Színes » Érdekességek

Új pofit kapott a Smart

Közös produkcióban szabta át a Smart arcát a Mercedes és egy svájci karóra-gyártó. Lassan nagykorú lesz, így időszerű volt a ráncfelvarrás.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
socola

Húsz éve halottnak hitték

Kiderült, hogy az elmúlt két évtizedet egy Iași-i...
kanadaweed

Legalizálták a marihuánát Kanadában

Már nem csak orvosi célra lehet alkalmazni, de az...
disznofej01

Disznófejet akart átvinni a határon

De egy jó szimatú határőr kiszagolta a dolgot....

Benzingoz_SmartForTwo
Benzingoz_SmartForTwo
szerkesztoÍRTA: ANDRÁS FERENC
2012. február 09., 19:03
0 hozzászólás. 

Nagy, de fizikai méreteit tekintve igen apró fába vágta a fejszéjét a világhírű Swatch és a még nagyobb celebfaktorral bíró Mercedes, amikor '98-ban közös projekttel álltak elő. Két személy szállítására alkalmas, kétüléses, pici városi autó megalkotása volt a cél, ami ha szükséges, keresztben is be tud állni a legkisebb parkolóhelyre.

Benzingoz_SmartForTwo

Első közös gyermekük a ForTwo, ahogyan a neve is mondja, maximum két felnőtt számára biztosít utazóhelyet, illetve a csomagtartónak nevezett fiókocskában elfér egy láda ásványvíz és egy King méretű Twix csokis édesség is.

 

A farmotoros miniszekér

első generációja csúnyán elbukott a németek által csak „szarvas tesztként" emlegetett vezetési próbán, de a tervezőasztalon eltöltött pár hét után bebizonyította, hogy joggal nevezhetjük igazi gépjárműnek.

Hosszában csak pár centivel lépi túl egy hagyományos kerékpár méreteit, a döbbentessen apró méret akkor a legszembetűnőbb, amikor egy hagyományos méretű autó mellé állítjuk a csöppséget: kedvencünk feleakkora, mint egy mezei kompakt. A hölgyek imádják, az urak ízléstelen viccorkánban törnek ki, de a lényeg, hogy

aktívak a hazai forgalomban a gombócméretű négykerekűek.

 

A Smart két éve kapott új arcot, de ismét kés alá fektették. Egy átlagos autógyártó általában négy-öt évenként plasztikáztatja kínálatban lévő modelljeit, Smarték viszont sosem tartoztak a „szürke egér" szakosztályhoz.

Az évek során többtagúvá bővült a család: már van városi kisautó méretű négykerekű, ahogyan a neve is mondja, ForFour, továbbá vagány kupé és dögös roadster. De a figyelem középpontjában mindig is az örök fiatal, megunhatatlan formavilágú ForTwo állt.

 

Finoman bántak a tervezőceruzával

Az alapkoncepciót természetesen nem változtathatták meg, méreteiben nem változhat a Smart, nem érheti utol a kisautó-növesztő globális mozgalom. Ahogyan a gyári fotógaléria is mutatja, a vizuális csomag vajmi keveset változott, a fő stíluselemeket a nemrég piacra dobott elektromos kivitelből telepítették át.

Benzingoz_SmartForTwo

Az előző generációhoz képest változott az első kötény és lökhárító, sokkal sportosabb arcot kapott a törpe, már ha beszélhetünk sportosságról egy bicikli méretű minigép esetén. Újdonság a Smart jelvényt viselő hűtőmaszk, a korábbi generációknál mellőzni kellett.

A módosítás egész felnőttes orrkiképzést kölcsönöz az autónak. Dögös a ködlámpákat magába ágyazó szájrész, igazi morzsaporszívónak néz ki a ForTwo. A lámpatestek a régiek, ahogyan a sárvédők-motorháztető trió is. Természetesen minden karosszéria-elem műanyag, gyorsan cserélhető és relatíve olcsó, bár egy égő cigarettával is komoly károkat lehet okozni bennük.

Benzingoz_SmartForTwo

Oldalról semmi újdonság, kivéve a baloldalon, az ajtó mögé helyezett lélegeztető kopoltyú, amely segítségével extra levegőhöz jut az autó farába pozícionált minivarrógép. A hátsó kialakítás már drámaibb, most már van középen dupla minikályhacső és villogós áldiffúzor.

