Kultúra » Multimédia

Mozivásznon elevenedik meg a Likaskő legendája (videó)

Hamarosan bemutatják az első 3D-s székely rajzfilmet, a Likaskő legendáját. Az udvarhelyiek láthatják először.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
BudapestNoir

Újabb csemege a moziban

Erre jó, ha ráharapsz. A Budapest Noirt vetítik a...
Primanima

A gyerek szavazata is számít

Ingyenes rajzfilmes gyerekprogram a Városi Könyvtárban.
StudioMozi

Ennél jobb vasárnapi program nincs

Újra megnyílnak a mozi kapui, két vetítés is lesz....

Likasko
Az alkotók már megnézték a végterméket
szerkesztoÍRTA: BEDŐHÁZI ATTILA-CSABA
2015. február 10., 19:00
0 hozzászólás. 

Az utolsó simításokon dolgozik a Legendárium csapata, így a tervek szerint február végén először az udvarhelyiek nézhetik majd meg Likaskő legendáját, az első 3D-s székely rajzfilmet.

2011. április 14-én Facebookon jelentettük be, hogy nekiláttunk az első 3D-s székely rajzfilmnek, azóta majdnem négy év telt el, és a végén vagyunk, hamarosan megjelenik – tudtuk meg Fazakas Szabolcstól, a Legendárium ötletgazdájától, projektfelelősétől.

A 14 perc 34 másodpercnyi rajzfilm története a Korond melletti Likaskő legendáját dolgozza fel. A helyiek úgy magyarázzák, hogy valamikor régen a tündérek elhatározták, királynőjüknek, Firtosnak várat építenek. A tündér királykisasszonynak volt egy leánytestvére, Tartod, aki viszont rossz teremtés volt, s mindig irigykedett Firtosra. Egy nap Firtosnak azt mondta Tartod: még ma estig szebb várat építek, mint a tied és ráadásul a tiednek elvitetem az alapkövét.

Firtos vára még este előtt elkészült, de éjféltájt megjelent Tartod a gonosz tündéreivel és csakhamar kiszedték az alapkövet. Átfúrták és egy vasrúdra húzták, majd repültek vele Tartod vára felé. Amikor Korond fölé érkeztek, hajnalhasadáskor egy kakas épp kukorékolt. A kakasszótól a rúd kettétörött, a kő meg leesett. És abban a pillanatban, hogy a kő földet ért, Tartod vára is összedőlt. Azóta van a Likaskő Korondon a legenda szerint.

Valós helyszínek fantáziavárakkal

Az alkotók arra törekedtek, hogy, habár legendáról van szó, minél realisztikusabb legyen a rajzfilm. A gyerekeknek készült produkcióban a formák, a tetőzet az erdélyi templomokat, műemlékeket idézi.

Mivel Firtos tündér korondi, ezért a korondi kerámiák is helyt kaptak a rajzfilmben, de ugyancsak a helyi jellegzetességeket erősíti a két tündér ruhája, egyikük piros-feketében, másikuk kék-arany színű ruhában szerepel. Csetlik, a mindig megbotló, almási barlangi rusnya például egy korondi vázát is eltör a kastélyban.

Nem titkolt szándéka az alkotóknak, hogy nemzetközi porondon is bemutassák Likaskő legendáját, így a tervek szerint március-áprilisban londoni színészek angol nyelvre is szinkronizálják a sorozat első részét.

A stáb teljes mértékben székelyföldiekből áll

A Likaskő legendáját megelevenítő hangok közt székelyudvarhelyi színészeket találunk: a narrátor és a kakas hangja például Barabás Árpád, Fincziski Andrea Firtos tündérnek, László Kata Tartód tündérnek kölcsönözte a hangját. Csetlik, habár nem beszél, hanem székely rovásírással kommunikál, azért hangot ad ki, benne Tóth Árpádot tisztelhetjük. Baricz Gergő lesz Zete hangja.

A forgatókönyvet Kudelász Nóbel írta. Az animátor, Kosza Arnold volt, János Tímea rajzolta a karaktereket, művészeti tanácsot pedig Maszelka Jánostól kapott a Legendárium csapata. A zenét Orbán Ferenc szerezte, a rajzfilm rendezője Tóth Árpád. Elekes Nóra a karakterek színéért felelt, Szász M. Attila meg a hangért. Tófalvi Beáta a projekt produkciós menedzsere, pszichológusa volt, az IT-részlegért, részletekért Tánczos Árpád felelt.

Összesen 12 részes évadot terveznek a székely legendákat bemutató sorozatból. A második részben Zete, az állandó szereplő megmenti majd a Rétyi Nyír tündéreit, sőt, egy új szereplő is helyet kap az évad további részeiben, ő Zselyke lesz. Szintén állandó szereplő a mindig botló Csetlik is.

A rajzfilmet hamarosan meg is lehet majd vásárolni a könyves üzletekben, vagy az alkotóktól.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."