Színes » Érdekességek

Kánikula elleni apróságok

Néhány hasznos tanácsot kaptunk levélben, melyeket kánikula idején alkalmazva egy kissé megkönnyíthetjük napjainkat.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
socola

Húsz éve halottnak hitték

Kiderült, hogy az elmúlt két évtizedet egy Iași-i...
kanadaweed

Legalizálták a marihuánát Kanadában

Már nem csak orvosi célra lehet alkalmazni, de az...
disznofej01

Disznófejet akart átvinni a határon

De egy jó szimatú határőr kiszagolta a dolgot....

Bedohazi
Bedohazi
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2010. augusztus 16., 10:50
0 hozzászólás. 


Helyes étkezés

Az örökös tanács: fogyasszunk sok folyadékot. Attól függően, hogy mennyi és milyen
intenzitású tevékenységet végzünk, igyunk legalább 2-3 liter folyadékot minden nap.
Hanyagoljuk az alkoholos és a nagyon édes italok fogyasztását, ezek ugyanis nagyobb folyadékvesztést okoznak. Kerüljük a túlzottan hideg italokat, a nagy melegben ezek hasi görcsöket és fájdalmakat is okozhatnak.

Érdemes csökkenteni a kávéfogyasztást, ugyanis a kávé kalciumot von el a szervezettől.

Kerülendő a nehéz, zsíros és forró ételek fogyasztása is, helyettük tanácsos alacsonyabb kalóriaértékű termékeket enni, kisebb adagokban és több alkalommal.

Pótoljuk az elvesztett ásványi sókat: ezeket főként kiizzadjuk, a helyes egyensúly érdekében ajánlatos sok friss gyümölcsöt és zöldséget fogyasztani, de hatásos lehetnek a sportolóknak készült italok is.

Bedohazi

Mit tehetünk a meleg ellen?

Maradjunk minél többet házon belül, tartózkodjunk légkondicionált vagy jól szellőző helyiségben és pihenjünk minél többet. Néhány, hűvös helyiségben eltöltött óra segít a szervezetnek hosszabb ideig normális hőmérsékleten maradni, amikor újra kimegyünk az utcára.

Nagy melegek idején ajánlatos minél gyakrabban zuhanyozni, testhőmérsékletű vízben.
A nap legmelegebb óráiban kerüljük a nehéz fizikai munkát. Mezei munkák végzésekor igyekezzünk árnyékos helyen tartózkodni 10 és 18 óra között.

Ajánlatos kerülni a rövid időn belül történő nagy hőmérsékletváltozásokat (például a
forróságból hazaérkezvén azonnal hideg zuhanyt venni veszélyes lehet).

Mi legyen, ha a napon vagyunk?

Viseljünk megfelelő öltözetet: javasolt a minél vékonyabb, könnyű, hosszú, fehér vagy világos színű, lehetőleg természetes anyagból készült ruha viselete. Valamilyen fejfedő vagy napernyő használata is segíthet. Nem csak napozáskor, de a mindennapok során is jól jöhetnek a napkrémek: ha „megégünk" az nem csak fájdalommal jár, de csökken szervezetünk hőséggel szembeni védelmi képessége. Használjunk UV-szűrővel ellátott napszemüveget.

Tűzvédelmi tanácsok

Nagy hőség idején sokkal magasabb a tűzesetek veszélye, ezért ilyenkor fokozottan figyelni kell az alapvető tűzvédelmi szabályokra. Kerüljük a száraz, gyúlékony anyagok környékén a nyílt láng használatát, valamint a dohányzást. Tartózkodjunk a cigaretta csikkek véletlenszerű eldobásától: oltsuk ki cigarettánkat egy hamuzóban, esetleg vízzel is leönthetjük azt. A gyúlékony anyagokat tároló edényeket védjük a közvetlen napsugárzástól, tároljuk őket hűvös, árnyékos helyen. Bizonyosodjunk meg róla, hogy munkahelyünkön, otthonunkban található tűzvédelmi készülék, poroltó, illetve, hogy ezek működőképesek.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."