 

Belül maradt a régi

A két nagyobbacska ajtót kinyitva (méreteik nagyban megkönnyítik a ki-beszállást) az előző modellből ismert beltér fogad. Talán a belvilágban emlékeztet a legjobban a Swatch óragyár termékeire: nagyon hightech és műanyagos, fiatalos az összkép, akárcsak a svájciak jellegzetes karóracsaládja.

Benzingoz_SmartForTwo

A kormánykerék kisméretű, háromküllős, sportos, de ne higgyünk az első benyomásnak, ez nem egy négykerekű sportrakéta. Bohókás megoldások és érdekes megközelítés jellemzi az utasteret. Középen trónol a színes kijelzős multimédia rendszer, a gombrengeteg itt elmarad, érintések vezérlik a ketyerét.

Érdekes megoldás, hogy különálló, óra formájú elembe, középre csavarozták a fordulatszámmérőt. Mellette kapott helyett a turbónyomást visszajelző kijelző, a sebességmérő viszont a megszokott helyén, a kormánykerék mögött található. Az ülések rendes méretűek, el lehet férni bennük, de ne számítsuk S osztályos Mercis pöffeszkedésre. Ez nem otthoni bőrfotel, hanem célszerszám: szállítási eszköz.

Benzingoz_SmartForTwo

A csomagtartóról csak annyit, hogy van, de az anyósülést előre döntve nagyobbacska dolgok szállítására is alkalmas a ForTwo. De azért ne felejtsük el, hogy ez nem egy hagyományos méretű automobil.

 

Hátul dobog a törpe szíve

Ne feszegessük az amúgy is fixre csavarozott motorháztetőt, a miniszív az autó hátuljában van. Pontosabban a csomagtartó alatt, ahogyan a régi VW T3-T4-eseknél. A kínálat változatos: kétféle fosszilis és elektromos meghajtás között választhatunk.

A benzineseknél a blokk mérete azonos, egy literes, három hengeres az aggregát, a teljesítménylépcsőket a turbó jelenléte és annak mérete határozza meg. A legvérszegényebb ForTwo-t 61 lovas motor mozgatja, a következő lépcsőfok már turbós, 71 lóval, a sort pedig egy 84 pacis aggregát zárja. Az abszolút csúcsot a Mercedes házi tuningistállója által preparált modell jelenti, amelyet az autó méreteihez képest egetrengető, 102 Brabus ló mozgat.

Benzingoz_SmartForTwo

Kormoséknál csak egy erőforrás létezik, egy 8 decis, három hengeres, közös nyomócsöves dízel aggregát. Az 54 fekete lovat mozgósító miniszív nagyon takarékos, száz kilométeren, vegyes üzemmódban megelégszik akár 3,3 liter gázolajjal.

Mindegyik erőforrás nagyon környezetbarát, még a széttuningolt verzió is csak 120 g széndioxidot pöfög a levegő száz kilométerenként, sőt az olajkályha esetén ez az érték csak 86 gramm. Természetesen a legzöldebb az ED, azaz Electric Drive kivitel, de a sorozatgyártásra még várni kell.

Benzingoz_SmartForTwo

Az erőátvitelről a már jól bevált és ismert, hat sebességes, szekvenciális váltó gondoskodik, természetesen rendelkezik automata üzemmóddal is, nehogy elfáradjon a jobb kezünk egy városi kiruccanáskor. Ahol a motor, ott kapar a Smart, az előrehaladásról a hátsó kerekek gondoskodnak.

 

A hivatalos bemutatót otthon tartják

A frissített Smart Genfben mutatkozik meg először a nagyérdeműnek. Valószínűleg a márciusban zajló autószalonon fogják nyilvánosságra hozni a modell árát is. Mivel a ForTwo csak minimálisan változott az elődhöz képest, ne számítsuk jelentős drágításokra, de áresésre se.

A ForTwo szerethető városi kisszekér, a kerékpár egy alternatívája, amivel garantáltan beférünk minden olyan helyre, amit parkolási lehetőségként ismerünk fel.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."