Színes » Érdekességek

Az IBM szuperszámítógépe győzött Amerika legjobb kvízjátékosai ellen

Az IBM Watson nevű szuperszámítógépe győzött Amerika legnépszerűbb szellemi vetélkedőjének (Jeopardy!) legjobbjai ellen.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
socola

Húsz éve halottnak hitték

Kiderült, hogy az elmúlt két évtizedet egy Iași-i...
kanadaweed

Legalizálták a marihuánát Kanadában

Már nem csak orvosi célra lehet alkalmazni, de az...
disznofej01

Disznófejet akart átvinni a határon

De egy jó szimatú határőr kiszagolta a dolgot....

Bedohazi
Bedohazi
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2011. február 18., 08:02
0 hozzászólás. 


Az esti főműsoridőben három részben leadott vetélkedő első fordulóján még úgy tűnt, hogy Brad Rutter, aki a játék történelmében az eddigi legnagyobb díjat vihette haza, és Ken Jennings, aki 2004 és 2005 között sorban 74 játékot nyert, eséllyel indulhat az egyszerre 2208 processzort működtető szuperszámítógép ellen. Az adás végén Rutter és Watson még egyformán 5000 dollárnál tartott. A további két fordulóban azonban a Watson zavarba ejtő baklövései ellenére is bebizonyosodott, hogy az emberi elme esélytelen a négy éven át tartó programozói munka ellen.

Watson fölényes előnye ellenére az is kiderült, hogy a tíz szerverszekrény-méretű számítógépnek humora még nincsen, és néha a szavak másodlagos jelentésével sem tud mindig megbirkózni.

A szakemberek azonban így is áttörésként értékelik a gép teljesítményét, mert bizonyította, hogy képes úgy megérteni az emberek beszélgetését, hogy közben a kérdésekre a legvalószínűbb válaszokat adja.

Az IBM szakemberei az irodalmi idézetek és tudományos formulák mellett olyan adatokkal is feltöltötték Watsont, mint a pápák uralkodásának kronológiája, vagy az Oscar-díjas színésznők listája.

A három fordulóban Watson összesen 77 413 dollárt nyert, míg Jennings 24 ezer, Rutter pedig 21 600 dollárral fejezte be a történelmi játékot.

Az informatikai óriásvállalat a nyertesnek járó 1 millió dolláros fődíjat jótékony célra fordítja.

Forrás: MTI


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."