez tetszik-e nekik vagy sem.

Mielőtt sok felvilágosult hozzászólás érkezne, ha ajánlhatom, előbb gondolkozz el azon, hogyha az első emberpárt Ádámnak és Bélának hívták volna, akkor te most hogyan írnál véleményt.

Isten parancs az hogy :
És megáldá azokat Isten, mondván: Szaporodjatok, és sokasodjatok, és töltsétek be a tenger vizeit; a madár is sokasodjék a földön. 1Móz 1:22

Ha te ezt felülírod azt jelenti, hogy több vagy mint Isten.

Amennyiben van olyan személy aki szeretne ebből megszabadulni az írjon az office@segitseg.ro –ra.

avatar
csuklanirossz
2013-03-07 16:02:18
re:
1 Timóteus 2:12
avatar
nick007
2013-03-09 09:54:43
@csoroge
Kedves csöröge!
Ha a Bibliát hozta elő, gondolom sokat olvasta, lenne néhány kérdésem. Segítene eligazodni, hogy hogyan tarthatnám meg a törvényeket, amire ön is hivatkozik:

a) Ha az áldozóoltárnál bikát áldozok, tudom, hogy az az Úrnak kedves illatú (Lev 1,9, illetve Lev 1,3.17). A probléma a szomszédaimmal van. Azt mondják, számukra egyáltalán nem kedves ez a szag. Mit tegyek?
b) Szeretném a lányomat rabszolgaságba adni, amint a Kivonulás könyve (21,7) ajánlja. Mit gondol, milyen ár volna méltányos érte manapság?
c) Tudom, hogy nem léphetek kapcsolatba nővel, amíg a menstruációs tisztátalanság időszakában van (Lev 15,19–24). A gond csak az, hogy miből lehet ezt tudni? Megpróbáltam megkérdezni, de a legtöbb nő nagyon pikírten reagált rá.
d) A Lev 25,44 azt mondja, hogy csak a szomszédos népek tagjai közül vásárolhatok rabszolgát. Egy barátom szerint ez a románokra vonatkozik, de a magyarországi magyarra nem. Fel tudna világosítani? Moldáviai román lehet?
avatar
nick007
2013-03-09 09:56:01
@ csoroge
e) Van egy szomszédom, aki ragaszkodik hozzá, hogy szombaton is dolgozzon. A Kiv 35,2 világosan kimondja, hogy az ilyet meg kell ölni. Kihívtam a rendőrséget, de nem tudnak segíteni. Erkölcsi kötelességem, hogy megöljem saját kezűleg?
f) Egy barátom szerint, bár kagylót vagy homárt enni utálatos dolog (Lev 11,10), ez még mindig kevésbé utálatos dolog, mint a homoszexualitás. Nem értek egyet vele. Eligazítana bennünket?
g) A Lev 21,18–20 kimondja, hogy nem közeledhetek Isten oltárához, ha valami probléma van a látásommal. Be kell vallanom, hogy olvasószemüveget használok. Teljesen élesnek kell lennie a látásomnak, vagy van azért itt egy kis játéktér?
h) A legtöbb barátom vágatja a haját, illetve borotválja a szakállát, beleértve a pajeszát is, holott ez Lev 19,27 szerint egyértelműen tilos. Milyen halálnemet javasol nekik?
i) Lev 11,8-ból tudom, hogy ha döglött disznó bőrét illetem, tisztátalan leszek. Az a kérdésem, hogy szabad-e futballoznom, ha cérnakesztyűt húzok?
avatar
nick007
2013-03-09 10:06:09
@ csoroge
j) A nagybátyámnak van egy kis háztájija. Megsérti Lev 19,19-et, mert földjébe kétféle magot vet. Ezenkívül a felesége olyan ruhát hord, ami kétféle anyagból (pamut/poliészter) készült. Most tényleg össze kell hívnom az egész gyülekezetet, hogy megkövezzük őket, vagy pedig elég, ha egy meghitt családi körben lefolytatott ceremónia keretében megégetjük őket, amint ez azok esetében megengedett, akik az anyósukkal hálnak (Lev 20,14)

Vagy egyszerűen a törvények egy részét alkalmazzam a másikat ne, egyiket hagyjam figyelmen kívül a másikat ne?
Mi alapján döntsem el, hogy melyik törvényt kell megtartsam?
avatar
recsege
2013-03-09 13:13:17
Kedves B.

Ha a Bibliát hozta elő, gondolom sokat olvasta, lenne néhány kérdésem. Segítene eligazodni, hogy hogyan tarthatnám meg a törvényeket, amire ön is hivatkozik:

Ebben a formában sehogy, hogy miért? azért mert:
Érzéki ember pedig nem foghatja meg az Isten Lelkének dolgait: mert bolondságok neki; meg sem értheti, mivelhogy lelkiképpen ítéltetnek meg. 1Kor 2:14

Félreértés ne essék nem szeretnék kioktatni senki, sem vitatkozni nem akarok és nem is fogok senkivel, mert nem az én asztalom, de ne felejtsük el, hogy mi a cikk fő lényege.
Mivel ön folyamatosan a törvényt idézi az a-tól a k-ig ezért nézzük meg először, hogy mire való a törvény?
avatar
recsege
2013-03-09 13:14:04
A törvény pedig bejött, hogy a bűn megnövekedjék; de ahol megnövekedik a bűn, ott a kegyelem sokkal inkább bővelkedik:
Hogy miképpen uralkodott a bűn a halálra, azonképpen a kegyelem is uralkodjék igazság által az örök életre a mi Urunk Jézus Krisztus által. Róm 5:20-21

