Tech » Szoftver

Kezünkben az új Windows

Valami forr a Microsoft konyháján. A fűszerezéstől időnként köhögünk, de azért jólesik egy nagyot meríteni a friss főzetből.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Googleterkep

A róka majd elvezet, ahova szeretnéd (videó)

A Google térképszolgáltatásának közeljövőben...
ViszlatPaint1

Pá-pá Paint!

Könnyes búcsút veszünk gyerekkorunk kedvenc...
ulo

Ülő munkát végez? Szívás!

Itt egy applikáció, ami segíthet jó néhány betegség...

Szines_tech/win8dp_2009
Szines_tech/win8dp_2009
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2011. szeptember 20., 13:01
2 hozzászólás. 

Mérsékelt hírverés közepette jelentette be következő operációs rendszerének legelső, bárki számára hozzáférhető változatát a redmondi óriás. A szeptember 14-i kiadás nem hiába kapta a Developer Preview nevet, ezt az előzetest leginkább a fejlesztőknek szánták. Ez nem tántorított el minket, megkóstoltuk az új Windowst.

 

Kívánja az ujjunkat

Következő operációs rendszerével teljesen új világot kíván teremteni a Microsoft. Legalábbis házon belül, ugyanis az érintőkijelzős vezérlést nem ők találták ki, csak beszállnak a buliba. Már az első kiadáson is nagyon érződik az új irány: két felülettel érkezik a Windows, az egyik kimondottan érintőkijelzőkre készült.

Ezt a dizájnt az okostelefonokra szánt operációs rendszeréből, a Windows Phone 7-ből emelte át a szoftvercég. A Metro UI néven ismert felhasználói felület kiválóan mutat asztali gépeken is, bár érződik, hogy nem a billentyűzet+egér kombóra tervezték a használatát. Működni működik, de folyamatosan az az érzésünk, hogy le kéne tapizni a képernyőt.

Szines_tech/win8dp_2009

Start menü helyett egy csempékből összerakott pultot kapunk, ami most néhány demo alkalmazással van feltöltve. Központi elem a kereső, itt kapnak helyet a telepített programok betűrendes sorrendben, és könnyedén keresgélhetünk a dokumentumaink között.

Külön ikont kapott a megosztás funkció is a Start menüt helyettesítő részen. A szokványos alkalmazásokból csak képernyőképeket oszthatunk meg, de a kifejezetten Windows 8-ra készült programok némelyike képes az éppen olvasott tartalmat két kattintással Facebookra varázsolni. Mindezt egy beépített, Metro kinézetű kliensen keresztül.

Ugyancsak itt érhetünk el egy Devices névre keresztelt funkciót is. Ez vélhetőleg a számítógépünkre csatlakoztatott külső eszközöket hivatott központi helyről kezelni. Itt egyelőre csak külső monitor vagy projektor használatának lehetősége jelent meg.

A mini-Start menü utolsó gombja a Settings. Ez egy panelt nyit meg, ahol néhány alapvető beállítást érünk el, mint a csatlakozás vezeték nélküli hálózatra vagy a hang- és fényerő beállítása. Ugyancsak itt tudunk billentyűzet-kiosztást váltani és kikapcsolni a számítógépünket.

Még szokni kell

Az új felület egyszerre otthonos és furcsa. Valóban minden egyszerűen elérhető, kéz alatt van, de az egész struktúra teljesen hátat fordít az eddigi felépítésnek. Gyakorlatilag már nem is Windows a Windows, hiszen az új felület nem ablakokat nyit, hanem csempéket pakol elénk.

Szines_tech/win8dp_2009

Persze nem muszáj ragaszkodnunk a Metróhoz: megszokott alkalmazásaink továbbra is a klasszikus kinézettel indulnak, és ugyanúgy ott van a háttérben az asztal. Már léteznek módszerek a csempés kinézet teljes kikapcsolásához, de valószínűleg az operációs rendszer végső változata is tartalmazni fogja ezt az opciót.

Stabilitási gondokkal csak szórványosan futottunk össze a néhány napos használat során, de minden bizonnyal előbukkan még néhány gond, hiszen tesztváltozatról van szó. Éppen ezért korai lenne következtetéseket levonni a rendszer minőségével és használhatóságával kapcsolatosan.

Feltett szándékunk, hogy a következő időszakban – az ajánlásokkal ellentétben – mindennapi munkára is a Windows 8 fejlesztői előzetesét használjuk, és a későbbiekben beszámolunk tapasztalatainkról.



2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
kszl
2011-09-20 16:32:21
Apple és Linux koppintás...
avatar
acsaba
2011-09-20 22:52:03
http://kep.index.hu/1/0/236/2362/23624/2362418_442679bfba103281d75531de88c9b9ac_wm.jpg

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."