Tech » Mobil

Wayteq xTAB-100s: több mint egy lapító

Kategóriájában az egyik legolcsóbbnak számít, bár ez kompromisszumokkal is jár. Kissé fapados, de fejleszthető a Wayteq internettáblája.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
smartphones

Kidobnád a régi okostelefont? Ne!

Ha nem a régi már, vagy csak okosabbra váltod, neki is...
PalmHero

Visszatér az Apple egykori vetélytársa

Lehet, hogy nem az iPhone vagy a Samsung Galaxy lesz a...
A fotó illusztráció. De a lekvárt mi is szeretjük.

Appropó: ezek a kedvenc alkalmazásaink

Egyre többen függünk már az okostelefonjainktól. Ha...

wayteq xtab 100s
Olcsó tablet kelet-európai kütyümániásoknak
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2012. április 13., 13:57
0 hozzászólás. 

Ismét beköltözött Kína hozzánk és megint azt kell megállapítanunk, hogy nem csak csapnivaló szemetet dobálnak az európai piacra. A Wayteq neve ismerősebb lehet, mint a ZTE, hiszen a guangzhoui székhelyű gyártó navigációs rendszereit korábban is be lehetett szerezni Romániában és más európai országokban is.

Szines_tech/xtab100s/gep

Fotó: Kakasy Botond

Most új piacot szeretne hódítani a Wayteq, ezért három internettáblával is előrukkolt: ezekből a legnagyobb, a 9,7 hüvelykes kijelzővel szerelt xTAB-100s modell járt szerkesztőségünkben, a Notebook GSM jóvoltából.

 

Külső, tartozékok

Az xTAB-on már első ránézésre látszik, hogy főként szórakoztatásra és multimédiás felhasználásra tervezték, erről árulkodik a közel 10 hüvelykes, IPS technológiát használó, kapacitív érintőkijelző. A 242,4 x 189,4 x 12,8 mm méretekkel bíró, 650 grammos tablet multitouch képernyője szépen csillog, ám igazi ujjlenyomat-gyűjtőként is működik: néhány érintés és máris tele a kijelző.

Szines_tech/xtab100s/gep

Érinteni pedig bőven kell, ugyanis kissé visszafogott a válaszidő, ami nem túl jó tulajdonság egy tapizásra kifejlesztett eszköznél. Nem kell a hajunkat tépkedni, mint a pokoli tablet esetén, de néha kifejezetten zavaró tud lenni, hogy hiába kopogtatunk a kijelzőn, válasz csak késve érkezik.

A fényerővel nem lesz problémánk, ha teljesen feltekerjük még ragyogó napsütésben is használható néhány alapvető művelet elvégzésére, bár az olvasás így már nehézkessé válik.

Szines_tech/xtab100s/gep

Az előlap nagyon minimalista, csupán a 0,3 megapixeles kamera néz farkasszemet a kijelző fölött, valamint a három sztenderd Androidos érintőbillentyűt találjuk alul. A bal szélsővel a menükből léphetünk vissza, a középső a kezdőképernyőre repít, míg a jobboldali a helyi menüt aktiválja. Legnagyobb meglepetésünkre a három softkey nem kapott háttérvilágítást, így sötétben esélyünk sincs eltalálni őket – szerencsére a képernyőn is megjelennek a gombok megfelelői, amennyiben nem teljes képernyős alkalmazást (mint például egy játékot) futtatunk.

Hátul sem találunk semmi érdekeset: van egy 2 megapixeles fő kamera, egy Wayteq logo, valamint a modell megnevezése. A felső részen két hangszórót is találunk, ami sztereó hangzásról árulkodik.

Szines_tech/xtab100s/gep

Alul már sokkal zsúfoltabb képet mutat a tablet: balról jobbra haladva egy microUSB, majd egy HDMI portba, aztán a töltő csatlakozójába, a microSD kártya bővítőhelyébe, egy reset pöcökbe és végül egy standard 3,5 mm-es jack aljzatba botlunk.

