Színes » Érdekességek

Tedd mellre!

Idén is sétálnak a kismamák a szoptatásért. Eloszlatják az anyatejjel kapcsolatos tévhiteket, biztatják egymást, hogy rövid és hosszú távon is érdemes szoptatni.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
socola

Húsz éve halottnak hitték

Kiderült, hogy az elmúlt két évtizedet egy Iași-i...
kanadaweed

Legalizálták a marihuánát Kanadában

Már nem csak orvosi célra lehet alkalmazni, de az...
disznofej01

Disznófejet akart átvinni a határon

De egy jó szimatú határőr kiszagolta a dolgot....

setafikalas
Séta a szoptatásért
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA
2014. július 16., 09:06
0 hozzászólás. 

Az idei, július 25-ei séta és az azt követő beszélgetések témája a szoptatás hosszú távú előnyei lesznek, hiszen számos felnőttkori és civilizációs betegség kialakulását megakadályozhatja a csecsemőkori védelem, vagyis az anyatejes táplálás – tájékoztatott Fekete Éva, szervező, szoptatási tanácsadójelölt.

Harmadszor szervezik meg a felvonulást a Szoptatás Világnapja alkalmából, mely hivatalosan augusztus 1-jén van, most azonban kissé előrébb hozták. Az a cél, hogy a szoptatással kapcsolatos tévhiteket eloszlassák, a nehézségekkel küszködő, vagy csak információt kereső édesanyáknak segítsenek – tudtuk meg Évától.

Hogy melyek ezek a tévhitek?

Például az, hogy az évtizedekkel ezelőtt elterjedt szemléletet követve sok kismama még most is három óránként eteti kisbabáját, holott a hosszú távú szoptatás egyik feltétele, hogy akkor tegyük mellre a gyereket, amikor a gyerek igényli. A szoptatás ugyanis több igényt kielégít: oltja a szomjat, elűzi az éhséget, megnyugtat, biztonságot ad, elősegíti a kötődő nevelést.

Olyan problémákról tanácskozhatunk, hogy aludjunk-e együtt a babával, szomjas-e, vízzel itatható-e nyári melegben az anyatejes csecsemő, hogyan és mitől apadhat el, illetve létezik-e, hogy nem elég tápláló a tejünk. „Az a cél, hogy biztassuk az anyukákat, ha nehézségekkel küzdenek is az elején, megéri szoptatni, és senki ne menjen úgy haza, hogy nem kapott választ a kérdéseire" – mondta a szervező.

Ez lesz: pályázz, kérdezz és nyerj

Az Udvarhelyszéki Anyák közössége által szervezett esemény jövő pénteken, 9.30-kor kezdődik a Bethlen negyedi parkban levő szökőkútnál. A felvonulók körbesétálják a parkot, majd a helyszínen felállított sátraknál kiscsoportos beszélgetések lesznek.

A szoptatás során felmerülő kérdésekre dr. Bodoni-Imre Tímea gyermekgyógyásztól és Fekete Éva, a La Leche Liga szoptatási tanácsadó jelöltjétől kaphatnak választ az érdeklődők.

A rendezvény keretében állítják ki és díjazzák az Anya melegében (l)enni címmel meghirdetett fotópályázatra beérkezett alkotásokat. A pályázatra július 20-ig lehet benevezni.

Olyan képeket várunk az udvarhelyianyak@yahoo.com emailcímre, amelyek a szoptatás intim pillanatait, jellegzetes mozzanatait örökítik meg a diszkrét vagy nyilvános szoptatástól a büfiztetésig, közös alvásig. Nem lényeges, hogy mikor készült a kép, az a fontos, hogy előhívható minőségű legyen – kérik a szervezők. Hozzáteszik: egy személy akár több alkotással is jelentkezhet.

Bababoltban, könyves üzletben való vásárlási utalványt, babamasszázst, formalufit, fajátékokat, pelenkatortát, a kismamák által készített kézműves termékeket nyerhet az, akinek a helyszínen a képeit győztessé szavazzák a felvonulás résztvevői. Fekete Éva elmondta, nagyon örül annak, hogy remek közösség kezd kialakulni, sok szülő, anyák és apák egyaránt, segítenek mind a szervezésben, mind a nyereménydíjak felajánlásában.

A Séta a szoptatásért-ra nemcsak a kisgyerekes édesanyákat, hanem az édesapákat, a nagyobb családot is szívesen látják. A nagyobb gyermekek számára kézműves foglalkozásokat tartanak.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."