Ez világosan megmutatja a törvény célját. Tulajdonképpen azért adta isten, hogy az ember meglássa saját erkölcstelen romoltságát, és kiszolgáltatottságát.

avatar
recsege
2013-03-09 13:15:02
Had írjak egy pár példát:
Ha sötétben autót, vagy biciklit vezetünk felkapcsolt lámpával, akkor a lámpa fénye megmutatja nekünk a gödröt, de nem a fény idézte elő a gödröt, és nem is tünteti el, csak megmutatja.
Vagy ha egy kőműves ferdén rak egy falat és valaki a függőt a fal mellé teszi a függő csak megmutatja, hogy milyennek kellene lennie a falnak. Nem ő rakta, nem is javítja ki, csak megmutatja. A fény nem hibás, és nem is felelős az úton levő gödörért, mint ahogyan a mérő zsinór sem a ferde falért.
A tükör sem hibás azért, mert megmutatja nekünk az igazi arcunkat.
A törvény megítéli az ember jellemét és állapotát, és bebizonyítja neki, hogy bűnös, és mivel nem tudja betartani átok alá helyezi.
Ezt úgy is felfoghatjuk, hogy a törvény azt kérdezi tőlünk, hogy „az vagyok-e, aminek lennem kell”?

avatar
recsege
2013-03-09 13:15:22
A törvény „csak rávilágít” arra, hogy az Örökkévaló milyennek szeretné látni az embert.
A törvény nem idézi elő az emberben a problémát és nem is oldja meg, csak megvilágítja azt ami nem helyes az Ábrahám, Izsák, Jákob Istenének a szemében.

A törvény tehát „követeli” az erőt attól, akinek nincs és elátkozza azt, ha nem tud erőt felmutatni.
Az evangélium először erőt ad az embernek, és megáldja azt, aki a cselekedeteiben kinyilvánítja azt, mármint a kapott erőt.

A törvény az engedelmesség gyakorlásának eredményeként ígéri az életet, az evangélium pedig adja az életet, mint az engedelmesség egyedüli igaz forrását.

avatar
recsege
2013-03-09 13:16:48
Végezetül pedig:
Mert tudjuk, hogy a törvény lelki; de én testi vagyok, a bűn alá rekesztve.
Mert amit cselekeszem, nem ismerem: mert nem azt művelem, amit akarok, hanem amit gyűlölök, azt cselekeszem.
Ha pedig azt cselekszem, amit nem akarok, megegyezem a törvénnyel, hogy jó.
Most azért már nem én cselekszem azt, hanem a bennem lakozó bűn. Róm 7:14-17

Jézus Krisztust pedig azért adta az Atya, hogy felszabaduljunk a bűn fogsága alól, de ez már egy más fejezet.
A lényeg Az Örökkévaló emberé és asszonnyá teremtette az embert és ez így jó.
Aki felülírja az Ő beszédét, és meg nem tér Hozzá az méltó jutalmát veszi, a megfelelő időben.
Annyit most is tudok, hogy Jézus Krisztusban van ezeknek az embereknek szabadulási lehetőség.
avatar
vogul
2013-03-19 10:28:48
Ennyi elködösített, szétmaszatolt mondanivalót rég nem olvastam. Mi köze a cikkhez? Szerintem a hozzászóló sem nagyon érti, hogy mit akar. Ennyi erővel lehetett volna zengeni egy dicshimnuszt az iszlám fundamentalizmusról is, mert végül is ők sem cselekszenek mást, csak szó szerint értelmezik a Koránt.
avatar
Marina
2013-03-26 10:31:03
Biblia
Hella!

Én azt hiszem értem recsege, mire próbál kilyukadni. A világot sokféle szemüvegen át lehet nézni, sokféle élményen át lehet megélni. Én tudományos beállítotságú ember vagyok, de látom a tudomány hézagait és fontosnak tartom a szellemet is. Talán nem ide illőnek tűnik, de ajánlom recsege-nek Erich Frommtól a Szeretet művészete című könyvet. Sokmindenről szó esik benne, többek között az Isten iránti szeretetről, és hogy az egyén érettsége mennyiben befolyásolja a tanok megértését és megélését.

Egy szó, mint száz, nem hiszem, hogy veled vitatkozni lehetne, mert nem érted, és érzésem szerint nem is akarod megérteni a többiek nézőpontját, ami az ő nálad érettebb szemszögükből világítja meg a problémát. Aki valóban képes kiválasztani pár passzust és szó szerint ráolvasni mások fejére, az aligha értheti miről beszél.
avatar
Marina
2013-03-26 10:41:31
Melegek meg langyosak
Én nem vagyok meleg - nem teljesen. Mindenesetre érintett vagyok, és ezért bizonyos szinten olvasott is az ügyben.

Az egyik legfontosabb és legérdekesebb dolog, amit a témában felfedeztem, azt pszichológián tanultuk - orvostanhallgató vagyok -, hogy nincs százszázalékos ilyen vagy olyan ember. Nagyon kevesen állnak a statisztika két abszolút végén. A legtöbb embernek vannak tendenciái erre is, arra is. Ha csak gondolatban, ha csak testi vagy lelki viszonylatban. És a szexuológiai klinikán százalékban mérik, ki mennyire hetero- illetve homoszexuális.
Ez szerintem tökéletesen illeszkedik az epigenetikus teóriába, ahol rettentő sok gén és irtózatos méretű környezetük milliószámú interakciójáról beszélünk, és arról a rettentő variabilitásról, ami minket egyformaságunk ellenére is különbözővé tesz már a molekuláink szintjén. Így aztán végezetül nincs is más-ság, mert mindenki más. Csak a többség szerinti elfogadott helyes és helytelen van. De az már ember-teremtette, nem Isten alkotta. ;)

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."