Színes » Tudomány

Láthatatlanná tévő köpenyt készítettek

Német és brit kutatók olyan köpenyt hoztak létre, amivel láthatatlanná tettek egy háromdimenziós tárgyat.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
reggelizorobot

Így készít reggelit egy robot (videó)

Elértünk arra a szintre, hogy egy legóból összerakott...
Nagy István meteorológus fotó: Simó Veronika

Ezért kell begombolni a lájbit idén

Ha globálisan meleg van, miért fázunk mégis?...
fotók: Katona Zoltán

Dósa Zoltán: elkerülhetetlen a hazugság

A baktériumoktól a tudatos lényekig mindenki manipulál...

Lathatatlansag
Lathatatlansag
szerkesztoÍRTA: LŐRINCI RÉKA
2010. március 21., 12:37
0 hozzászólás. 


A felfedezés nyomán lehetségessé válhat a jövőben, hogy nagyobb objektumokat is láthatatlanná tegyenek, bár a kutatók hangsúlyozzák, hogy jelenleg még nem foglalkoznak a gyakorlati alkalmazásokkal.

A Karlsruhei Technológiai Intézet és az Imperial College London kutatói úgynevezett metaanyagból készítették el a köpenyt. A metaanyagok különleges optikai tulajdonságokkal bírnak, amelyek segítségével eltérítik a látható fényt. Tolga Ergin és munkatársai tanulmányukhoz fotonikus kristályokat használtak, amelyek szerkezete farakásra hasonlít. A köpeny segítségével eltüntettek egy dudort arany felületen.

Lathatatlansag

Az apró rudak nanoszerkezete meggörbíti a fényt az arany felületén található dudoron

Magát a köpenyt speciális lencsékből alkották meg, amelyeknek sajátossága, hogy részlegesen elhajlítják a fény hullámait. Így térítették el a fényt attól, hogy a dudorról szóródjon vissza. "Ez nagyon izgalmas, mert az ember mindig is tanakodott azon, miként válhatna láthatatlanná vagy tehetne szert egy láthatatlanná tévő köpenyre. Ez az első bizonyíték az alapelvre. Azt mutatja, hogy a technika működik" – mondta el Ergin.

Hozzátette azonban, hogy sok évbe telik, mire egy ember, autó vagy harckocsi nagyságú tárgyat el lehet majd tüntetni a technikával. A transzformációs optika területén különböző eszközökre születtek már javaslatok, amelyekkel megvalósítható lehet a dolgok eltüntetése, láthatatlanná tétele. A kutató úgy véli azonban, hogy bár a technológiában sok lehetőség van, nem lehet megmondani, melyik megközelítést igazolja a jövő.

Forrás: MTI


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."