Színes » Érdekességek

Reshma: új nekem a halál

Németországból érkezett Udvarhelyre, de indiai, és főként angolul beszél. Hét hónap alatt magyarul is megtanult.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
socola

Húsz éve halottnak hitték

Kiderült, hogy az elmúlt két évtizedet egy Iași-i...
kanadaweed

Legalizálták a marihuánát Kanadában

Már nem csak orvosi célra lehet alkalmazni, de az...
disznofej01

Disznófejet akart átvinni a határon

De egy jó szimatú határőr kiszagolta a dolgot....

reshma
Reshma Kudukkath, Fotó: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: BEDŐHÁZI ATTILA-CSABA
2014. április 17., 07:29
2 hozzászólás. 

Indiai árvákon, utcagyerekeken szeretett volna segíteni, jelenleg azonban udvarhelyi időseket gondoz. Disznót nem eszik hite miatt, és mert nem szereti. A rakott krumpli a kedvence.

A szombatfalvi öregotthonban a műszakja végén csíptük el Reshma Kudukkath-ot. Rögtön arra panaszkodik, hogy nem néz ki jól, mert éppen akkor segített enni egy ott lakónak, ezért pecsétes a ruhája. Bármennyire bizonygatjuk, hajthatatlan: nem nézek ki jól – mondja, és már kapcsoljuk is be a diktafont.

Indiai származású vagy, Németországban születtél és nőttél fel, és most Romániában egy magyarlakta városkában dolgozol: ez hogy jött össze?

Mikor kisebb voltam, arra gondoltam, hogy segítek az indiai árva, utcagyerekeken, de a szüleim féltettek, azt mondták, hogy nem szabad egyedül Indiába menni. Ekkor azt terveztem, hogy Angliába megyek, és ott tanulok angolul, de a német csoport, ahol elvégeztem a képzést, úgy döntött, hogy Romániába megyünk. Nem volt hely Angliában, így ide jöttünk.

Miért volt fontos számodra az önkéntesség, és miért pont egy idősek otthonába jöttél dolgozni?

Voltam Indiában, Delhiben, amikor 16 éves voltam. Ott egy taxis egy három éves kéregetőnek adott pénzt. A kisgyerek rám nézett, és azt mondta, hogy adjak én is, mert nekem több van. Nagyon szomorú volt látni, hogy ilyen kicsin ilyen problémái vannak. Akkor gondoltam, hogy ott akarok önkéntes lenni.

reshma

Utánanéztem, és sok önkéntes képző volt Németországban, egyikbe beiratkoztam, ott végeztem. Ide küldtek, hát itt vagyok.

Hol voltál még önkéntes? Mióta vagy nálunk?

Tavaly végeztem az iskolát, így ez az első hely, ahol önkéntes vagyok. Tavaly júniusban tudtam meg, hogy ide fogunk jönni. Szeptemberben indultunk. Egy szemináriumon sokat beszélgettünk arról, hogy milyen itt a kultúra és a történelem, és még egy kicsit nyelvet is tanultunk.

Románt, vagy magyart?

Gondoltam tanulok románul, de ők mondták, hogy nem-nem, magyarul, mert ott magyarok élnek. Egy hetet tanultam magyarul, de mikor idejöttem, akkor mindent elfelejtettem.

Hogy sikerült megtanulni a magyart, azt mondják a világ egyik legnehezebb nyelve?

Igen, azt gondolom, hogy nehéz. Én nagyon lusta vagyok, semmit nem tanultam, rám ragadt. Kicsit tanultam Ágival, talán egy hónapot. A telefonom nagy segítség még most is, abból nézem ki a szavakat.

Hogy beszéltél az elején az öregotthon lakóival?

Az elején kézzel beszéltünk. Nagyon kedvesek voltak, de én semmit nem értettem. Volt két lány, akik kicsit beszéltek angolul, de ez kevés volt. Az első hónap nagyon nehéz volt, mert semmit nem tudtam mondani. A két lány sem volt mindig itt, és nem is mindig értették, amit én mondtam.

reshma

Mikor idejöttem, másnap reggel minden szobába bementünk egy munkatárssal. Az idősek nem sokat beszéltek. Amikor a munkatársam mondta, hogy én vagyok az új német önkéntes, akinek a szülei indiaiak, akkor nagyon kedvesek voltak. Sokat kérdeztek, de én nem tudtam, hogy mit.

Gyakran beszélsz a szüleiddel?

Az első hónapban naponta ötször beszéltem velük. Nagyon hiányoztak nekem. Minden új volt, sokat láttam, jól éreztem magam, de karácsonykor hiányoztak.

Milyen nyelven beszéltek?