A készülék tetején egy ki/bekapcsoló gomb árválkodik, baloldalt egy állapotjelző LEDet találunk, míg jobb oldalon a hangerő szabályozó gombok kaptak helyet.

Szines_tech/xtab100s/gep

A 100s ízléses csomagolásban érkezik: a mágnesesen záródó dobozban külön rétegekben kapott helyett maga az internettábla és annak kiegészítői. Kis fehér dobozkákba csomagolták a töltőt, két microUSB kábelt (ebből az egyik host kábel, vagyis pendrivunkat köthetjük a gépre) és egy fülhallgatót, valamint egy nagyon szűkszavú felhasználói útmutatót.

 

Hardver, szoftver, sebesség

Középkategóriás gépről lévén szó, elfelejthetjük a többmagos processzort: az xTAB-100s szíve egy AML8726-M Cortex A9 processzor, ami 1 GHz-en pörögve teszi a dolgát egy ARM Mali-400 3D-s gyorsító társaságában.

Az együttes hétköznapi használatra bőven elegendő sebességen hajtja a deszkát, ám a 2.3.4-es verziószámú Android Gingerbread néha bizony komoly kihívások elé állítja a vasat. A teljesítmény sosem esik a használható szint alá, de egy-egy összetettebb applikáció futtatásakor egy kis várakozási idővel kell számolnunk, valamint néha akadozó működést is lehet tapasztalni.

Szines_tech/xtab100s

Stabilitás terén észrevettünk néhány furcsaságot: az operációs rendszer gond nélkül működik, ám néha egy-egy alkalmazás minden előzetes jelzés nélkül elszállt. Ezek között semmilyen összefüggést nem véltünk felfedezni és a problémákat mindig megoldotta – legtöbbször véglegesen – egy egyszerű újraindítás.

Memóriával nem voltak túl bőkezűek a tervezők, talán ez is lehet az időnkénti lassulások oka: 512 MB jutott a készülékbe. A belső tárhely már jóval barátibbnak mondható, hiszen 4 GB-al gazdálkodhatunk, ezt ráadásul tovább bővíthetjük egy, legfeljebb 32 GB-os microSDHC kártya segítségével.

Ha réginek éreznénk a Gingerbreadet és egyszerűen nem tudunk élni az Ice Cream Sandwich újításai nélkül, nem kell aggódni: a Wayteq egyes tabletjei már megkapták a frissítést, és az xTAB-100s-re is rövid időn belül érkezik a négyes verziószámú Android.

 

Alapfunkciók

A gyártó semmiféle módosítást nem hajtott végre a Google operációs rendszerén, így egy nagyon alapfunkciós, minden extrákat nélkülöző Androidot kapunk. Ez magába foglal többek között egy vonalkód-olvasót, az alap Androidos böngészőt, egy e-mail klienst, egy külön alkalmazást a Gmail fiókjaink kezeléséhez, egy file böngészőt, egy alkalmazás telepítőt, naptárt, számológépet, órát, videólejátszót, órát, Google térkép alkalmazást és a HDMI váltót.

Ez utóbbi akkor lehet hasznos, ha rendelkezünk digitális bemenettel szerelt képernyővel: ekkor az internettábla HDMI csatlakozóját használva ráköthetjük azt az asztali képernyőnkre, így még nagyobb méretben élvezhetjük a tartalmakat.

Szines_tech/xtab100s

Természetesen a Play Áruházat használva a végtelenségig bővíthetjük alkalmazásaink listáját, bár az áruház inkompatibilisnek jelzett néhány olyan alkalmazást, melyeknek gond nélkül kell futniuk a tableten. Ilyenkor jöhet jól az Alkalmazás telepítő. Ha olyan applikációt találunk, amit nem tudunk az áruházból telepíteni, keressünk rá a szoftver .apk fájljára, majd azt másoljuk a tablet belső tárhelyére vagy egy microSD kártyára és a telepítő segítségével installáljuk.

