Színes » Érdekességek

Székelyek a magasban: a cél a nyolcezres

Csomagol az udvarhelyi színházi világosító: Tóásó István hétfőn hajnalban harmadmagával Nepálba indul, hogy megmássza a Himalája hatodik csúcsát, a Cso-Ojut.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
socola

Húsz éve halottnak hitték

Kiderült, hogy az elmúlt két évtizedet egy Iași-i...
kanadaweed

Legalizálták a marihuánát Kanadában

Már nem csak orvosi célra lehet alkalmazni, de az...
disznofej01

Disznófejet akart átvinni a határon

De egy jó szimatú határőr kiszagolta a dolgot....

Szines_toaso1604
Szines_toaso1604
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2011. április 16., 16:08
0 hozzászólás. 

Hétfőn este hatkor száll fel a gép a bukaresti reptérről, fedélzetén három székelyföldi alpinistával: Tulit Zsombor (Sepsiszentgyörgy), Sükösd József (Csíkszereda), valamint Tóásó István (Székelyudvarhely) négy és fél óra múltán Katarba érkeznek, majd kilencórás várakozás után a Nepál fővárosába, Katmanduba tartó gépre szállnak. A katmandui repülőtéren a néhány héttel ezelőtt már útra kelt negyedik expedíció-tag, az udvarhelyi Szabó Zoltán fogja őket várni. Szabó már néhány héttel ezelőtt útnak indult, nepáli barangolásait blogján lehet figyelemmel követni.

Mint Tóásó honlapunknak elmondta, most már csak a csomagolás van hátra, az expedícióhoz szükséges pénzt és felszereléseket sikerült beszerezni. Terveik szerint az első napokat Katmanduban töltik, majd nekiindulnak a hegynek. A Tibet és Nepál határán fekvő 8201 méteres csúcs, a Cso Oju a Himalája hatodik legnagyobb nyolcezrese. Tóásó elmondta, hogy a csúcsra vezető úton két helyen van jégfal, de sziklát nem kell mászni. Tulit tavaly tavasszal másodmagával egyszer már megpróbálta, egyedül 7900 méterig jutott, de onnan a rossz időjárás miatt kénytelen volt visszafordulni.

Ugyanígy járt a leghíresebb magyar hegymászónak tartott Erőss Zsolt, aki már amputációja után, 2010 őszén volt expedícióval a Cso Ojura, de lavinaveszély miatt ők is kénytelenek voltak visszafordulni. A mostani csúcstámadás, amennyiben az időjárás és más körülmények is kedvezőek lesznek, körülbelül május 10 és 15 között várható, de ezt előre nem lehet megmondani. A hegymászók bíznak sikerükben, s amennyiben meghódítják a Cso Ojut, elmondhatjuk, hogy székelyföldiek ilyen magasan még nem jártak.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."