Németországban születtem, ott is tanultam, csak a rokonok indiaiak. Mikor nagyon kicsi voltam, akkor csak indiai nyelvet beszéltünk, de mára már nem. Indiában 17 nyelv van. Én egyet beszélek, a malajálam nyelvet, és még egyet értek, de azt nem tudom beszélni. Aki India egyik részén lakik, az nem érti meg a másik részén lakók nyelvét, ezt úgy kell elképzelni, mint a magyart és mondjuk a németet.

Ez egy mix, malajálam és német keveréke.

Milyen nyelveket tudsz még?

Angolt, azt tanultam az iskolában, tudok beszélni, de sokat felejtettem. Tanultam spanyolt, de nem tudok jól beszélni. Kicsit magyart, és tanultam latint is.

Szüleid indiaiak. Gondolom az indiai konyha áll közelebb hozzád? Kóstoltad a székely ízeket?

Itt az öregotthonban csak székely ízek vannak. Ez más, nem csípős, mint az indiai, és sok a disznóhús bennük.

Hited miatt nem eszel disznóhúst?

Igen, muszlim vagyok, nekünk nem szabad enni disznót. Én ettem, mert gondoltam, nem leszek udvariatlan. Az első három hónapban mindent kipróbáltam, de rájöttem, hogy nem ízlik a disznó. Otthon sem ettem, hát nem hiányzott.

reshma

Mit eszel, ha nem disznót? Mit szeretsz a legjobban?

Tegnap például tejberizst ettem, de mindent megeszek, ami nem disznó. A rakott krumplit szeretem a legjobban.

Nyugat-Európából ide érkezve, mik voltak azok a dolgok, amik a legjobban megfogtak, és amelyek miatt szívesen itt maradnál?

Az emberek. Amikor megyek az utcán, és valakivel találkozok, akkor mindig meghívnak kávézni. Németországban nem látsz ilyent. Nagyon barátságosak az emberek. Nagyon szeretem itt. Nem gondoltam, hogy ez ilyen jó hely.

Mi az, amiért nem maradnál Udvarhelyen?

Ha több időre maradnék, és keresnék egy munkahelyet, akkor nem túl sok pénzt kapnék. Egy német biztos nem tudna itt élni. Sok minden olcsó, de nem minden, és a pénz kevés.

Más problémám nincs. Semmi. Kivéve, amikor valaki meghal itt az öregotthonban. Ez az érzés nekem új. Nagyszüleimmel nem sokat találkoztam, egyszer-kétszer egy évben, de ez nem sok. Itt minden nap velük vagyok, és ha valaki meghal, akkor nagyon rossz érzés, mert megszeretem őket.

Voltak negatív tapasztalataid? Volt már problémád abból, hogy más vagy, mint az itteni emberek?

Volt olyan, hogy sétáltam az utcán és egy cigány néni jött, vagy egy pasi, s kérdezett valamit. Én nem értettem. Utána románul kérdezte, de azt sem.

Az üzletben, amikor nem értik, amit mondok, akkor az emberek románul kezdenek el beszélni, de ez sem probléma.

Hogyan, milyen nyelven ismerkedsz itt Udvarhelyen?

Az elején angolul. Az üzletben is angolul beszéltem. De, ha találkozok a barátnőimmel, akkor magyarul vagy angolul beszélünk. Van, akivel azért angolul, mert akkor ők is tudnak gyakorolni velem.

Amikor nem dolgozol, mivel töltöd az időd?

Van két barátnőm, akivel két-három naponta találkozok. Három hónapja, minden nap járok a Fit Feelbe. Futni, vagy súlyokat emelek, egyedül. Vagy megyek Anikó nénihez, a főnökhöz.

Bejönnek a székely fiúk?

Mielőtt idejöttem volna, találkoztam egy fiúval Németországban, ő most a barátom. Amikor idejöttem, akkor nem kerestem őket. Inkább lányokkal barátkozom.

Tetszel a székely fiúknak?

Biztos. Nem tudom.

Meddig maradsz nálunk?

Négy hónapot, aztán megyek egyetemre. Tanár leszek. Gimnáziumban szeretnék tanítani. Németet és természettudományt. Szeretnék majd visszajönni ide, amikor vakáción leszek, egy-két hétre.

Reshma Kudukkath (18 éves) Németországban született, indiai szülők gyerekeként. Malajálam és német nyelvet beszél, de tud angolul, magyarul, spanyolul. Jelenleg a szombatfalvi öregotthonban önkéntesként dolgozik.



2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
gattamelata
2014-04-17 13:17:29
Pontosítás...
Nem malájalam, hanem malajálam nyelvről van szó (nem összekeverendő a malájjal).
avatar
bedohazi
2014-04-17 14:18:44
Köszönjük az észrevételt. Javítva!

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."