Az operációs rendszer tartogat néhány meglepetést, hiszen több helyen is feltűnik a csengetési hangerő beállításának lehetősége, valamint a tablet jelzi, hogy nem vagyunk mobilhálózathoz csatlakozva. Ne kezdjük el bepánikolva keresni a SIM foglalatot, ugyanis az xTAB-100s nem rendelkezik ilyennel – a telefonálásra utaló részek valószínűleg véletlenül maradtak az Android rendszerben.

 

Multimédia, internet, könyvolvasás

Az internettábla egy 2 megapixeles hátoldali és egy 0,3 megapixeles előlapi kamerával rendelkezik. Ez utóbbi videóhívásokra használható, míg a fő kamerával fényképezhetünk. Sokat ne várjunk tőle, a képminőség messze elmarad szinte bármelyik modern telefonban található fényképező által produkálttól.

A képek könnyen bemozdulnak, mosottak és egyáltalán nem részletgazdagok. Néhány pillanatképet elkaphatunk a kamerával, de a családi nyaraláskor ne hagyatkozzunk erre. Igaz, a tableteket nem is fényképezésre találták ki.

A tableten egy alap zenelejátszó is van, minimális funkciókkal: támogatja az albumborítók kijelzését, valamint tud véletlenszerű lejátszást is. A hangminőség egészen tűrhető, valamint a hangerő is kiváló. Mélyeket nem nagyon fogunk hallani, de egy fülhallgató segítségével már egészen jó az élmény.

Videót nézni kiváló a tablet, a képminőség meggyőző, a méret pedig már alkalmas arra, hogy végignézzünk akár egy egészestés filmet is.

Szines_tech/xtab100s

Internetezni nyilván egy élmény egy ekkora kijelzőn, a legtöbb esetben a weboldalak asztali verziói is kiválóan használhatóak. Ehhez még hozzájön, hogy sok portál rukkolt elő kimondottan tabletre optimalizált dizájnnal, vagy letölthető alkalmazással – ezeket használva igazi személyre szabott élmény a hírolvasás és egyéb internetes tartalomfogyasztás.

Egy ekkora kijelzőn már szinte adja magát az olvasás lehetősége, ezért ajánlott az Amazon Kindle könyvolvasó alkalmazás beszerzése. Bár az élmény nem annyira könyvszerű, mint egy Kindle könyvolvasón, de így is kiválóan használható. A Kindle áruházában nem találunk magyar nyelvű könyveket, ezekért felkereshetjük a Kindle-tékát.

 

Akkumulátor, üzemidő, összegzés

Az xTAB-100s-et 3500 mAh-s, lítiumos akkuval szerelték. A gyártó szerint ez 10 órányi zenehallgatásra, vagy 4 óra filmnézésre elég. Ezzel éppen csak kihúzhatunk egy hosszabbacska belföldi utat, egy kicsit jobb teljesítménynek igazán örültünk volna.

Szines_tech/xtab100s/gep

Összességében nem rossz eszköz a Wayteq internettáblája. Az xTAB-100s azoknak készült, akik szeretnék kipróbálni, hogy milyen és mire jó egy tablet, filmeket néznének rajta, illetve valamivel elütnék a szabadidőt. A gyártó olyan deszkával állt elő, ami már bőven megfelel mindennapi használatra, még ha nem is hozza az új iPad nyújtotta élményt.

Az ára sem túl vészes: a 10 hüvelykes tabletek között eléggé olcsónak számít, a Notebook GSM-nél már 950 lejért hozzájuthatunk. Cserébe kapunk egy igazi filmnéző készüléket, ami ezen kívül kiválóan alkalmas böngészésre és rövidebb emailek megírására is. Ha pedig sokallnánk az árat, kistestvérét, a 7"-es kijelzővel szerelt xTAB-70i-t már 600 lejért megvehetjük.

A Wayteq xTAB-100s-t a Notebook GSM-től kaptuk.

 

A készülék megvásárolható:
Székelyudvarhely, Kossuth Lajos u. 14
On-line a www.notebookgsm.ro címen.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."