Kultúra » Zene

5+1 dal a gyermekkorról

Amikor gyermek vagy, semmi sem számít, mert nem tudsz róla. Később annál inkább. Amikor már nem mindegy, hogy hogyan emlékszel rá.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Ádám Gyula

Van programod hétvégére?

Október utolsó hetében két hangversenyt is szervez a...
fotó: pearipilesunetului.ro

Zenész gyerekek versenyeznek Udvarhelyen

Október 19-ig lehet jelentkezni az iskolás gyerekeknek...
PelyBarna

Ha koncert és gitár, akkor csütörtököt mondunk

Pély Barna érkezik, egy szál gitárral mutatja meg, hogy...

gyerekdalok
Más volt az életem, én úgy emlékezem. Fotó: guardian.co.uk
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2014. január 30., 14:43
0 hozzászólás. 

Jó, persze, ezt június elsején kellene, de éppen most kapott el, amikor szánkózó gyerekeket látok a hóban. Amikor én még kissrác voltam, akkor is sokat havazott, mégsem nyivákolt senki, hanem élvezte a havat, korcsolyázott, sízett, szánkózott. Aki nem volt beteg, annak pirospozsgás volt az arca. Nyáron a negyven fokban sem jajgatott senki, hanem élvezte, hogy süt a nap. Legalábbis most így emlékezem.

5. Illés: Amikor én még kissrác voltam

Igen, akkor még bámultuk a felnőtteket, ezt a dalt a Halász Judit előadásában ismertük karcos, fekete lemezről. Azt hittük, jó lesz, hogyha egyszer mi is nagyok leszünk és merünk majd nagyokat álmodni, mint ahogy a nagyok tették. Utólag visszatekintve, természetesen a felnőtteknek nem lehetett annyira jó, de ezt velünk, gyermekekkel nem éreztették. Rossz arcú embert sem sokat láttunk.

4. Halász Judit: Szél hozott, szél visz el

Nemcsak a hó hullott és sütött a nap, hanem néha szél is fújt. Hozták-vitték az utcákon a faleveleket, a havat vagy a mocskot. Köd is volt néha, néha akkora mint odaát Csíkban, előttünk is, mögöttünk is. Sose néztük, merre jártunk.

3. Locomotiv GT: Miénk itt a tér

Később aztán, amikor kamaszodtunk és a blokk (tömbház) előtt tényleg elkopott a kő, s csak huszonöt év után lett ismét szögletes, miután kijavították. Elkopott sok minden egyéb is a gyerekkorból, s csak jóval a tinédzserkorszak után döbbenhettünk rá, hogy akkor még tényleg a miénk volt ott a tér.

2. Republic: Gyerek vagyok

Aztán egyre többször kezdtünk emlékezni visszafele a szép gyerekkorunkra, amikor a város gyönyörű volt és a lányok gyönyörűek. Újra szobák mélyére, hintákba és cukrászdákba vágytunk, írtunk leveleket, mint ahogy Cseh Tamásnak és a Republicnak is volt egy Levélváltása úgy, hogy egymás dalait énekelték.

1. Cseh Tamás: Gyerekkorom

Ha már Republic és gyerekkor, akkor hadd bújjon elő a résből a Cseh Tamás-i gyerekkor is. Csak kő legyek, csak bogár legyek, félelmes, álmos gyerekkorban, rejtőzködőn. Ezt a dalt Lovasi András is feldolgozta, főhajtásféleképpen.

+ 1 Hobo – Viszockij: Ballada a gyermekkorról

Mind-mind kelet-európai gyerekdalok közül álljon itt a talán legigazibb: Vlagyimir Viszockij, „az orosz Bob Dylan" gyerekkor-balladája Hobo előadásában üt jobban, mert magyarul szól, s ma már oroszul nem tudnak annyian, mint az én gyermekkoromban... Az eredeti dal itt hallható, megrázó képekkel – jó, nekünk nem volt háború a gyermekkorunkban. Lehet, hogy ettől volt szép, nem tudom.

A lista természetesen szubjektív, de ezt te kiegészítheted kommentben. Neked milyen dalok jutnak eszedbe a gyermekkorodról?



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."